Demokratik İslam Kongresi sona erdi

Yeni toplumun inşası için birlik ve uzlaşmanın öneminin dile getirildiği Demokratik İslam Kongresi’nin 3. Kongresi’nde yeni eş başkanlar ile Genel Yürütme Meclisi ve Kadın Koordinasyonu’nun 16 üyesi seçildi.

DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik İslam Kongresi’nin 3. Kongresi, 450 delegenin katılımıyla Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde “İctihad ve Yenilenme Ortadoğu’daki sorunların çözüm dergahıdır” sloganıyla gerçekleştirildi.

Kongrede KCK Halklar ve İnançlar Komitesi’nin mesajı okundu. Mesajda, demokratik İslam’ın yüzyıllık davaların çözümü olduğu belirtildi.

Ardından Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hemdan Ebid, iktidar güçlerinin gerçek İslam’ı karalama girişimleri üzerine konuştu. “Bazıları dini iktidar için kullandı. Bu Suriye'de de görüldü. Bazıları kendilerini İslam'ın valisi olarak gösterip bölgeye yıkım, yağma ve nefret getiren silahlı grupları desteklediler” diyen Ebid, gelişmiş ve sevginin yerleşik olduğu bir toplumun inşası için birlik ve uzlaşmanın önemini vurguladı.

Kongra Star Sözcüsü Reyhan Loqo ise, kongrenin tüm inanç ve dinler arasında barış ve kardeşliğin yayılmasındaki rolüne dikkat çekerek, “Demokratik bir İslam’ın, ahlaki ve siyasi bir toplumun, huzurlu ve güvenli bir yaşamın kurulması gerekiyor. Demokratik İslam Kongresi ise bunun gerçekleşmesi için mücadele etti ve bugün toplanan kitle bunun gösteriyor” dedi. Reyhan Loqo, iktidar ve baskıcı güçlerin Ortadoğu bölgelerinde İslam’ı karalandığını, dünyanın bundan kurtulması için de demokratik İslam’ın sağlanması gerektiğini kaydetti.

Konuşmalar ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İbrahimi dinler üzerine perspektifleri okundu.

Demokratik İslam Kongresi’nin yıllık faaliyet raporunun da okunduğu kongre basına kapalı devam etti.

YENİ EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ

Hazırlık Komitesi üyesi Mazin Harûnî, tüzüklerinin Toplumsal Sözleşme’ye göre düzenlendiğini belirtti.

Kongrenin sonunda Evîn El Hecî ve Mihemed Mela Xelîl, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik İslam Kongresi’ni yeni eş başkanları olarak seçilirken, Demokratik İslam Kongresi Kadın Koordinasyonu ve Genel Yürütme Meclisi’nin 16 üyesi de katılımcılar tarafından seçildi.