Amara Kütüphanesi okurların hizmetinde

Bilgiye ulaşmanın geçiş kapılarından biri olan; edebi, kültürel, sanatsal, dini, felsefi ve tıbbi yapıtların bulunduğu Amara Kütüphanesi, Rojava Devrimi’nin ilk kütüphanesidir.

Amara Kütüphanesi, Rojava Devrimi sahasının edebiyattaki direniş sokağı. Devrimin ilk kütüphanesi unvanına sahip olan Amara, Kasım 2019'da açıldı. Kuzey-Doğu Suriye'nin her sokağından çocuk ve yaşlılarda dahil herkesin yazdığı birbirinden farklı hikâye kitaplarının yanı sıra 5 dilde 15 binin üzerinde eserle devrimin edebiyat ayağını oluşturdu.

Rojava Devrimi’nin ilk kütüphanesi olan Amara Kütüphanesi, Kasım 2019’da açıldı. Qamişlo’da açılan kütüphanede Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Türkçe kitaplar bulunuyor. 15 binden fazla kitabı bünyesinde barındıran Amara Kütüphanesi, gençlerin, aydınların ve yazarların bir araya geldiği, tartışıp görüş paylaştığı bir ortam.

YENİ PROJELERE İLHAM

Rojava’da çıkan kitaplar dışında Bakur ve Başûrê Kurdistan ile Şam ve Mısır’dan da gelen kitaplarla zenginleşen kütüphane, hem Üniversitelerde tez hazırlığı yapan öğrencilere fayda sağlıyor hem de yeni projelerinin yaratılmasında ilham kaynağı oluyor. Qamişlo, Hesekê, Amûdê ve Tirbêspiyê başta olmak üzere Rojava sokaklarının en işlek yerlerinde kurulan 7 büfeyle de kütüphaneye gelemeyen halka kitap ulaştırma görevini üstleniyor.

DİĞER KÜTÜPHANELERE DESTEK

Aram, Şilêr, Sîtav, Aryen Safahat, El-Ereb, Liberal, Elka ve Werd olmak üzere 500 yayınevinin yapıtlarına ev sahipliği yapan Amara Kütüphanesi, bölgede kütüphanesi olan ve maddi açıdan zorlanan kütüphane sahiplerine de kaynak oluyor. Birçok konuda destek sunan Amara Kütüphanesi, bu kütüphanelerin kapatılmasının önüne geçiyor.

7’DEN 70’E HİTAP EDİYOR

Amara Kütüphanesi emektarlarından Selim Ebbas, şunları söyledi: “Okuma kültürünün geliştirilmesi için böylesi bir kütüphane açıldı. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi, okuma düzeyiyle doğru orantılı. Genç nesillerin daha iyi yetişebilmesi için en uygun ortamlardan biri de kütüphaneler. Amara Kütüphanesi’nde de 7’den 70 yaşındaki insanlara hitap eden kitaplar bulunuyor. Renkli bir kütüphane. Dini, felsefi, ansiklopedi, edebi, kültürel, sanatsal ve devrimi anlatan birçok kitap var. Tabii talepler doğrultusunda da siparişlerimiz oluyor fakat çoğu kitap bölgede yazılan kitaplardan.”