Şam'ın ambargosu devam ediyor
Şam hükümeti, 2023 kışında Şêxmeqsûd ve Eşrefiye’ye yakıt geçişini engelledi. Şimdi de atölye ve fabrikalara kumaş geçişine engel oluyor.
Şam hükümeti, 2023 kışında Şêxmeqsûd ve Eşrefiye’ye yakıt geçişini engelledi. Şimdi de atölye ve fabrikalara kumaş geçişine engel oluyor.
Halep'in iki Kürt mahallesi, Efrîn işgali ardından Şam hükümetinin kesintisiz ambargosuna maruz kalıyor. 15 bin insana iş imkânı sunan atölye ve fabrikalar, ambargo nedeniyle çalışamaz duruma getiriliyor.
Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahaleleri, 200 bini aşkın nüfusa sahip. Üç kadın meclisi ve 46 kadın komünü, dört genel meclis ve 43 genel komün olmak üzere 7 meclis, 89 komün olarak örgütleniyor. Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Genel Meclis Yardımcısı Arîn Henan ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclis Üyesi Emîn Elîko, uygulanan ambargoya ilişkin ANF’ye konuştu.
İRADEYİ KIRMAYA DÖNÜK
Efrîn işgali ardından Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’ye ambargo uygulandığını hatırlatan Emîn Elîko, “Değişen tek şey, ambargonun uygulanma şeklindedir. Şam hükümetine bağlı küçük gruplardan bazıları ambargoyu gevşetiyor, bazıları ise sıkılaştırıyor. Kendi aralarında değiş tokuş yapıyorlar. Sonuç olarak hepsi de aynı zihniyeti temsil ediyor. Mahalle sakinlerinin iradesini kırmaya dönüktür. Moral ve motivasyonu kırmaya da çalışan bu zihniyet, Özerk Yönetim'e olan güveni sarsmayı amaçlıyor” dedi.
AÇLIKLA SINANIYORUZ
Emîn Elîko, ambargonun siyasi, toplumsal ve ekonomik boyutlarına işaret ederek, şunları paylaştı: "200 bini aşkın kişinin yaşadığı mahallede ekonominin çökmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu insanlar kendi emekleriyle yaşamlarını idame ediyorlar. Bu emek ise mahallede bulunan atölyeler üzerinden veriliyor. Mahallede bin atölye ve fabrika bulunmakta. Atölyelerin ihtiyacı olan kumaşların geçişine izin verilmiyor. Yaklaşık 15 bin insan bu atölye ve fabrikalarda çalışıyorlar. Her bir insanın en az dört çocuğu olursa 60 bin insanın ekmeğiyle oynanıyor. Uygulanan ambargo, aç ve susuz bırakmadır. Bir çocuğu sütten, bir hastayı da ilaçtan mahrum bırakıyorlar.
ECZANELERDE İLAÇ BULUNAMIYOR
Mahallede halka hizmet eden bir hastanemiz var. Fakat hastanenin ihtiyaçları giderilemiyor, ilaç tedariki yapılamıyor, oksijene ulaşılamıyor. Mahallede hangi eczaneye gitsen istediğin ilaca ulaşamıyorsun fakat yanı başımızda olan Halep şehrinde bu ilaçlara ulaşılabiliyor. Mahallede olmamasının nedeni ise Şam hükümetine bağlı kontrol noktalarının bu ilaçlara el koyması veya geçişine izin vermemesidir.
ŞAM, GÖÇERTMEYE ÇALIŞIYOR
Mahallede yaşayan insanların Suriyeli olduğunu bilmelerine rağmen bu engellere maruz kalıyoruz. Maalesef yanı başımızdakiler de kendilerini Suriyeli olarak adlandırıyor. Demek ki yürütülen politika, parçalama ve göçertme politikasıdır. Düşmanın, topraklarımızı işgal etmesi yetmezmiş gibi Şam hükümeti yürüttüğü politikayla düşmana yardımcı oluyor. Düşman, işgal ile göçertti, Şam hükümeti ise ambargoyla göçertmeye çalışıyor. Ya aralarında bir görüşme, anlaşma var ya da bir denge kurma yaklaşımı esas alınıyor.”
ŞAM DEMOKRASİYİ TERCİH EDEBİLİR
Şam hükümetinin ambargo yerine demokrasiyi tercih etmesi gerektiğini ifade eden Elîko, şunları ekledi: “Suriyeli halklara eziyet etmeyi tercih etmek yerine; merkezi olmayan, demokrasi, adalet ve eşitliği esas alan bir Suriye inşa etmeyi tercih etmelidir.”
AMBARGO YAŞAMI FELÇ EDİYOR
Arîn Henan ise kış mevsiminde mazot ve tıbbı malzemelerin geçişinin de engellendiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Küçük yaşta çocuklar ve yaşlı insanlarımızın sayısı fazla. Süt bulmak büyük bir sorun. Kronik hastalığı olan kişilerin düzenli kullandığı ilaçlar var. Bu ilaçlara birkaç ay ulaşamadıkları oluyor. Halkına dönük kirli politika yürüten bir hükümetle karşı karşıyayız. Halkını düşünen bir hükümet olsaydı Suriye’nin durumu bu şekilde olmazdı. Ambargo altında üretim ve proje imkânı oldukça kısıtlı. Çalışma koşulları da yaratmak bir hayli zor. Önceleri var olanın üzerinden yürümekte bir yerden sonra tıkanmaya neden oluyor.”