Hesekê ve Dirbêsiyê'de Newroz: Gerilla selamlandı

Hesekê ve Dirbêsiyê'deki Newroz kutlamalarında gerillanın eylemleri selamlandı.

ROJAVA NEWROZ

Hesekê ve Dirbesiyê ilçesi halkı, coşkuyla Newroz alanlarına akın ediyor. Hesekê’de Xerbi Barajı civarında ve Dirbesiyê’de ise Çol Bistan köyünde Newroz kutlanıyor.

 Kutlama alanlarını İç Güvenlik Kuvvetleri koruyor. Ayrıca Heyva Sor a Kurd ekipleri, sağlık ekipleri ve ambulanslar da sahanın yakınında bulunuyor.
Her iki kutlamada da şehit anneleri Newroz ateşini yaktı.


HESEKÊ
Hesekê’deki Newroz'da konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Şedadê Meclisi Üyesi Refet Derwêş, "Gerillaların işgalci Türk ordusuna yönelik eylemiyle Newroz ateşi yeniden alevlendi” dedi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Leyla Qereman, Hesekê Newrozu’nda yaptığı konuşmada, Newroz'un direniş, özgürlük ve yeniden doğuş günü olduğunu vurguladı. Leyla Qereman, Hesekê Newrozu’nda yaptığı konuşmada, "Newroz, bizim için direnişin, özgürlüğün ve yeniden doğuşun sembolüdür. Mazlum Doğan ve Sema Yüce gibi kahramanlarımızın mirasıyla büyüyen bir mücadeledir. Şimdi, özgürlük ve Kürt sorununu çözme zamanıdır. Halkın el ele verme zamanıdır" dedi.

Tarihi bir süreçten geçtiklerini belirten Leyla Qereman, “İşgalcilerin saldırıları artabilir, büyük tehlikeler olabilir. Bu saldırılara ve komplolara karşı birlik olmalı ve özgürlük için mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.


DİRBÊSİYÊ
Dirbesiyê ilçesine bağlı Çolbistan köyünde düzenlenen Newroz'da konuşan Kongra Star Sözcüsü Rîhan Loqo, Kürt halkının tarih boyunca soykırım ve işgal siyasetine direndiğini söyledi.

Rîhan Loqo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride dikkat çekerek, tecridin amacının Abdullah Öcalan'ı halktan uzaklaştırmak, halkı kapitalist sisteme boyun eğdirmek olduğunu belirtti.

Rîhan Loqo, işgalci Türk devletinin yıllardır DAİŞ’e karşı savaşan ve özgürlük mücadelesi veren Kuzey ve Doğu Suriye halkına saldırdığını hatırlattı. Rîhan Loqo, Türk devletinin saldırılarına karşı sessiz kalınmasını kınadı.

Cizîr Kanton Meclisi Başkanı Şiyar Mihemed, Önder Abdullah Öcalan liderliğindeki PKK'nin Kurdistan'da ve dünyada Newroz'u büyüttüğünü belirterek, "Halkımızın direnişini kimse kıramaz" dedi.

Konuşmaların ardından kültür sanat grupları sahne aldı.