Dêrik’te siyasi tutsaklara destek için açlık grevi

Qamişlo Kantonu’nun Dêrik ilçesinde yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan özgürlük hamlesi ve Türk devletinin zindanlarında açlık grevine giren siyasi tutsaklara destek için açlık grevi başlattı.

Dêrikli onlarca yurttaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tecrit ve 4 Aralık’ta İstanbul’da meydana gelen depremden sonra durumunun açıklanmaması ile Türkiye ve Bakurê Kurdistan’daki zindanlarda siyasi tutukluların başlattığı açlık grevine destek olmak amacıyla açılık grevine başladı. 

Abdullah Öcalan’a Özgürlük için Halk İnisiyatifi, açlık grevinin başlatıldığı çadırı, “Zindanlardaki direnişi selamlıyoruz ve şehitlerin ruhu ve değerleriyle Önderliğimizi özgürleştireceğiz” şiarıyla Şehit Aileleri Meclisi binası önüne kurdu.

Açlık grevine kent merkezi ve köylerinden onlarca yurttaş, sivil toplum örgütleri ve meclis üyeleri, yurtsever şahsiyetler ile Koçerat bölgesindeki yurttaşlar ve Dêrik Aydınlar Birliği üyeleri katıldı.

Katılımcılar, Bakurê Kürdistan ve Türkiye zindanlarındaki siyasi tutsaklara desteklerini dile getirdi.

Siyasi tutsaklar, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” adıyla dünya genelinde başlatılan özgürlük hamlesi kapsamında 27 Kasım’dan açlık grevine başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan Dêrik Halk İnisiyatifi üyesi Mihemed Seîd, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemlerine devam edecekleri sözünü verdi.

Ayrıca Şehit Aileleri Meclisi üyesi ve Şehit Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mistefa da, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve işgalci Türk devletinin soykırım politikalarına karşı başlatılan açlık grevine desteğini dile getirerek, sona kadar şehitlerin yolunu takip edeceklerini vurguladı.

Kongra Star Dêrik Koordinasyonu Yönetim üyesi Şadiye Yûsif ise, “Önder Abdullah Öcalan sahsında ezilen halklara karşı yürütülen politikalar bizi mücadelemizden ve direnişimizden uzaklaştıramaz. Bu politikalara karşı mücadele düzeyimizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

Dêrik Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) üyesi Zeyneb Amed de, “Hiçbir şekilde durmayacağız ve Önderliğin fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar açlık grevi hamlesini sürdüreceğiz” diye konuştu.

Son olarak konuşan Şehit Ferhad ve Îsam Şiblî’nin anneleri Şêrîn Omer, Önder Abdullah Öcalan’ın durumunun açıklanması çağrısında bulunarak, “Önderlik üzerindeki tecrit tüm halklara yöneliktir” diye belirtti.

Mesajların okunmasından sonra Dêrik Aydınlar Birliği üyesi Kawa Îsmaîl, Önder Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki direnişini konu alan bir şiir okudu.

Açlık grevinin yarın sona ermesi bekleniyor.

Hazırlık Komitesi, Cizre bölgesindeki tüm şehir ve ilçelerin açlık grevi eylemine katılacağını belirtti.