Özgürlük ateşini yayarak iz bıraktı Rojîn

Savaş ortamında cesareti, kararlılığı ve özverisiyle tanınan Rojîn, her zaman mücadeleye öncülük etmeyi ve arkadaşlarına ilham vermeyi amaçladı. 21 Kasım 2016 tarihinde Şehba'nın Şealê köyünde şehit düşene kadar savaşın içinde aktif bir rol üstlendi.

ROJÎN EFRÎN

Efrîn'in Bilbil ilçesinde 1992 yılında doğan Rojîn Efrîn (Mizgîn Mamo), yurtsever bir ailede büyüdü. 2013 yılında kurulan Şehit Rûken Taburu'nun heyecan verici kuruluşuna tanık olan Rojîn, özgürlük mücadelesine katılmaya karar verdi. Efrîn'de Rojava Kadın Ordulaşması'nın kıvılcımlarının yaşandığı dönemde bu taburun kurulması, Rojîn'i motive ederek mücadeleye katılmasını sağladı. Karanlık güçlere karşı yürüttüğü mücadelede devrimci ruhuyla parlayan Rojîn, sadece Efrîn toprakları için değil, Minbic'te DAİŞ çetelerinin zulmüne karşı da durdu. Minbic Hamlesi'ne katılarak özgürlük ateşini daha geniş topraklara yayma kararlılığını gösterdi. Minbic Hamlesi’nde adı yankılanırken, yüreğindeki ülke sevgisi her tarafta hissediliyordu. Yoldaşlarıyla omuz omuza veren Rojîn, Minbic’i DAİŞ çetelerinden temizledikten sonra 2016 yılında doğup büyüdüğü Efrîn topraklarına dönerek Şehba Hamlesi’ne de öncülük etti.

Şehit Rojîn, özgürlük mücadelesine adım atmadan önce kimsesiz çocukların bulunduğu anaokulunda gönüllü olarak görev almıştı. 2016 yılında Efrîn’e ulaştığında, ilk durağı da bu anaokulu olmuştu. Yüreğindeki sevgi, çocuklara karşı büyük bir şefkate dönüşüyordu. O masum yüzlere olan ilgisi, sadece onların hayatlarına dokunmakla kalmıyor, toplumun da kalbine dokunuyordu. Sevecen bakışlarıyla ve öğrettikleriyle çocukların dünya görüşleri şekillenmişti. Her bir çocuğun içindeki potansiyeli gören ve onlara umut aşılayan bir rehber olarak varlığını sürdürmüştü. Özgürlük mücadelesindeki cesareti ve kararlılığı, çocuklarla olan ilişkisindeki şefkat ve sevgiyle harmanlanarak, özünde bir insan olarak taşıdığı değerleri ortaya çıkarmıştı.

ASKERİ VE İDEOLOJİK YETKİNLİĞE SAHİPTİ

Askeri ve ideolojik alanda kısa bir sürede elde ettiği yetkinlikle bölük komutanı oldu. Etrafında toplanan yoldaşları, yanında kendilerini güvende hissediyorlardı. Asil bir amaca doğru ilerlerken, birbirlerine destek olmanın ve dayanışmanın ne demek olduğunu bir kez daha hatırlıyorlardı. Sadece askeri alanda değil, sanatsal yönleriyle de dikkat çekiyordu. Yazdığı dizeler, onun derin düşüncelerini ve duygularını ifade etmesini sağlıyordu. Her bir kelimesiyle insanların kalbinde iz bırakan bir sanatçı ruhuna da sahipti.

Etik ve estetik değerlerle örülmüş bir güzellik abidesi gibiydi. Ruhunun derinliklerine doğru yaptığı yolculuk, büyük bir zihinsel dönüşüme sürükledi ve kadın özgürlüğü paradigmasına hizmet etmekten asla geri durmadı. Kadınların içindeki gücü, özgürlüğü ve direnci tüm inceliğiyle yaşama aktarıyordu. Bu güçlü yaşamı, kadınların varoluş mücadelesine ışık tutuyor, onları güçlendiriyor ve cesaretlendiriyordu. Tutkulu ve kararlı duruşuyla kadınların sesine ses, gücüne güç kattı.

‘NASIL YAŞAMALI?’ KİTABI HEP YANINDAYDI

Kadın özgürlük mücadelesine adanmış bir ruh olan Şehit Rojîn, savaş cephesinde dahi Önder Apo’nun “Nasıl Yaşamalı?” kitabını her zaman yanında taşırdı. Bu kitap, onun için bir rehber ve ilham kaynağıydı. Eline geçen her fırsatta kitabı okumaya başlar, sayfalar arasında yolculuk yaparak kitabın derinliklerinde kaybolurdu. Önder Apo'nun felsefi ve insanı derinden etkileyen düşünceleri, iç dünyasında yeni ufuklar açar ve ilham verirdi. Bu kitabı okurken, kendi düşüncelerini, inançlarını ve mücadele ruhunu da geliştirdi; kendisini daha da derinleştirdi.

Erkek egemen yaklaşımların farkında olan ve buna karşı kararlı bir mücadele yürüten Şehit Rojîn, Önder Apo’nun kadın ordulaşma perspektifine yoğunlaşarak kadınların toplumsal mücadelesine yeni bir boyut kazandırmayı hedeflerdi. Kadın özgürlük mücadelesinde, erkek egemen sistemi sorgulayan ve dönüştürmeyi amaçlayan, Önder Apo’nun kadın özgürlüğü için sunduğu çözümlemeleri titizlikle inceleyen, özümseyen ve uygulayandı.

Var olanla yetinmeyen ve her zaman gelişmeyi esas alan Şehit Rojîn, askeri taktik geliştirmeye yönelik tutkulu ve kararlı bir çaba içerisindeydi. Kendini sürekli yeniler ve geliştirirdi. Mevcut durumu sorgulamak, yeni fikirler keşfetmek ve daha etkili stratejiler geliştirmek için büyük çaba harcardı. Askeri taktikleri kapsamlı ve derinlemesine analiz ederek eksiklikleri tespit edip iyileştirmeye odaklanırdı. Askeri taktik geliştirme sürecinde titizlikle çalışır ve detaylara önem verirdi. Var olan taktikleri sadece kabul etmek yerine, onları eleştirip daha etkili ve verimli olanları keşfetmeye yönelirdi. Bu süreçte disiplinli, sistemli ve hedef odaklı bir çalışma biçimi benimseyerek askeri alanda kendisini sürekli ileriye taşımak için çaba gösterirdi. Deneyimlerinden öğrenir, hatalarından ders çıkarır ve kendini iyileştirmek için uğraşırdı.

MİNBİC’TEN ŞEHBA’YA HEP ÖNCÜYDÜ

Samimi ve dürüst kişiliğiyle bulunduğu her yerde moral ve güç kaynağı olan Şehit Rojîn, Minbic Hamlesi'nde elde edilen büyük zaferin ardından, çetelerin Şehba'ya yoğun bir şekilde saldırdığı 2016 yılında Şehba Hamlesi'nde de ön saflarda yer aldı. Savaş ortamında cesareti, kararlılığı ve özverisiyle tanınan Rojîn, her zaman mücadeleye öncülük etmeyi ve arkadaşlarına ilham vermeyi amaçladı. Şehit Rojîn, 21 Kasım 2016 tarihinde Şehba'nın Şealê köyünde şehit düşene kadar savaşın içinde aktif bir rol üstlendi.