HPG Erzurum Eyalet sorumlusu Kemal Garzan hayatını kaybetti

HPG, Erzurum Eyalet sorumlusu Kemal Garzan’ın Dersim Pülümür kırsalında çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini duyurdu.

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) Erzurum Eyalet sorumlusu Kemal Garzan (Medeni Sayılgan) ve beraberindeki 6 gerillanın ‘şehit düştüklerini, diğer şehit gerillaların kimlik bilgilerinin henüz netleştirilemediğini’ belirtti.

Açıklamada, Kemal Garzan’ın 1993 yılında gerilla saflarına katıldığını, şimdiye kadar birçok bölgede görev aldığını ve 4 Nisan günü Pülümür’de şehit düştüğü belirtildi.

Aynı zamanda HPG Komuta Konseyi Üyesi olan Kemal Garzan’a ilişkin yapılan açıklama şöyle:

4 Nisan günü işgalci TC ordusunun Dersim Pülümür kırsalında yürüttüğü operasyonlar sonucu yaşanan çatışmalarda Erzurum Eyalet sorumlumuz, Kemal Garzan yoldaşımız, 6 arkadaşımız ile birlikte kahramanca savaşarak şehitler kervanına katılmıştır. Şu ana kadar elimize ulaşan bilgiler temelinde diğer 6 arkadaşımız kimlikleri netleştirilememiştir. Bu arkadaşlarımızın da kimlik bilgileri netleştirildiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Şehadete ulaşan Kemal Garzan yoldaşımızın sicil bilgileri şöyledir;

Kod Adı: Kemal Garzan
Adı Soyadı: Medeni Sayılgan
Doğum Yeri: Muş
Anne - Baba Adı: Kemile - Halil
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Nisan 2018 / Dersim

Kemal Garzan (Medeni Sayılgan) arkadaşımız, 1977 yılında Muş’un Vartinis (Altınova) köyünde emekçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Erken yaşlarda emekle tanışan Kemal arkadaşımız, bulunduğu her yerde kendi emeği ile ayakta kalan ve emeğe büyük değer veren biri olmuştur. 

TC faşizminin Kürdistan’da yürüttüğü soykırım ve işgal savaşının en yoğun olduğu dönemlerden biri olan 90’lı yıllarda Kemal arkadaşın köyü de düşman tarafından yakılmış ve onlarca sivil katledilmiştir. Her gün düşman saldırıları ve baskılarına maruz kalan bir ortamda büyüyen Kemal arkadaşımız, düşman gerçeğini çok iyi tanımıştır. Düşmana karşı sessiz kalmama temelinde 1992 yılından itibaren Kürt Özgürlük Mücadelesi içerisinde yer almıştır. Yaklaşık bir yıl aktif milis olarak çalıştıktan sonra 1993 yılında Garzan Eyaletinde gerilla saflarına katılmıştır.

İlk gerillacılık pratiğini geçirdiği Garzan eyaletinde düşmanın en vahşi saldırılarına karşı büyük bir direniş ile karşılık veren bir savaşın içinde olmuştur. Sıcak savaş süreci ve çatışmanın yaşanmadığı gün olmamıştır. Yoğun geçen savaş sürecinin ardından 1997 yılında Önder Apo’nun yanına giderek bire bir eğitim almıştır. Önder Apo’yu tanımış ve mücadeleye olan bağlılığı daha da artmıştır. Önderliğin yanında ideolojik olarak da kendisini yetkinleştirdikten sonra ‘98 yılında tekrar Garzan eyaletine geri dönmüştür.  Uluslararası komplo sürecinin ardından bir süre daha Garzan Eyaletinde kaldıktan sonra Medya Savunma Alanlarına geçmiştir. Burada tekrardan bir eğitim ve yoğunlaşmaların ardından 1 Haziran 2004 Hamlesine katılmak üzere 2003’te tekrardan Garzan Eyaletine gitmiştir. Uzun bir aradan sonra aktif gerilla mücadelesini başlatan bir pratiğin sahibi olmuş ve hamleye öncülük etmiştir. Düşmanın ‘artık gerilla savaşamaz’ propagandalarına karşı Garzan Eyaletindeki zor pratik ile düşmanı boşa çıkarmıştır. Kürt halkının savunmasız olmadığını ve gerillanın da her koşulda halkını savunabileceğini dost-düşman herkese gösteren bir pratiğin sahibi olmuştur.

2008 yılında Amanos alanına geçen Kemal arkadaşımız yaklaşık 3 yıl boyunca burada geliştirdiği gerillacılık ile düşmana ağır darbeler vurmuştur. Adeta düşmanı şaşkına çeviren bir gerillacılık ile Kürdistan gerillasının her koşulda ve alanda savaşabileceğinin en somut pratiklerinden birini sergilemiştir.

2011-2012 yıllarında da Devrimci Halk Savaşı Hamlesine Xakurkê Eyaletinin komutanı olarak katılmış ve bu alanda, Komutan Reşit Serdar ile birlikte düşmana ağır darbeler vurulan savaşın koordinesinde yer almıştır.

Bir süre Zagros dağlarında görev yaptıktan sonra, 2016 yılında tekrar Kuzey alanlarına doğru yol alan Kemal arkadaşımız, Orta Saha Komutasında yer almıştır.

Kemal arkadaşımız, 29 yıllık gerillacılık pratiğine büyük bir özveri ile katılmıştır. Önderliğin iyi bir yoldaşı ve mücadeleye bağlı bir militan olmuştur. Her zaman savaş pratiğinin içinde kalarak gerillacılıkta yetkin bir komutan olmuştur. Kendisine verilen her görevi layıkıyla yerine getirmenin çabası içerisinde olmuş ve bir çok kademede sorumluluk yürütmüştür. En son HPG Komuta Konseyinde yer alarak, gerillacılık deneyimini bir üst aşamada pratikleştirmiştir. Gerilla savaş tarihine adını yazdıran komutanlardan biri olan Kemal arkadaşımız, Kürt Özgürlük Mücadelesinin yarınlara taşınmasına imza atan kahraman şehitlerimizden biri olarak, gerillanın yüreğinde yer edinen ve ömrünü Kürt halkının özgürlüğüne adayan yoldaşlarımızdan biri olarak her zaman hatırlanacaktır.

Yaşadığımız acı kayıptan dolayı başta değerli yurtsever Sayılgan ailesi olmak üzere, tüm yurtsever halkımızın başı sağ olsun diyor ve Kürt halkının özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğimizin sözünü bir kere daha yineliyoruz.''