HRW: Türkiye Kuzey Suriye’de koleranın yayılmasına neden oluyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ankara'nın Kuzey ve Doğu Suriye’de koleranın yayılmasına katkıda bulunduğu tepkisinde bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ankara'nın Kuzey ve Doğu Suriye’de koleranın yayılmasına katkıda bulunduğu tepkisinde bulundu.
2009 yılından bu yana Suriye’de ilk kez eylül ayı başında kolera vakaları görülmeye başlandı.
Birleşmiş Milletler’e göre 11 yıllık savaşta su arıtma tesislerinin yaklaşık üçte ikisi, pompalama istasyonlarının yarısı ve su kulelerinin üçte biri tahrip oldu.
HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Adam Coogle, "Ülkenin özellikle kuzeydoğudaki ciddi su sorunları derhal ele alınmadıkça, bu yıkıcı kolera salgını Suriyelileri etkileyen son su kaynaklı hastalık olmayacak” diye uyardı.
Coogle, “Türkiye Suriye’de su krizini ağırlaştırmayı derhal durdurmalı” diye ekledi.
HRW, "Türk yetkililerin Fırat'ın Suriye kısmına yeterli su akışını ve Aluk pompalama istasyonundan sürekli su temin edilmesini sağlamadığını" kaydetti. Aluk su istasyonu Türk devletinin işgalinde bulunuyor.
Açıklamada "Türkiye, Fırat'ın su kaynaklarını Suriye ve Irak ile adil bir şekilde paylaşmayı ve ihtiyacı olan topluluklara yönelik Aluk istasyonundan su tedarikini derhal yeniden başlatmayı sağlamalıdır" denildi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Suriye’de salgının başlamasından bu yana 81 kişi hayatını kaybetti ve 24 bini aşkın şüpheli vaka tespit edildi.
BM’ye göre Suriye’nin genelinde 5 milyonu aşkın kişi temiz su için Fırat Nehri’ne bağımlı durumda. Ancak Türk devleti suyu bir savaş aracı olarak Kuzey ve Doğu Suriye’ye karşı kullanmaya devam ediyor.