Enternasyonal şehitler anısına kitap

Rojava Devrimi’nde şehit düşen enternasyonallerin yaşam hikayelerinin anlatıldığı “Şehîd Namirin-Lehengên Enternasyonalist a Şoreşa Rojava” kitabı yayınlandı. Kitap, 24 Mart Enternasyonal Şehitler Günü anmasında tanıtılacak.

ROJAVA ENTERNASYONALİST ŞEHİTLER

YPG bünyesinde Rojava Devrimi için verilen mücadeleye katılan enternasyonal devrimciler tarafından yazılan "Şehîd Namirin-Lehengên Enternasyonalist a Şoreşa Rojava" kitabı çıktı. Devrim sürecinde şehit düşen enternasyonal devrimcilerin yaşamlarından kesitlere yer verilen kitap, 24 Mart Enternasyonal Şehitler Günü anmasında tanıtılacak.

YPG’ye bağlı enternasyonaller tarafından komünal bir şekilde yazılan ‘Şehîd Namirin-Lehengên Enternasyonalist a Şoreşa Rojava’ kitabın hazırlanışı, her bir enternasyonal savaşçının emeğiyle tamamlandı.

HEM ŞEHİTLER ANLATILDI HEM DE HAMLELERE VURGU YAPILDI

YPG Genel Komutanlığı ve enternasyonaller tarafından önsöz yazılan kitap, YPG-YPJ-QSD arşivinin yanı sıra şehitlerin ailelerine de ulaşılarak yaşam hikayeleri elde edildi.

Önsöz ardından Rojava Devrimi, YPG-YPJ’nin tanıtımına, Suriye ve Suriye’de Kürtlerin yaşanmışlıklarına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasına ve şehitlik mertebesinin anlamına yer verildi. Kobanê, Hesekê, Reqa, Minbic Hamlesi ile Efrîn ve Serêkaniyê direnişinde şehit düşen enternasyonallerin mücadelesi anlatılırken kitapta bu şehirlere ilişkin fotoğraf ve bilgiler de yer aldı.

54 ŞEHİDİN MÜCADELESİ İŞLENDİ

54 enternasyonal şehidin mücadelesi anlatılan kitapta, kısa bir zaman diliminde şehit düşen enternasyonaller içinde bir kitabın ya da farklı faaliyetlerinin yürütülmesi için şehitleri tanıyanların bilgi paylaşması için bir çağrı da yapıldı.

2022 yılında hazırlığına başlanılan kitap, İngilizce yazıldı. ‘Şehîd Namirin-Lehengên Enternasyonalist a Şoreşa Rojava’ kitabı farklı dillerdeki kaynaklardan da yararlanarak, mücadele arkadaşlarının ve ailelerinin anlatımlarıyla kaleme alındı.

PORTEKİZCE’YE TERCÜME EDİLDİ, DİĞER DİLLERE DE ÇEVİRİLECEK

Kitap, enternasyonalist şehitlerin şehadete ulaştıkları topraklarda; yani Kuzey ve Doğu Suriye’de mart ayında basıldı. İlk kez enternasyonal şehitleri anan ve Kuzey ve Doğu Suriye’de İngilizce olarak basılan kitap, hem enternasyonalist şehitlerin ailelerine gönderilecek hem de önümüzdeki süre zarfında farklı ülkelerde de basılacak. Portekizcesi de hazır olan kitap önümüzdeki süreçte Kürtçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İspanyolcaya da çevrilecek.

TARİHE KAYDEDİLEN BİR ÇALIŞMA

Kitaba ilişkin ajansımıza konuşan Dîrok Alman, iki yıldır süren kitap çalışmasına ilişkin birçok kurum ve kuruluşun emeğiyle tamamladıklarını kaydederek, “Elimizde olan arşivler ve şehit arkadaşların ailelerine ulaşarak albümü anımsatan kitap çalışmamızı tamamladık. Bazı arkadaşların arşiv bilgileri fazla olduğu için daha iyi işlendi. Bazı arkadaşlarımız ise kısa sürede şehadete ulaşmışlar, ailelerinden aldığımız bilgiler ve mücadele arkadaşlarının anlatımlarıyla mücadelelerini tarihe mal etmeye çalıştık” dedi.

‘ŞEHİTLERİ YAZMAK TEMEL GÖREVİMİZ’

Bir enternasyonalist devrimci olarak, şehit enternasyonallerin yaşam hikayesini dünyaya duyurmayı sorumluluk olarak bildiklerini belirten Dîrok, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Farklı farklı ülkelerden gelerek Rojava Devrimi’ne katılan her bir enternasyonal şehidin emeğini dile getirmek, yazmak yetersiz kalacaktır. Halklar için verilen bir mücadeleyi bir kitapla anlatabilmek mümkün değil fakat şehitlerin mücadelesini evrenselleştirmek, dünyaya taşırmak da görevimiz.”

KÜRT HALK ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN’IN PARADİGMASI ANLATILDI

Kitapta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının yansıtıldığına dikkat çeken Dîrok, “Rojava Devrimi’nin işlenildiği kitapta Demokratik Konfederalizmin nasıl inşa edildiği dile getiriliyor. Önder Apo’nun felsefesi evrenselleşti. Kurdistan sınırlarını aşarak dünyaya yayıldı. Kitapta da bunu gözler önüne seriyoruz. Şehit arkadaşların mücadelesiyle açık bir şekilde gözüküyor. Rojava Devrimi, enternasyonalist bir devrimdir. Yüzlerce enternasyonalist, ülkelerinden yola çıkarak Rojava Devrimi’ne katıldı. Rojava Devrimi’ni tanıdılar ve devrimi savundular. Kapitalist Moderniteye karşı geliştirilen Demokratik Modernite için mücadele verirken kişiliklerini de gözden geçirdiler, kendilerini yenilediler ve kapitalist sistemi reddettiler. Dolayısıyla Rojava’daki Demokratik Konfederalizmden ilham aldılar” ifadelerini konuştu.

ENTERNASYONAL ŞEHİTLER GÜNÜ’NDE TANITILACAK

24 Mart Enternasyonalist Şehitler Günü’ne dikkat çeken Dîrok, bu seneki anmalarda ‘Şehîd Namirin-Lehengên Enternasyonalist a Şoreşa Rojava’ kitabının tanıtımın yapılacağı bilgisini paylaşarak konuşmasını tamamladı.