KDP sınır kapısından yaralıların geçişine de izin vermiyor

Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, KDP’nin sınır kapısından yaralıların geçişine de izin vermediğini belirterek, KDP’yi bu baskılardan vazgeçmeye çağırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, sınır kapısının 11 Mayıs günü KDP’ye bağlı sınır yönetimi tarafından tek taraflı olarak kapatılmasına yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

KDP’nin asılsız gerekçeler öne sürerek, kapıyı bir baskı aracı olarak kullamaya çalıştığını belirten Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, “Halkımız, KDP’nin kapıyı bize karşı kullanarak irademizi kırmayı ve iktidarını dayatmayı istediğini bilmeli” dedşç

Açıklamada KDP’nin yaralıların geçişine de izin vermediği ifade edilerek, şunlar belirtildi:

“Bunun sonucunda bazı yaralılar şehit düştü. Aynı zamanda birçok yurttaş ENKS’ye karşı olduğu gerekçesiyle engellenerek Başûr’a geçmelerine izin verilmedi. Başûr’a gitmek isteyen yurttaşlar hakkında ise istihbarat soruşturması yapılıyor.”

KDP'nin yaklaşımlarına rağmen Özerk Yönetim’in kapıyı hiçbir zaman kapatmadığına vurgu yapılan açıklamada, "Bölgedeki halkın herhangi bir zarar görmemesi için kendi tarafımızdan hiçbir tedbir almadık. Daima insani meselelerin siyasi meselelerinden uzak tutulması çağrısında bulunduk” diye belirtildi.

Sêmalka Sınır Yönetimi, KDP’nin, “Kapıyı, patlayıcı malzemelerin geçişi için kullanıyorlar” şeklindeki iddialarının “asılsız” olduğunu belirterek reddetti.

Açıklamada “Kapıyı insani durumlar için kullanıyoruz. KDP, bu suçlamalarla Rojava halkımıza karşı yaptığı ihlallerini gizlemek istiyor” denildi.

Sınır kapısının, Kuzey ve Doğu Suriye tarafından açık olduğunu ifade eden sınır yönetimi, Pêşxabûr Sınır Kapısı’nın kapatılmasından sorumlu olan KDP’nin, kapıyı ENKS’li yetkililere açtığını ancak yaralı ve hastaların geçişine izin vermediğini belirtti.

Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, Federal Kürdistan Bölgesi yönetimini Rojavalı yurttaşlara yönelik baskılardan vazgeçmeye çağırdı.