33 siyasi parti ve örgüt, Türk devletini protesto etti

Kuzey ve Doğu Suriye’de 33 siyasi parti ve örgüt, işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

Kuzey ve Doğu Suriye’de 33 siyasi parti ve örgüt, Türk devletinin işgalci saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.  Siyahi Mahallesi’ndeki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde yapılan eylemde açıklamayı Suriye Demokratik ve Modern Partisi üyesi okudu.

Açıklamada, Ekim 2019’da Serêkaniyê ve Girê Spî’nin işgalinden bu yana Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının durmadığına dikkat çekilerek, “Saldırılarda her türlü silahlar kullanıldı, özellikle SİHA’larla çocuklar, yurttaşlar ve yöneticiler hedef alındı. Aynı zamanda hizmet ve ekonomi kurumları da bombalandı” denildi.

'TÜRK DEVLETİ SİYASİ İRADEMİZİ YOK EDEMEZ'


Qamişlo’nun doğusundaki Til Şeîr köyündeki sivil araca gerçekleştirilen SİHA saldırısına dikkat çekilen açıklamada, saldırı sonucunda Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Yusra Derwîş, yardımcısı Leyman Şiwêş ve şoförü Fırat Tûma'nın şehit olduğu ve Kanton Eşbaşkanı Gabî’nin ise yaralandığını kaydedildi.

Şehit ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, “Çalışmalarını yürüten bu ülkenin çocuklarına yönelik gerçekleştirilen bu ırkçı saldırıyı kınıyoruz. Türk devleti bu suçlarla siyasi irademizi yok edemez. İstikrar, adalet ve demokrasiyi sağlayacak olan ulusal siyasi görüş doğrultusunda Suriye'de demokratik değişimi sürdüreceğiz” denildi.

Açıklamada, işlenen insanlık dışı suçların hedefinin, aynı zamanda Suriye topraklarının birliğini yenilgiye uğratmak, egemenliğini yıkmak ve siyasi çözüm için ulusal girişimleri ortadan kaldırmak olduğu belirtildi.

HALKA VE SİYASİ GÜÇLERE ÇAĞRI

Saldırının Astana’da kurulan 20’nci pazarlık görüşmeleriyle eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamanın devamında, “Siyasi-ulusal çözümden uzak olan Şam-Ankara arasındaki güvenlik ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin, Türkiye'nin Suriye halkına, özellikle de Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik suçlarını sürdürmesinin başlangıcı olacağı uyarısında bulunmuştuk” ifadelerine yer verildi.

Tüm siyasi güçlere Suriye halkına karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapılan açıklamada, işgalci Türk devletinin ihlal ve suçlarına karşı birlik çağrısı yapıldı. Öte yandan Rusya ve ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyonun sorumluluğunu yerine getirmesi istendi.

EYLEME KATILAN PARTİLER

Eyleme katılan parti ve örgütler şunlar:

"Partiya Yekitiya Demokratîk, Partiya Kesk a Demokratîk, Partiya Aştiyê ya Demokratîk a Kurdistanê, Yekitiya Lîberal a Kurdistanê, Partiya Komunîst a Kurdistanê, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Sûriyê, Partiya Demokratîk a Kurdî li Sûriyê, Partiya Çep a Kurd li Sûriyê, Partiya Çep a Demokratîk a Kurd li Sûriyê, Partiya Kombûna Nîştimanî ya Kurdistanî, Tevgera Guhertinê ya Demokratîk a Kurdistanê, Tevgera Nûjen a Kurdistanê, Yekitiya Karkeran a Kurdistanê, Desteya Nîştimanî ya Erebî, Partiya Nûjen û Demokratîk bo Sûriyê, Partiya Komarparêz a Kurdistanê, Partiya Rêkeftin a Demokrat a Kurdî ya Sûrî, Tevgera Çaksazî ya Kurdî-Sûriye, Partiya Asûrî ya Demokratîk, Partiya Biratî ya Kurdistanê, Partiya Roj a Demokrat a Kurd li Sûriyê, Yekitiya Nîştimanî ya Azad-Rojava, Tevgera Civaka Demokratîk, Kongra Star, Partiya Muhafazkaran a Demokratîk, Partiya Têkoşîna Demokart, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Rojavayê Kurdistanê, Desteya Koordîneyê ya Nîştimanî (Tevgera Guhertinê ya Demokartîk), Partiya Yekitiya Suryan, Partiya Sûriya Pêşerojê, Paritya Demoqratî ya kurdî li Sûriyê (Partî), Partiya Yekitiya Demokrata Kurd li Sûriyê (P.Y.D.K.S)."