Irak Genel Kurmay Başkanı Ankara'da

Güney Kürdistan'daki referanduma saatler kala Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganim, Türk Genelkurmay Başkanıyla görüşmek için Ankara'ya gitti. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakirî de referandum için "yapılamaz" dedi.

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma karşı Türkiye, İran ve Irak devletleri arasında başlatılan üçlü diplomasi taaruzuna, söz konusu ülkelerin generalleri de katıldı.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganim, Türk Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşmek üzere Ankara'ya gitti. Görüşmenin ana gündem maddesinin referandum olacağı bildirildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret eden İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakirî de referandum için "yapılamaz" dedi.

"Irak devleti şu anda, yetki gücü eksikliği ve liderliğe itaatsizlik nedeniyle bu sorunla boğuşuyor" diyen Bakirî şunları söyledi: “Karar Irak’ın kuzeyindeki Kürtlerin zararınadır. Yapılamaz. Ancak bazı devletlerin taraf olmasından dolayı böyle bir durum ortaya çıktı."

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi de 21 Eylül günü New York'ta yaptıkları üçlü toplantıda referanduma karşı ortak bildiri yayımlamıştı.