Demokratik Özerk Yönetim, Kürt Dil Bayramı'nı kutladı

Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan Demokratik Özerk Yönetimi, "15 Mayıs uyanış günüdür. Kürt halkının soykırımcı politikalara direnme konusundaki ısrarını yenilediği gündür" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajda "Dil toplumların temel kimliğidir. Dil her halkın en meşru hakkıdır. BM ve Avrupa sözleşmelerine göre ana dilin yasaklanması kültürel soykırımdır. Ancak Kürt halkı kendi dilini öğrenme ve konuşma hakkından mahrum bırakıldı. Kürt dili, Kürdistan'ı yöneten devletlerin politikalarıyla kültürel soykırıma uğradı. Ancak bu politikalara rağmen Kürt halkı var oldu ve diline sahip çıktı" denildi.

Mesajın devamında şu ifadelere yer verildi:

"15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı’dır, kültürel soykırım politikalarına karşı uyanış günüdür. Kürt halkının soykırımcı politikalara direnme konusundaki ısrarını yenilediği gündür.

19 Temmuz devrimi, Kuzey ve Doğu Suriye halkları için siyasi, toplumsal ve askeri bir devrim olduğu kadar, aynı zamanda kültürel bir devrimdir, her türlü inkâr ve kültürel soykırım politikalarına karşı bir devrimdir. Özellikle Kürt halkımız, Kürt Dil Kurumu'ndan Eğitim ve Öğretim Kurulu'nun kurulmasına kadar Kürt dili alanında önemli adımlar attı. Bugün Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtçe, Arapça ve Süryanice dilleri resmi dillerdir. Çoğu insan kendi dilinde eğitim görüyor.

Bu vesileyle Kürt halkını ve tüm Kürt dili emekçilerini tebrik ediyoruz. Kuzey Doğu ve Suriye Demokratik Özerk Yönetimi olarak Kürt dilinin sadece Kuzey ve Doğu Suriye'de değil, Suriye'nin tamamında resmi dil haline gelmesi için çalışmalarımızın süreceğini ilan ediyoruz.”