İsrail saldırısı nedeniyle Şam ve Halep havalimanları bir aydır kapalı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail'in geçen ay eş zamanlı olarak düzenlediği saldırıların ardından Şam ve Halep havaalanlarının hala hizmet dışı olduğunu bildirdi.

Suriye'nin en büyük ve ana havalimanı olan Şam havalimanına ve bu havalimanından yapılan uçuşlar, İsrail'in ana pistlere düzenlediği saldırılar nedeniyle 22 Ekim'den bu yana askıya alınmış durumda.

Aynı gün gerçekleşen benzer saldırılar ülkenin ikinci büyük havalimanı olan Halep havalimanını da hizmet dışı bıraktı.

SOHR Direktörü Rami Abdül Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, onarım çalışmalarının tamamlanmasına rağmen her iki havalimanının da kapalı kalmaya devam ettiğini söyledi.

Rahman, İsrail'in Suriye'de 2011’de savaşın başlamasından bu yana birçok kez Şam havaalanını hedef aldığını ancak ilk kez bir ay boyunca kapalı kaldığını vurguladı.

Suriyeli yetkililer ise havalimanlarının neden bir aydır kapalı olduğuna dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Uçuşlar genellikle ülkenin kuzeyindeki Halep havaalanına yönlendiriliyor. Ancak bu havalimanı da hizmet dışı olduğu için Ulaştırma Bakanlığı tüm uçuşların daha küçük ve daha az donanımlı olan sahil kenti Lazkiye'deki havalimanına yönlendirileceğini duyurdu.

SOHR’a göre Lazkiye havaalanında bir Rus askeri üssünün bulunması havaalanını İsrail bombardımanından koruyor.

Lazkiye ise karayolu ile Şam’a yaklaşık 350 kilometre mesafede bulunuyor. Yolcular için hem maliyet hem de zaman açısından oldukça zorlu bir durum yaratıyor.

İsrail ile Filistinli Hamas arasında 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde başlayan savaştan bu yana İsrail, Suriye topraklarına yönelik saldırılarını arttırdı.

SOHR’a göre çarşamba sabahı, İsrail Şam yakınlarında Lübnan Hizbullah'ına ait bir merkezi hedef alan hava saldırıları düzenledi. Resmi medya bu saldırılardan hiç söz etmedi.