Binler Seyit Evran ve Aslan Qamişlo’yu uğurladı

ANF Muhabiri Seyit Evran ve YPG Komutanı Aslan Qamişlo, binlerce kişi tarafından son yolculuklarına uğurlandı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin farklı bölgelerinden binlerce kişinin katılımıyla Qamişlo’da şehit Seyit Evran ve YPG komutanlarından Aslan Qamişlo için uğurlama töreni düzenlendi. Şehit Delil Saroxan Şehitliği’nde düzenlenen tören sabah saatlerinde başladı.

Sivil, sosyal, basın, askeri ve güvenlik kurumu mensupları, Arap ve Kürt aşiretlerinin ileri gelenleri, siyasi parti temsilcileri, Özerk Yönetim mensupları, aydınlar ve şehitlerin yoldaşlarının katıldığı cenaze töreni, Enteriyê Mahallesi'nde cenazelerin alınmasıyla başladı.

İki şehidin yoldaşları, çiçeklerle, YRA ve YPG bayraklarıyla süslenmiş şehitlerin naaşlarını taşıyarak şehitliğe gitti.

 

'DİRENDİLER, KAZANIMLARI KORUDULAR'

Şehitlikteki tören, özgürlük savaşçılarına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Daha sonra Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Şêro Şero, Kuzey ve Doğu Suriye halkına seslenerek, "Bizler, şehitlerin mücadelesi etrafında toplanmış, şehit Aslan ve Seyid'in naaşlarının yanında duran direnşiçileriz. Direnişinizi ve azminizi selamlıyoruz” dedi.
İki şehidin şahsında özgürlük şehitlerini anan Şero, "Bugün Kuzey ve Doğu Suriye için tarihi bir gün. Bugün iki değerli komutanımızı uğurluyoruz. Bugün şehitlerin günüdür ve bu nedenle Rûstem Cudi, Rûken ve Sara gibi yoldaşlarımızı da anıyoruz. Onlara kalbimizde kalacaklarını ve onurunu satan her hainin hesap vereceğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Şehit Aslan'ın Kuzey ve Doğu Suriye devrimindeki mücadelesini selamlayan Şero, "Savaşçı Aslan, devrimin başından itibaren İç Güvenlik Güçleri’nin komutanı ve devrimimizin danışmanıydı. Çocukların, annelerin ve kadınların güvenliği şehitlerimizin yıllar süren fedakarlığı sayesinde elde edildi. Şehitlerimiz bu kazanımları korumak için gözlerini bir an olsun kırpmadı” ifadelerine yer verdi.

Şero şöyle devam etti: "Şehitler Aslan ve Seyid; Rûken, Sara ve Rûstem’e müjdeyi götürecek ve onlara selamlarımızı iletecek, demokratik ulus felsefesini anlatacaklardır. Önder Abdullah Öcalan'ın takipçileri, hakikati tebliğ etme sözünün arkasındadırlar. Bu halk her zaman düşmanın karşısında durmaya hazır olacaktır. Hiç şüphesiz bu şehitlerin haklarının korunması görevi, onların yöntemini sonuna kadar getiren herkesin omuzlarındadır."

‘HALKIMIZ ZULME VE İŞGALE BOYUN EĞMEYECEK'

Öte yandan TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed, "Bu kadar çok insan şehitlerinin etrafında bu şekilde durduğuna göre bu devrim mutlaka amacına ulaşacaktır. Çünkü partimiz şehitlerin partisidir. Halkımız zulme ve işgale boyun eğmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Günün önemine değinen Rûken Ehmed, "Bugün tarihin önemli bir günü, tarihi bir aydır, çünkü şehitler ayıdır ve Kemal Pîr, Hayri Durmuş şahsında Türk faşistlerine karşı başlatılan mücadele ayıdır. Önder Abdullah Öcalan felsefesinin savaşçıları Kürtlerin kimliğini korudular” diye ekledi.

Şehit Rûstem Cûdî'yi iki şehidin şahsında anan Rûken Ehmed, "Demokratik ulus felsefesini bizlere anlatan büyük fikirli büyük komutanımızı bu gün olduğu gibi anıyor, halkımıza başsağlığı diliyoruz” dedi.

'VAHŞETİ DÜNYAYA DUYURDU, HALKININ SESİ OLDU'

Seyit Evran'ın mücadelesine ilişkin Rûken Ehmed, "Seyit yoldaş kalemiyle, kamerasıyla ve basın çalışmalarıyla halkın mücadelesini ve şehitlerin fedakarlığını gösterdi. Zilan ve Deniz gibi özgür basın şehitlerinin izinden giderek Türk devletinin vahşetinin yüzünü dünyaya duyurmak için halkının sesi için onlarca şehit verdik. Mücadeleci Seyit, zorlukların sınırını tanımıyordu. Gerçeği anlattı ve birçok gazeteciyi bu prensip konusunda eğitti” diye ekledi.

