Depremden sonra Van beton kent haline getirildi

7 yıl önce yaşanan Van depreminin ardından AKP hükümeti depremi yandaşlarına rant sağlamak amacıyla fırsata çevirirken, halk ise daha büyük yıkımlarla karşılaştı.

Van’da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen ve resmi rakkamalar göre 644 kişinin ölümü ile sonuçlanan depremde on binlerce kişi de evsiz kaldı.

Türkiye illerinde meydana gelen doğal afetlerden sonra esnafın ve tüccarın kredi borçlarını silen AKP hükümeti Van’da sadece borçları ertelemekle yetindi. Deprem nedeniyle iş yapamayan birçok Van esnafı kepenk indirmek zorunda kaldı. Tarım ve hayvancılıkla birlikte kentin en büyük geçim kaynağı olan ticaret de iflas edince deprem sonrası başlayan ekonomik kriz hala sürüyor.

TOKİ TAKSİTLERİNİ ÖDEYEMEYENLER İCRALIK OLDU

Depremden önce yeşilliği ve müstakil evleriyle bilinen Van’da depremin ardından AKP hükümeti tarafından betonlaşma süreci başlatıldı. Kentin her yerini şantiye alanına çeviren AKP hükümeti daha sonra hazine arazileri üzerine yaptığı TOKİ’lerle kentin doğasını tahrip etti. Van artık her yönüyle tamamen beton bir kente dönüştü.

AKP hükümetinin depremde "Deniz manzaralı konutlar" sloganıyla başlattığı TOKİ furyası ise hala sürüyor. Batı illerinde 55 bin ile 65 TL arasında satılan konutlar depremzede Vanlılara 65 ile 90 bin TL gibi fahiş fiyatlara satıldı. Deprem koşullarında TOKİ’leri almaya adeta mecbur bırakılan yüzlerce Vanlı, daha sonra taksitlerini ödeyemedikleri için icralık oldu.

KALÇIK: HÜKÜMET DEPREME TİCARİ BAKTI

Van Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık ve Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin deprem sonrası yaşanan tahribatları ANF'ye değerlendirdi. Depremlerin yaşanan tüm acılara rağmen yeni bir kent yaratılması için uygun ortam oluşturduğunu söyleyen Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, ancak AKP hükümetinin depremi yandaşlarına rant sağlamak amacıyla yine fırsata çevirdiğini belirtti.

Depremden gereken derslerin çıkarılmadığına kaydeden Kalçık, "Depremden sonra Van’ı yeniden yeşil mimarisine uygun bir biçimde inşa etmek için bir fırsat doğdu ama AKP hükümeti depremi fırsata çevirerek kenti beton yığını haline getirdi. Merkezi hükümet bu olaya sadece ticari baktı. Hazine arazilerinden binlerce konut yaparak ranta çevirdi. Bugün mağdurlar ödeme yapamıyor, ikinci bir deprem ekonomik olarak yaşanıyor" dedi.

'BİZİ YEŞİLE MUHTAÇ HALE GETİRDİLER'

"Bugün ilimizin en temel sorunu olan yeşil sorunu ve imar sorununa ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamaktadır" sözleriyle konuşmasını sürdüren Kalçık, "Van’ı yaşanmayacak hale getirdiler. Betonlaşmadan dolayı nefes alamadığımız, bahçeli evlerimiz yeşile muhtaç olduğumuz bir şehre dönüştü. Siyasetçiler popülizm adına ilin genel kimliğinin ve dokusunun korunmadığı, Van evleri adı altında göstermelik evler yaparak Van’ı kimliğinden uzaklaştırdı. AKP’nin kapitalist anlayışı olan betonlaşma esas alındı" diye konuştu.

Tarihi Yeşil İskele Caddesi'nin de yok edildiğini kaydeden Kalçık konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Dünyanın 2. Harikası olan İskele Caddesi'nin binlerce ağacı kesilerek sözüm ona çift taraflı yol yaparak, beton yığınının içinde geçilmeyecek bir durum oluşturuldu. Bu mevcut kayyum, ışıklı-renkli neon lambalarıyla bir şey yaptığını söylüyor. Van için 2011 depreminden sonra en büyük felaket TBMM neyse o kentte o anlamı taşıyan mikro meclislerin feshedilmesidir. Van’ın yanında Yeşil Erciş olarak anılan ağacı, bağı, bostanı ile meşhur olan Erciş ilçemiz depremden sonraki konutlaşma ve betonlaşmadan kaynaklı yaşanmayacak duruma geldi."

ŞAHİN: VAN'DA EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ SÜRÜYOR

SMMMO Başkanı İbrahim Şahin ise Van’da depremin yarattığı ekonomik çöküntünün sürdüğünü kaydetti. Deprem ile birlikte 5 yıl mucbir sebep hali ilan edildiğini ve 5 yıl boyunca vergilerin ertelendiğini kaydeden Şahin, "Vergi borçları 2017’den itibaren 30 taksit ile yapılandırıldı. Deprem ile birlikte esnaf zarar etti, mutlak şekilde bir ekonomik kriz yaşandı ve bu aşikar durum.

Van ciddi anlamda sarsıldı. Ticaret bitti. İşin vergi boyutuyla ilgilendik. Biriken borçlar faizsiz bir biçimde taksitlendirildi. Geçmiş yıllarda Afet ilan yerlerde borçlar silindi ama Van Afet bölgesi ilan edilmediği için vergi borçları sadece ertelendi. Şu anda bile ekonomik bir iyileşme söz konusu değil. Van çok sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Ticaret dönmediği için çok büyük sıkıntılar söz konusu" diye konuştu.