Durango Bask Belediyesi’nden Kobanê’yle dayanışma mesajı

Kobanê ile kardeş şehir olan Durango Bask Belediyesi’nin Belediye Başkanı Ima Garrastatxu Türkiye'nin saldırıları karşısında Durango halkının dayanışma mesajlarını iletti.

Durango Belediye Başkanı Ima Garrastatxu ve Belediye Başkan Yardımcısı Julián Ríos, Kobanê Belediye Eş Başkanı Rewsan Khalil Abdi ve Kobane Kantonundaki tüm belediyelerden sorumlu Roisin Mahmud ile online bir toplantı düzenledi.

Durango ve Kobanê, tarihin farklı dönemlerinde sivil halka yönelik ayrım gözetmeyen hava saldırılarına maruz kaldıkları için 2017 yılında bir kardeşlik anlaşması imzalamışlardı.

Bu nedenle ve Türk hükümetinin Kuzey Suriye Özerk Yönetimi'ne yönelik saldırılarının başlamasıyla birlikte Garrastatxu ve Rios, Türkiye'den savunmasız bir halka acı çektirmek amacıyla saldırmaktan vazgeçmesini talep etti.


Garrastatxu görüşmede "Kürt halkının ve özellikle Kobanê bölgesinin Cumartesi gecesinden bu yana maruz kaldığı saldırılar kabul edilemez. Kürt yetkililer bize bu saldırıların ayrım gözetmeksizin yapıldığını, sivil halkın öldürüldüğünü, hastanelerin ve temel hizmetlerin tahrip edildiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Garrastatxu devamla şunları söyledi: "Kobanê'den yetkililer tarafından bize gönderilen haber ve bilgileri yakından takip ediyoruz ve saldırılar sona erene kadar da takip etmeye devam edeceğiz. Uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerle karşı karşıya olduğumuz açıktır, bu nedenle yetkili makamlardan bu saldırılara karşı seslerini yükseltmelerini talep ediyoruz. Barış ve özgürlük için çalışma zamanıdır. Bu nedenle Durango'dan Kürt halkına dayanışma duygularımızı iletiyoruz"

Belediye Başkanı Garrastatxu ve Başkan Yardımcısı Rios, "bu zor günlerde Kobane'nin sesi" olacaklarını da sözlerine ekledi.

Görüşmede konuşan Mahmud ve Abdi ise Bask belediyesine dayanışması için teşekkür etti ve Türk planının bu saldırılarla halkı Kobane'den çıkarmaya zorlayarak Kobane'yi boşaltmak olduğunu söyledi. Belediye Eş Başkanı Halil Abdi, "Ancak Durango'nun dayanışması ve desteği sayesinde cesaret ve moral kazanıyoruz, çünkü yalnız olmadığımızı hissediyoruz" dedi.