Komutan Aslan Qamişlo'nun kişiliği hakkında da konuşan Rûken Ehmed, "Şehit Aslan, Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi'nde mütevazi, özverili ruhu ve gülümsemesiyle tanınıyordu. Eğitim, iç savunma ve toplumsal konularda tereddüt etmeden çalıştı. Halkının devrimci halk savaşına ve öz savunmaya göre örgütlenmesine büyük bir sevgi ve inançla, Rojava'nın, Kuzey ve Doğu Suriye'nin her bölgesinde mücadele etti” ifadelerini kullandı.

‘HAİNLERİN TOPRAKLARIMIZDA YAŞAMASINA İZİN VERMEMELİYİZ'

Şehitlere bağlılık için hainlere fırsat verilmemesi gerektiğinin altını çizen Rûken Ehmed, "Madem ki biz halk şehitlerimize bağlıyız ve bugün onların etrafında toplanıyoruz, o halde hainlerin topraklarımızda yaşamasına izin vermemeliyiz. Bundan hepimiz sorumluyuz ve bu bizim sorumluluğumuzdur. Bütün yük sadece İç Güvenlik Güçleri ve QSD'nin omuzlarında değil. Hainleri kutsal topraklarımızdan çıkarmalıyız. Böyle olursa halk örgütlenmesinin gücünü göstermiş oluruz” dedi.

Rûken Ehmed, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ülkesine sadık bir yurtsever, ülkesini terk etmemeli ve her türlü özel savaşın karşısında durmalıdır. Biz halkımızın gücüne inanıyoruz. Çocuklarımızı ilkelerimize göre yetiştirmeliyiz. Şehit olsak da bazı partilerin halk ve Özerk Yönetim arasına sokmaya çalıştığı oyunlara karşı örgütlenmeye devam edeceğiz.”

‘HAKİKAT YOLUNDA İLERLEYECEĞİZ'

Özgür Basın Birliği (YRA) adına konuşan Seyit Evran’ın yoldaşı Stêrk Gulo, tüm özgürlük hareketi şehitlerini, Rojava Devrimi ve Kürdistan'daki gerçekliğin sonunda şehit olan şehitleri anarak konuşmasına başladı. Stêrk Gulo, "Şehitlerden bahsetmek mücadeledir. Çok ciddidir. Şehit Seyid 30 yıldır yol arkadaşımdır, Şehit Aslan da 25 yıldır yol arkadaşımdır. Şehitlerin hakkını onlar hakkında konuşarak ödeyemeyiz” dedi.

Şehit Seyit Evran'ın özelliklerine değinen Stêrk Gulo, "Seyit, Rojava, Bakur, Başûr ve Rojhilat halkını çok severdi. Şeyh Said devriminde zulme karşı başkaldıran Hênê ilçesi Kürtlerindendi. ‘Dedem, Şeyh Said’le birlikte bu mücadeleye başladı’ derdi” sözleriyle Seyid’in mücadeledeki kararlılığına işaret etti.

Stêrk Gulo, şöyle devam etti: "Seyit sözlerini söyledi. Zap'tan Kandil'e, oradan da Zargros'a koştu. Savaşçı, komutan ve gazeteciydi ve bir gün bile hakikat yolunda geri adım atmadı. Rojava Devrimi başladığında Seyid, kalemi ve kamerasıyla Rojava'ya gitti. Halkının sesini dünyaya ulaştırmaya çalıştı. Seyid yoldaşın kalemi ve yazıları aracılığıyla binlerce dost ve şehitle tanıştık. Rojava'nın tüm tarihini biliyordu çünkü o halkına aşıktı. Bizim hatıramız oldu.”

Özgür basının büyük bir hafızayı yitirdiğini sözlerine ekleyen Stêrk Gulo, Evran'ın 24 yıl boyunca basında büyük fedakarlıklar yaptığını, sevgisini gören herkesin gönlünde yer ettiğini söyledi. Stêrk Gulo, konuşmasını şöyle tamamladı: "Onu her zaman kalemimizle, kameramızla yaşatmalıyız. Büyük bir sevgi ve ısrarla, onların yolundan gideceğimizin ve her zaman şehitlerimize silahlarına sarılacağımızın sözünü veriyoruz."

Törenin sonunda Seyit Evran ve Aslan Qamişlo'nun şehadet belgeleri okunarak arkadaşlarına teslim edildi. Daha sonra iki şehidin yoldaşları naaşları omuzlarda taşıyarak defnetti.