Hesekê ve Qamişlo’da 'Abdullah Öcalan'a Özgürlük' eylemleri

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Hesekê’de halk ve Êzidî Kadınlar Birliği hamleye katılırken, Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi de çadır eylemi başlattı.

Kürt halkının dostları, siyasi partiler ve sendikalar, 10 Ekim’de dünyanın 74 ülkesinde yaptıkları açıklamalarla, “Önder Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm" hamlesinin startını verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye halkı, çok sayıda örgüt ve kurum hamleye desteğini açıkladı. Hesekê’nin güneyindeki Şedadê ve Hol ilçeleri ile Deşîşa ve Mergede beldelerindeki halk da yaptıkları yürüyüşle hamleye desteklerini açıkladı.
Şedadê’deki Suriye Devrimci Gençlik Hareketi merkezi önünde başlayan yürüyüş, ana caddeden Önderlik Parkı’na kadar devam etti.

Katılımcılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini, PYD’nin bayraklarının yanı sıra Kürtçe, Arapça ve Süryanice “Önder Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşte konuşan Şedadê Şehit Aileleri Meclisi üyesi Ayat El Îbrahîm, Abdullah Öcalan'a dönük tecride dikkat çekerek, “Önderlik, İmralı Zindanı’nın duvarları arasında büyük bir baskı altındadır” dedi.

Güney bölgesindeki Arap aşiretleri adına konuşan El Mulhim aşireti kanaat önderi Mêzer El Sultan, tecridin sonlandırılması çağrısında bulunarak, “Önderlik, bugün mutlak tecridin altından tutuluyor. Uluslararası sessizlik nereye kadar devam edecek. Kuzey ve Doğu Suriye halkı olarak tecridin sonlandırılması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

PYD Genel Meclis üyesi Emar El Mûsa, “Önderliğin İmralı’daki direnişi komployu boşa çıkardı ve amacına ulaşmasını engelledi. İşgalci Türk devletinin bu düzenlediği saldırılar ve bombardımanlarla halkın iradesini kırmaya çalışıyor” diye konuştu.

ÊZİDÎ KADINLARDAN AÇIKLAMA

Rojava Êzidî Kadınlar Birliği de açıklama yaparak, hamleyi uluslararası sivil toplum gücü ve ahlaki bir girişim olarak nitelendirdi.

Rojava Êzidî Kadınlar Birliği, Kürt sorununun çözümünün tek yolunun Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü olduğunu vurguladı.

QAMIŞLO'DA ÇADIR EYLEMİ

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, Qamişlo’daki BM Göçmenler Konseyi binası önünde çadır eylemi başlattı. 7 gün sürmesi beklenen çadır eyleminin ilk gününe Qamişlo Kantonu'nun merkezi, Tirbespiyê ilçesi ve köylerinden gelen Kürt, Arap ve Süryani toplumundan kişilerin yanı sıra Kürt ve Arap aşiret ileri gelenleri ile TEV-DEM'e bağlı birlik partileri katıldı.

Barış anneleri, Abdullah Öcalan'ın posterleri ve "Bê Serok Jiyan Nabe" yazılı yelekleriyle eyleme katıldı.

Önder Abdullah Öcalan'a Özgürlük Suriye İnisiyatifi üyesi Silêman Ehmed ve Halk İnisiyatifi üyesi Şemsê Xan Gulo da konuşma yaptı.

Silêman Ehmed, Abdullah Öcalan'a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Platformu’nun başlattığı hamleye destek verdiklerini belirtti.

Şemsê Xan Gulo ise, tüm hukukçulara işgalci Türk devletinin kirli politikalarını önleme ve bölgenin barış teminatı olan Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin sonlandırılması çağrısında bulundu.

Çadırda söz alan TEV-DEM Koordinasyonu üyesi Ayid Îbrahîm, eyleme olan bu kitlesel katılımın, hiçbir gücün özgürlük çağrısı yapan halkın sesinden daha güçlü olmadığının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Uluslararası komploya da dikkat çeken Ayid Îbrahîm, "Önderlik şahsında tüm özgürlükçü halklara yönelik gerçekleştirilen bu komplo 25’inci yılına girdi. Ağır tecrit uygulayan işgalci Türk devleti uluslararası tüm hak ve hukukları ihlal ediyor. Şüphesiz tecridin esas amacı dünya halklarını Önderliğin fikir ve felsefesinden koparmaktır. Ancak halk Önderlik etrafında kenetlendi ve Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlamak için her gün alanlarda olmaya hazırdır” dedi.

Tirbespiyê Şehit Aileleri Meclisi üyesi Dîrok Mela Beşîr ise halkın Abdullah Öcalan'ın temsil ettiği ahlaki, vicdani ve insani ilkeleri korumaya kararlı olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından Koma Şehîd Xebat müzik grubu devrimci şarkılar seslendirdi.

Eylem uluslararası komployu konu alan sinevizyonla devam etti.