İşgal altındaki Girê Spî ve Serêkaniyê’de bir aylık ihlal bilançosu

Kuzey ve Doğu Suriye İhlallerini Belgeleme Merkezi (Vdc-Nsy) Türk devletinin işgali altındaki Sêrekaniye ve Girê Spî bölgelerinde haziran ayında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye İhlallerini Belgeleme Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, Sêrekaniye ve Girê Spî’de haziran ayı içerisinde bombardıman sonucu en az 2 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi tutuklandı. Ayrıca bu iki bölgenin işgal edilmesi ardından 375 bin kişi zorla yerlerinden edildi.

Bilançoda şu veriler yer aldı:

-Bombardıman sonucu 2 yaşamını yitirdi.

-33 kişi tutuklandı ve 17’si işkenceye maruz kaldı.

-19 kişi kaçırıldı.

-5 mayın patlaması ve infilak vakası oldu.

Rapora göre, “İşgalci Türk devleti çeteleri tarafından yapılan ev baskınları, patlayıcıların patlamasının yanı sıra işkence ve açtıkları ateş sonucunda bir çocuğun aralarında bulunduğu 4 kişi yaralandı.”

Raporda devamla şunlar yer aldı:

“Sivillerin içinde bulunduğu köylere yönelik gerek karadan gerek havadan düzenlenen saldırılar sonucunda 2 kişi yaşamını yitirirken, 7 kişi de yaralandı.

Kent merkezindeki çeteler 9 kez birbirine karşı çatışmaya girdiler.

375 BİN KİŞİ ZORLA YERLERİNDEN EDİLDİ

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları ile Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin işgali sonucunda 375 bin kişi yerinden olurken öte yandan bölge halkına karşı işkence, tutuklamalar, saha infazları (vurarak öldürme), özel mülke el koyma, bombalama ve yasaklı kimyasal silahlar kullanma gibi insanlık dışı suçları işleyerek insan haklarını ihlal ediyor.  Sağlık ekipleri ve gazetecilerin hedef alındığı bu bölgelerde, güvenlik durumu giderek kötüleşti ve patlama ile cinayet vakaları arttı.” 

İŞGALDEN BU YANA 181 KİŞİ İŞKENCEYLE KATLEDİLDİ

Raporda “Ayrıca Suriye'nin kuzey bölgelerinde Türk devleti işgalinin başlamasından bu yana 2 bin 759 kişi öldürülürken, tutuklanan 9 bin 53 kişiden sadece 6 bin 979 kişi serbest bırakıldı. Geri kalanların akıbetleri ise bilinmiyor” denilirken, şunlar eklendi:

“Ayrıca cezaevlerindeki 181 kişi işkenceyle öldürüldü. Türk devleti askerlerinin açtığı ateş sonucunda 103’ü çocuk ve 67’si kadın olmak üzere toplam 560 Suriyeli mülteci katledildi.”