Çiya Kurd: Ankara yeni bir senaryonun peşinde

Heyet Tehrir El Şam çetelerinin işgal altındaki bölgelere taşınarak QSD’ye karşı savaştırılmak istendiğini belirten Bedran Çiya Kurd, bu senaryonun Ankara ve Şam’ın yaptığı anlaşmanın bir parçası olduğunu söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd, Türk devletinin işgali altındaki bölgelere Heyet Tehrir El Şam çetelerinin değiştirilmesi sonrası Suriye’de yaşanabilecek olası gelişmeleri ANF’ye değerlendirdi. Türk işgali altındaki diğer bölgelere HTŞ çetelerinin yerleştirilmesinin yeni çatışmalara evrileceğini belirten Çiya Kurd, Özerk Yönetim bölgelerinin izleyeceği yol haritasına ilişkin de bilgiler paylaştı.

Bedran Çiya Kurd’un Efrîn merkezli işgal altındaki bölgelerde yaşananlara ilişkin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

İşgal altındaki Efrîn’de başlayan çatışmalar ve ardından Heyet Tehrir El Şam çeteleri bölgeye yerleştirildi. Bölgedeki gelişmeleri neye bağlıyorsunuz?

Özellikle Efrîn olmak üzere bölgede yaşananlar geniş kapsamlı ve çok yönlüdür. İdlib’de Suriye rejimiyle sıfır noktadaki anlaşma ve tehditleri QSD ve Özerk Yönetim bölgelerine taşıyarak Heyet Tehrir El Şam çetelerini QSD’ye karşı savaştırma durumudur. Bu senaryo, aynı zamanda Türkiye’nin Şam hükümetiyle anlaşması kapsamına girmektedir. Yine Türkiye’nin ideolojik anlaşmazlık yaşadığı küçük grupların tasfiye hamlesidir. Bunlar dışında yapılanlar, işgal bölgeleri ve çevresinin DAİŞ’in İslam emirliğine dönüştürülmesinin devamı niteliğindedir.

Suriye’deki siyasi çözüm ve uzlaşmayı doğrudan etkileyen tehlikeli ve ciddi değişimlere elverişli bir pratik durumla karşı karşıyayız. Tüm bunlar Türkiye rejiminin siyasi çözüm çabalarına öldürücü darbe vurma girişimidir. Genel olarak Türk devleti destekli, işgal ve bölge halkının göçertilerek yeni bir demografik değişim soykırım hedeflerinin olduğu bir projeyle yüz yüzeyiz. Yaşananları ve detayları yakından takip ediyoruz. İleriki süreçte durum daha da netleşecektir. Uluslararası ve bölgesel güçlerin sessizliği Türkiye’nin bahsettiği projenin onaylanması anlamına gelmektedir.

HTŞ TERÖRİST ÖRGÜTLER LİSTESİNDE

Peki El Kaide uzantısı Heyet Tehrir El Şam’ın (HTŞ) terörist örgütler listesinde yer almasına rağmen bu bölgeleri ele geçirmesine karşı sessizliğin nedeni nedir?

Türkiye’nin rejime ve Suriye’deki politikasına destek veren çetelere yaklaşma çabalarına ilişkin uygun bir plan hazırladığını belirttik. Eğer terörist örgütleri listesinden bahsedecek olursak, Ehrar Al Şarqiye adlı çete grubu da, terörist örgütler listesinde yer alan bir gruptur. Buna rağmen Türkiye şu ana kadar bu örgütü destekliyor. Türkiye uluslararası hukuka ve anlaşmaya kulak asmıyor. Esasında işgal yaklaşımı ve terör gruplarına desteği hukukun ihlalinin en büyük göstergesidir.

İşgal altındaki bölgelerde sürekli olarak bu tür çatışmalar yaşanıyor ve sivillerin yaşamını yitirdiği bilgisi aktarılıyor. Bu bölgelerde durumun çözülmesi için kime ne görev düşüyor?

Bu sonuçların nedenlerini iyi anlamamız gerekiyor. Bu da Türk devlet işgali ve çetelere verdiği desteğin sonucudur. İşgale ve teröristlere destek olduğu sürece bu gelişmelerle karşı karşıyayız. Belki bugün, durum tasfiye ve dayatma aşamasına gelmiştir. Bugün Türkiye’yi kendileri için en iyisi olarak görerek bu grupları seçenler, bir gün aynı politikanın hedefi olacaklardır. En iyi çözüm, Türkiye işgalinin sonlandırılıp çetelerinin bu bölgelerden çıkartılmasıdır. Suriye’de çözüme engel olan Türkiye’nin varlığının bitirilmesinde uluslararası kamuoyu ve güçlerin rolü etkilidir. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin bölgesel politikanın bir parçası olmasından ve birçok davada başlıca etken olduğundan dolayı buna dönük yaklaşımlar yetersizdir. Diğer bir çözüm ise Suriye halklarının uzlaşmaya vararak birleşmesi ve Türkiye siyasetinin güvensizliğini görmesidir. Türkiye’nin varlığı, gelecekteki kaos ve yıkımın devamıdır.

HTŞ’NİN BÖLGEYE YAYILMASI YENİ ÇATIŞMALARA YOL AÇACAK

SMO çetebaşılarından Ebu Tevfik El Deri, bu çatışmaları Rusya ile anlaşan Türkiye’nin gerçekleştirdiğini söyledi. Ayrıca HTŞ çetelerinin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî bölgelerine transferiyle yeni işgal saldırıları için hazırlıklandıkları bilgisi aktarıldı. Elinize geçen bilgiler var mı?

Konuyla ilgili çok görüş ve analiz yapılıyor. Yaşananları ve sonuçları yakından takip ediyoruz. Efrîn’de yaşanan bu durum, şüphesiz işgal altındaki diğer bölgeleri de etkileyecektir. Türkiye’nin gelişmelerle orantılı olarak Heyet Tehrir El Şam çetelerini işgal altındaki bölgelere yayması yeni çatışmalara yol açacaktır.

Siz nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?

Durumumuz diğer süreçlerden farklı değil. Yine bir Türk işgal planıyla karşı karşıyayız. Ancak rol değişti. Özelde Efrîn olmak üzere işgal altındaki bölgelerimizi özgürleştirme kararında ısrarcıyız.