TEV-DEM Eşbaşkanı: Halk artık KDP’ye dur demeli

KDP’nin gerillaya giden kimyasal gaz maskelerine el koyarak Türk devlet çetelerine verdiğine dikkat çeken TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed, “Kurdistan halkının fedaileri yerine düşmanlarını korudular” diye konuştu.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Ruken Ehmed, Türk devletinin kimyasal silahlarla sürdürdüğü işgal saldırısı ve KDP’nin işbirliğine ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

Kimyasal saldırılarla şehit edilen 17 gerilla şahsında ailelerine ve yurtsever Kürt halkına başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Rûken Ehmed, “Kürt halkına karşı sadece iki yıldır kimyasal silah kullanılmıyor. 1988’de Halepçe’den bu yana halkımıza karşı kimyasal silahlar kullandılar. Özellikle faşist Türk devleti halkımıza ve gerillalarımıza karşı kimyasal silah kullandı. Özellikle son iki yılda tüm dünyanın gözü önünde açıkça Kürt halkına ve gerillasına karşı kimyasal silahlar kullanıyorlar” dedi.

ORTAKLIKTIR, KABUL EDİLMEMELİ

Sessiz kalmanın suça ortaklık olduğunu vurgulayan Rûken Ehmed, uluslararası güçlere ve dünya kamuoyuna ise şöyle seslendi: “Uluslararası güçlerin sessizliğini kınıyoruz. Bu sessizliği faşist Türk devletinin ortaklığı olarak sayıyoruz. Bu kimyasal silahlar sadece insanları değil doğayı da katlediyor. Uluslararası devletlerin ve kamuoyunun sessizliği bu katliama ortaklıktır. Faşist Türk devletine karşı halkların özgürlüğü için dağlarda bulunan Kürdistan gerillasına karşı kimyasal silah kullanılıyor.”

Küresel güçlerden ve batılı devletlerden çok dünya kamuoyuna seslendiklerini ifade eden TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed, “Bugün Kürt halkının özgürlük savaşçılarına karşı kimyasal silah kullanıyorlar. Bunlar tüm dünyada kullanılması yasaklı silahlardır. Savaş kurallarını, insan haklarını ve değerlerini çiğniyor. Bugün gerillaya karşı gerçekleşiyor ama yarın tüm kamuoyu için tehdit teşkil ediyor. Türk devleti kimyasal saldırı kullanma cesaretini uluslararası kamuoyunun sessizliğinden alıyor. Onun için kamuoyu toplum bunu kabul etmemeli” ifadelerini kullandı.

ROJAVA’DA DA KULLANDILAR, DÜNYA SESSİZ KALDI

Türk devletinin Rojava’da da kimyasal silah kullandığını hatırlatan Rûken Ehmed, şöyle devam etti: “2019’da da Serêkaniyê halkımıza karşı kullandılar. Yanan çocukların görüntüleri tüm dünya tarafından görüldü. Dünya basını ve sanal medyada binlerce kez bu görüntüler yayınlandı ve uluslararası hak örgütlerine bu kimyasal saldırıların sorumlularına karşı harekete geçme çağrıları yapıldı.”

KDP, GERİLLADAN ALIP ÇETELERE VERDİ

Rûken Ehmed, KDP’nin, HPG ve YJA Star gerillalarına gönderilen gaz maskelerine el koyarak çetelere verdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Kurdistan gerillasının kimyasal silahlardan korunması için bir süre önce gaz maskeleri gönderildi. Türk devletine destek veren KDP gibi güçler bu maskelere el koydu. Bu maskelere el konulmasaydı bu gerillalar belki şehit düşmezdi. KDP, bu maskelere el koyarak Türk devletine teslim etti. Gerillayı değil çetelerin korunması için maskeleri onlara verdi. Kürt halkının fedaileri yerine düşmana teslim edildi.”

Şehit düşen gerillaların ailelerine de seslenen TEV-DEM Eşbaşkanı, şunların altını çizdi: “Bu şehit gerillaların aileleri KDP kurumları önüne geçerek onlara, ‘Siz çocuklarımızı şehit düşürdünüz’ demeli. Bu maskeler özgürlük gerillalarına ulaşsaydı şehit düşmezlerdi. KDP, ihanet çizgisini de aşmış durumda. Bir yandan işgale yol yaparken, bir yandan gaz maskelerine el koyuyor, bir yandan Türk devletinin SİHA ve savaş uçaklarının Başûrê Kurdistan’da rahat hareket etmesini sağlıyor. KDP, Türk devletinin gerilla direnişi karşısında darbe yememesi için düşmana destek veriyor. KDP, eğer Türk devletine yol vermeseydi, Türk ordusu gelemezdi. KDP destek vermeseydi Türk devleti bir adım bile atamazdı.”

BAŞÛRÊ KURDİSTAN HALKI ‘DUR’ DEMELİDİR

“Başûrê Kurdistan halkı artık KDP’ye dur demelidir. Kürt halkı 17 şehit şahsında Türk işgalciliğini ve KDP işbirliğini kabul etmemelidir” diye seslenerek, “Aksi takdirde Kurdistan’ın savunulmasından bahsedemeyiz. Çünkü onlar şahsında bugün Rojhilat Kurdistan sokaklarında yankılanan ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganları Türk devletine karşı savaşan Kurdistan gerillasının gücünden gelmektedir” dedi.

‘YETERLİ DEĞİL, DAHA FAZLA EYLEM YAPMALIYIZ’

Rojava halklarının eylemlerine de değinen Rûken Ehmed, şu değerlendirmeyi yaptı:“Rojava halklarının tutumu iyidir. Rojava halkları, ‘Hepimiz gerillayız, bu saldırılar hepimize karşıdır’ dedi. Bugün 17 gerillamız şehit düşmüşse binlerle yerlerini doldurmalıyız. Bu hepimizin görevidir. Türk faşizmine ve işbirlikçiliğine karşı kendimizi güçlüce örgütlemeliyiz. Sokaklarımızda, okullarda, kurumlarda bunu halkımıza kavratmalıyız.”

Sokaklara çıkarak yürüyüşler ve mitingler düzenlemenin yeterli olmadığını söyleyen  TEV-DEM Eşbaşkanı Rûken Ehmed, “Her gün, her saat, her an ayakta olmalı ve eylem yapmalıyız. Bu faşizmi her yerde teşhir etmeliyiz. Gençler ve kadınlar buna öncülük etmelidir” vurgusunda bulundu.

Kimyasal silah saldırılarına karşı eylem planını da aktaran Rûken Ehmed, “TEV-DEM olarak biz de tüm kurumlarımızla, kimyasal saldırılara karşı ilan edilen seferberliğe aktif katılıyoruz. Komplo ve saldırılara karşı eylem planlamamızı belirledik” dedi.