KCK’den Maxmur açıklaması: Hesabı mutlaka sorulacaktır

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 6 Aralık günü Maxmur Mülteci Kampına yönelik düzenlenen hava saldırısının Türk devleti tarafından yapıldığını, Irak ve BM’nin de bu saldırıdan sorumlu olduklarını belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Maxmur saldırısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren Türk devletinin tüm Kürt halkına düşmanlığını bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

KCK açıklamasında, ‘’Maxmur halkını DAİŞ katliamından kurtaran, Başurê Kurdîstan'ın işgal edilmesini önleyen bu güce yapılan saldırıdan BM ve Irak hükümeti sorumludur. Irak hava sahası, Irak devleti ve koalisyon güçlerinin kontrolündedir. Hiçbir güç izin almadan bu saldırıyı gerçekleştiremez’’ denildi. KCK, saldırının hesabının mutlaka sorulacağını belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklaması şöyle:

6 Aralık günü Birleşmiş Milletler güvencesinde ve Irak hükümetinin sorumluluğunda olan Maxmur Mülteci Kampı’nda DAİŞ saldırıları karşısında oluşturulmuş öz savunma güçlerine bir hava saldırısı gerçekleşmiş, bu saldırıda öz savunma gücünden 5 özgürlük savaşçısı şehit düşmüştür. Şehitlerin ailelerine, yoldaşlarına ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

MAXMUR GÜNEY KÜRDİSTAN’IN KAPISIDIR

DAİŞ’in ilk hedef aldığı yerlerden biri Maxmur kampı olmuştur. Maxmur kampı aynı zamanda Başurê (Güney) Kurdîstan’ın kapısı konumundadır. DAİŞ burayı ele geçirerek Hewler üzerine yürümek ve Başurê Kurdîstan’ı işgal etmek istemiştir. Ancak Maxmur halkı milisleriyle, öz savunma güçleriyle, genciyle, kadınıyla DAİŞ saldırılarına karşı direnmiş, DAİŞ’in saldırılarını püskürterek Başurê Kurdîstan'ın işgal edilmesinin de önüne geçmiştir. Yıllarca da DAİŞ’in bu alanları işgal etmesine izin vermeyerek tüm insanlık adına direnişini sürdürmüştür. Nitekim bu direnişinden dolayı dönemin Başurê Kurdîstan Federasyon Başkanı Sayın Mesut Barzani Maxmur’a giderek öz savunma güçlerinin mütevazi döşeğine oturmuş ve şükranlarını bildirmiştir.

IRAK, BM VE KOALİSYON SORUMLUDUR

Türk savaş uçaklarının saldırarak şehit ettiği 5 özgürlük savaşçısı, DAİŞ’e karşı direnen Maxmur öz savunma gücünün üyeleridir. Maxmur halkının DAİŞ tarafından katliama uğratılmasının önüne geçerek Birleşmiş Milletleri, Irak hükümetini ve Başurê Kurdîstan yönetimini ağır bir töhmetten kurtarmış bu öz savunma gücüne yapılan saldırı tüm insanlığa yönelik yapılan bir saldırıdır. Maxmur halkını DAİŞ katliamından kurtaran, Başurê Kurdîstan'ın işgal edilmesini önleyen bu güce yapılan saldırıdan BM ve Irak hükümeti sorumludur. Irak hava sahası, Irak devleti ve koalisyon güçlerinin kontrolündedir. Hiçbir güç izin almadan bu saldırıyı gerçekleştiremez. İzin alındıysa da alınmadan yapıldıysa da sorumlu, hava sahasını kontrol eden Irak ve koalisyon güçleridir. Birleşmiş Milletler de koruma sorumluluğu üstlenmediği için sorumludur. Bu saldırı için hala BM ve Irak'ın hiçbir açıklama yapmaması kabul edilir bir durum değildir. Sessizlik bu suçun ortaklığını kabul etme anlamına gelmektedir.

Bu saldırı, Maxmur halkının güvencede olmadığını ortaya koymuştur. Türk devletinin eşkıya bir devlet gibi istediği yere saldırmasından da bu güçler sorumludur. Türk devletine karşı tutum almamaları, bu devleti bu tür suçlar işlemesi konusunda cesaretlendirmektedir.

TÜRK DEVLETİ TÜM KÜRT HALKINA DÜŞMANDIR

Bu saldırı karşısında Kürt halkının Türk devletine karşı her yerde direnme hakkı ve meşruiyeti doğmuştur. Kürt halkının özgürlük güçleri Türk devletine her yerde istediği gibi saldıramayacağını gösterecektir. Bu şehitlerin kanı yerde bırakılmayacaktır.

Kürt halkı şu gerçeği görmelidir, Türk devleti sadece Bakurê Kurdîstan'daki halkımıza değil, tüm Kürt halkına düşmandır. Daha bir buçuk ay önce Kürtlerin Kerkük’te ne işi var, kapıyı kapatır aç bırakırım, gerekirse her yere gireriz diyen, Irak askerleriyle ortak tatbikat yapıp Kürt halkını tehdit eden bu devlet değil miydi? Doğu Kürdistan halkının meşru savunma güçlerine Asos’ta saldıran bu devlet değil midir? Rojava’da Kürtleri her gün tehdit eden bu devlet değil midir? Bakurê Kurdîstan’da Kürt halkına yönelik soykırım saldırıları yürüten bu devlet değil midir? Tüm bu gerçekler, Kürtlerin tüm parçalarda özgür ve demokratik yaşama kavuşması için Türk devletine karşı tutum alması gerektiğini tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir.

HESABI MUTLAKA SORULACAKTIR

Kürt halkının mazlum bir parçası olan ve tüm Kürt halkının sorumluluğunda bulunan Maxmur’a yapılan bu saldırı tüm Kürt halkına yapılmış bir saldırıdır. Bu gerçeklik tüm parçalardaki Kürt halkının ve siyasi partilerin bu saldırıya tutum almalarını gerektirmektedir. Türk devletine Kürt halkına yapılan bu saldırının hesabının sorulacağı gösterilmelidir.

Maxmur kampı, şehit ailelerinin bulunduğu bir kamptır; şehit aileleri kampıdır. Bu kampa yapılan saldırı Kürt halkının özgürlük iradesini kırmaya yönelik bir saldırıdır. Şunu tüm dünya bilmeli ki, şehit aileleri kampı Maxmur yalnız değildir. Bu kampa yapılan saldırıların hesabı mutlaka sorulacaktır. Saldırıda şehit düşen özgürlük savaşçılarının özlemi olan özgür Kürdistan mutlaka gerçekleştirilecektir.