Dün Newroz’a bugün Akitu’ya

Dün hep birlikte Newrozu kutladılar. Bugünde başka bir kadim bayram olan Akitu’yu kardeşçe kutlayacaklar. Barışın ve kardeşliğin sembolü Akitu Bayramı’nın 6 bin 773’üncüsü Kuzey ve Doğu Suriye’de büyük coşkuyla kutlandı.

Süryani ve Asuri halklarının sevgi, barış ve kardeşlik duygusuyla kutladığı Akitu Bayramı’nın yaklaşık 7 asır yıllık bir geçmişi var. Dünyanın en eski bayramlarından olan Akitu, baharın gelişini, yeni ve yeniden dirilişin sembolü olarak kabul ediliyor.


Adını arpa anlamına gelen antik Akad dilinden alan “Akitu” Bayramı, Asuri/Süryani halkının yeni yılıdır ve baharın gelişini, bereketi sembolize eder. Milattan Öncec 4700’lere kadar uzanır. Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Nasturiler, Arami halklar, Maruniler gibi Beyn Nahren halkı tarafından kutlanan bu bayramın bugün 6 bin 773’üncüsü kutlanacak. Bu bayramın kutlamaları diğer bayramlardan biraz farklı. Akitu bayramı gündüzle gecenin eşitlendiği 21 Mart'a denk gelen günden başlayıp 1 Nisan’a kadar devam eder. Öncesinde 4 gün boyunca hazırlıklar yapılır. Her günde ayrı bir anlam taşıyan etkinlikler yapılır.

1 Nisan Akitu Bayramı, Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanmaktaydı. Sonrasında Asuri ve Süryani halkına dönük soykırım ve baskı politikalarından ötürü uzun süre kutlanamadı. 1915 Seyfo Soykırımı bu politikaların gözle görülür en büyük örneklerinden. Soykırımla birlikte katledilen Süryani ve Asuri halklarıyla bu bayramda bitirilmek istendi. Ancak ‘Kılıç artıkları’ olarak nitelendirilen Asuri ve Süryaniler direndi, kültürlerinden vazgeçmedi, eriyip kaybolmasına izin vermedi.

YASAKLANDI, İZNE TABİ TUTULDU

Kürtlere Newrozu yasaklayan Osmanlılar ve torunları, aynı engelleri Akitu için de geçerli kıldı. Bunu örneklendirirsek eğer Bakûrê Kurdistan sınırında bulunan Mezopotamya’nın en mozaik kentlerinden Merdîn’e bakmak yeterli olur. Süryani halkının da yaşadığı kentte Akitu bayramını kutlamak eskiden yasaktı, şimdi ise devlet kurumlarından izin alma şartına bağlandı. Kardeşlik ve barış içerisinde kutlanan bu bayram barış ve kardeşlik düşmanı faşist Türk devleti tarafından izne tabi tutuluyor.

ROJAVA’DA FARKLI

Kültürel tarihi bir miras olan Akitu Bayramı, Kuzey ve Doğu Suriye’de ise farklı etkinliklerle kutlanıyor. Aslında özü gibi bir festival olarak kutlanıyor. Asuri ve Süryaniler öncesinde hazırlıklarını yapıyor 1 Nisan’da da yaşadıkları Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde kendi yöresel kıyafetleriyle festival olarak özgürce, huzur ve güven içerisinde Akitu’yu kutluyor.

4 MERKEZDE KUTLANDI

Süryani ve Asuri halkları, Akitu Bayramlarının 6 bin 773’üncüsü dün Kuzey ve Doğu Suriye’nin 4 farklı merkezinde kutlandı. Kutlamalara her yıl olduğu gibi Asuri ve Süryani halkının yanı sıra bölgedeki diğer halk birleşenleri, partiler ve örgütlerin de katıldı. En görkemli kutlamanın ise her yıl olduğu gibi Asuri ve Süryanilerin çoğunlukta bulunduğu, Türk devleti ve çetelerinin sürekli saldırılarda bulunduğu Til Temir’de yapıldı. Herkesin kendi yöresel kıyafetiyle katıldığı kutlamalarda, geleneksel halk oyunlarının sergilenmesinin yanı sıra topraklarını savunmak uğruna şehadete ulaşan Asuri ve Süryani şehitleri anıldı.

‘HEP BİRLİKTE AYNI DUYGULARLA’

Til Temir’deki kutlamalarda ajansımıza değerlendirmelerde bulunan Suriye Hristiyan Kadınlar Birliği Sorumlularından İlham Metle, şöyle konuştu: “Bölgede yaşayan her ulusun kendine has gelenekleri ve bayramları var. Asuri, Süryani ve Keldani halkları olarak yeni yılın gelmesini kutluyoruz. Büyükanne ve büyükbabalarımızın emekleri sayesinde Hristiyan toplumu için özellikle de Mezopotamya bölgesi çok önemli bir bayram olarak kutlanmakta. 7673’üncü Akitu Bayramını Kürtler, Araplar, Êzidîler ve Türkmen vb. diğer halk birleşenlerinin de katılımıyla coşku ve heyecan içerisinde kutluyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan tüm halk birleşenleri Akitu Bayram gününü hep birlikte aynı duygularla paylaşıyoruz.”

‘HUZUR VE GÜVEN GETİRMESİNİ DİLİYORUZ’

Rojava Devrimi’yle kutlamaların özünde olduğu gibi büyük coşkuyla kutlandığını belirten Metle, “Önceden kutlamalar küçük yerlerde yapılırdı. Ancak bugün öyle değil. Daha büyük kutlamalarla Akitu’yu karşılıyoruz. Rojava Devrimi öncesinde Hristiyan toplumu bayramını kutlamak istediğinde Şam hükümetinin baskı, tutuklama ve işkencesine maruz kalıyordu. Bugün bu değişti, Akitu’yu özü gibi bayram havasıyla kutluyoruz. Ülkesi ve toprakları için canına feda eden şehitleri saygıyla anıyor, herkesin Akitu Bayramını kutluyorum. Akitu, toplumsallığın ve barışın sembolüdür. Sevinç ve mutluluk anlamlarına gelen Akitu’nun özelde Kuzey ve Doğu Suriye olmak üzere tüm Suriye’ye huzur, güven ve mutlu müjdeler getirmesini diliyoruz” dedi.