GÖRÜNTÜLÜ

Katledilen Ataman davasında işkenceye ‘kusur yok’ kararı, mağdura ceza verildi

Wan’ın Erciş ilçesinde Özel Harekat Timleri tarafından evi yakılarak katledilen Hediye Ataman’ın eşi Ahmet Ataman’a verilen müebbet hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.

AHMET ATAMAN DAVASI

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cezayı bozma yönündeki görüşünü ve Ataman’ın gördüğü işkencelere ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararını dikkate almadı.

Wan’ın Erciş ilçesi Çelebibağı Mahallesi’nde 8 Nisan 2016 tarihinde gece saat 02.00 sularında, Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Polis Özel Harekât (PÖH) ekipleri, Ahmet Ataman’ın evine “HPG’lilerin bulunduğu” iddiasıyla baskın düzenledi. Hediye Ataman, evde ateşe verilen odadan çıkmasına izin verilmediği için yanarak katledildi. Eşinin yardım çığlıklarına rağmen yangına müdahale etmek isteyen Ahmet Ataman ise aynı gün darp edilerek gözaltına alındı ve ardından tutuklandı.

İŞKENCECİ POLİSLERE ‘KUSUR YOK’ KARARI

Ataman ailesinin avukatı Mahmut Kaçan tarafından “yaşam hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle yapılan başvuruyu iki hafta içinde sonuçlandıran Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararı verdi. Başsavcılık, Ataman’ın öldürüldüğü evde “örgüt elemanları” ile polisler arasında çatışma çıktığını ve polislerin hiçbir kusurunun olmadığını savundu.

Avukat Kaçan, “yaşam hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına itiraz etti. Uzun bir aradan sonra itirazı değerlendiren Erciş Sulh Ceza Hakimliği de “örgüt elemanları” ile polisler arasında çatışma yaşandığını belirterek, polislerin herhangi bir kusurunun olmadığını öne sürdü. Bu karar üzerine Ataman ailesinin avukatları, 6 Mart 2019 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, YANARAK ÖLEN HEDİYE ATAMAN İÇİN İHLAL KARARI VERDİ

AYM, polisler tarafından ateşe verilen evde yanarak yaşamını yitiren Hediye Ataman’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Öte yandan, Hediye Ataman’ın tutuklu eşi Ahmet Ataman hakkında açılan davanın 9 Nisan 2018’de görülen duruşmasında toplam 18 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Bu karar, avukatlar tarafından Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi’ne taşındı; ancak Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6’ncı Ceza Dairesi, itirazı reddetti.

Karar bunun üzerine Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Ahmet Ataman’ın “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına karar verdi. Yeniden yapılan yargılamada, Ataman’a müebbet hapis cezası verildi. Dosya AYM’ye taşındı. Anayasa Mahkemesi, Wan’da polisler tarafından ateşe verilen evde yanarak ölen Hediye Ataman’ın eşi Ahmet Ataman’ın başvurusunu değerlendirerek hak ihlali kararı verdi ve Ataman’ın gözaltında işkence gördüğünü tespit etti.

DAHA ÖNCE BOZULAN CEZA YENİDEN ONANDI

Ataman’a verilen hapis cezasının ardından temyiz süreci başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, verilen cezanın bozulması yönünde Yargıtay 3. Dairesi’ne görüş sundu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği hapis cezası kararını onadı.

‘İŞKENCE GÖRDÜ, ÖRGÜT ÜYESİ İLAN EDİLDİ’

Konuya ilişkin açıklama yapan Ataman’ın avukatı Mahmut Kaçan şunları söyledi:

“8 Nisan 2016 tarihinde Özel Timler tarafından evinde yakılarak öldürülen Hediye Ataman’ın eşi Ahmet Ataman ağır işkencelere maruz kaldı ve ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla hakkında 10 yıl hapis cezası istendi. Ancak bu ceza Yargıtay tarafından bozuldu. Ataman, gözaltında bulunduğu süre içinde eşinin evde yakıldığı sırada işkenceye uğradığı için yaptığı başvuruda AYM tarafından işkence yapıldığı ve hak ihlali tespit edildi.

Geldiğimiz aşamada 302. maddede düzenlenen suçtan yargılandı ve bu suçtan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu cezanın bozulması yönünde görüş bildirmesine rağmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi müvekkilimiz Ahmet Ataman’ın temyiz nedenlerini ve daha önce verilen bozma görüşünü değerlendirmeden kısa bir kararla müebbet hapis cezasını onamış oldu. An itibarıyla cezası kesinleşti; biz de müvekkilimiz için AYM’ye başvurduk.

Ayrıca, Ahmet Ataman’ın, eşinin yakılmasıyla ilgili yaptığı başvurularda ve gözaltında maruz kaldığı ağır işkenceye ilişkin başvurularda AYM ihlal kararı verdi. Buna rağmen bütün bunlar görmezden gelindi.”