Amûdêli öğretmenler: Türk devleti hayallerimizi yıkamayacak

İşgalci Türk devletinin sürekli bombardımanına maruz kalan Rojava halkı yaşadığı tüm zorluklara ve sıkıntılara rağmen direnmekten vazgeçmiyor. Amûdê okullarında anadilde eğitim veren öğretmenler, “Türk devleti hayallerimizi yıkamayacak” dedi.

18 Kasım'da Qamişlo’da spor, matematik, fizik, kimya ve fen bilimleri fakülteleri ilk mezunlarını verdi.

Amûdê Eğitim Kurulu Eş başkanı Ehmed Mecîd Îsmaîl konuya ilişkin bilgi verdi. Mezun olan 26 öğretmenin eğitim vermeye başladığını belirten Ehmed Mecîd Îsmaîl, “Mezun olan öğretmenlerimiz Amûdê ve köylerindeki okullarda görev yapmaya başladı. Yılbaşından önce yeni öğretmenlere, pedagoji, iletişim, eleştiri-özeleştiri, öğrencilerin talepleri ve öğretmenlerin ihtiyaçlarının da tartışılacağı bir eğitim verilecek” dedi.

Ehmedê Xanî İlkokulunda öğretmenlik yapan Maya Derwîş Mihemed, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus projesini hayata geçirdikleri için sürekli düşmanın saldırılarına maruz kaldıklarını belirterek, “Düşman ne olursa olsun hayallerimizi yıkamayacak. Kendi topraklarımızda demokratik ve özgür bir şekilde yaşamak için bu topraklarda binlerce şehit verdik. Şehitlerimizin verdiği bu mücadeleyi asla unutmayacağız. Çünkü Rêber Apo da her zaman, ‘Unutmak ihanettir’ der. Anadilde eğitim bizim için çok önemli. Şam hükümetinin okullarında çok fazla fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldı. Bugün özerk yönetim okullarında her öğretmen, öğrencilere sevgiyle yaklaşıyor. Her çocuğun sevgiye ihtiyacı vardır. Sevgi çocukları ayakta tutar. Öğretmenler olarak çocukların arasındaki eşitliği geliştirmek bizim görevimizdir” diye konuştu.

Ehmedê Xanî İlkokulunda görev yapan Arapça öğretmeni Zeyneb Yûnis Umer, anadilde eğitimin önemine dikkat çekti. Anadilde eğitim görmenin kutsal bir hak olduğunu ifade eden Yûnis, konuşmalarını şu sözlerle sürdürdü: “Ortak ve eşit bir yaşam için Kürt kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz. Türk devleti yıllardır bu birlikteliği bitirmek için saldırıyor. Ama bizler topraklarımıza bağlıyız. Düşman ne yaparsa yapsın topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz şehitlerimizin yolundan gideceğiz, onların sayesinde bu noktaya geldik. İnanıyoruz ki; anadilde eğitim gören bu öğrenciler geleceğimizi aydınlatacaktır. Bugün kadınlar birçok alanda çalışıyor. Ama toplumda ezilen tek bir kadının kalmaması için hala büyük bir çaba harcıyoruz ve bunun için çalışıyoruz.”

Ehmedê Xanî fen bilimleri öğretmeni Dilovan Luqman Kêfo da anadil eğitim için çok büyük emek verildiğini vurgulayarak, “Bizler Demokratik Ulus bilinciyle yeni nesiller yetiştiriyoruz. Düşman yıllardır bize saldırıyor. Ama bu saldırılar bizi yıldıramayacak. Halkımıza bir kez daha söz veriyoruz; davamızdan dönmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.