15 Eylül 2014 günü DAİŞ çeteleri tank ve toplarla Rojava Kurdistan’ın Kobanê kentini hedef alan bir saldırı başlattı. Kobanê halkı ve YPG/YPJ’li savaşçılar insanlık tarihine geçecek bir direniş örneği sergileyerek, kentin insanlık düşmanı çetelerin eline geçmesini engelledi. Kobanê direnişinin en kritik günlerinde, aralarında Nobel Barış Ödüllülerin de bulunduğu akademisyenler, aydınlar, yazarlar ve sanatçılar çağrısı ile 1 Kasım Dünya Kobanê Günü ilan edildi.
Bu tarihi çağrının ardından Almanya’dan İtalya’ya, İskandinav ülkelerinden Fransa’ya, İngiltere’den Yunanistan’a, Kanada’dan Avustralya’ya, Hindistan’dan Ekvador'a, İspanya’dan ABD’ye dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca insan Kobanê’de DAİŞ vahşetine karşı direnenlerle dayanışmak için sokaklara çıktı.
ÖNCE YENİLGİMİZİ BELGELEMEK İÇİN SINIRA GELDİLER
Peki o dönem Kobanê’de direnenler 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü nasıl karşılıyor, o günleri nasıl hatırlıyor? Kobanê savaşı başladığı zaman dünyadan birçok ülkesinden basın organlarının sınırda toplandığına dikkat çeken Kobanê Gazi Komitesi Üyesi İsmail Mihemed, “Onlar bu savaşı belgelemek istediler. Ama burada belgelenmek istenen direniş değildi. Burada belgelenmek istedikleri şey, direnen, özgürlük ve demokratik bir yaşam isteyenlerin yenilgisiydi. Bu sadece Kürt halkına verilmek istenen bir ders değildi. Bu şekilde tüm dünya halklarına aslında Kobanê şahsında bir ders verilmek isteniyordu” dedi.
Özellikle Türk devletinin açık bir şekilde sınır üzerinden çeteleri nasıl desteklediğine tüm dünyanın şahit olduğunu aktaran İsmail Mihemed, devamla şöyle konuştu: “Ancak Kobanê’de sergilenen direniş, tüm dünyaya şunu gösterdi, iradeli bir halk her zaman ve her koşulda direnebilir. Tüm dünya halkları bu savaşta olanları gördüler, yaşadıkları acılara tanık oldular, göç eden binlerce insanın acılarını gördüler. Eğer bugün Dünya Kobanê Günü varsa bu direnişe tanıklık eden ve dünya halklarının sayesinde oldu.”
KOBANÊ, DİRENİŞİYLE EVRENSELLEŞTİ
Kobanê’deki bu direnişten sonra yüzlerce insan Kobanê’ye gelmek istediğini belirten İsmail Mihemed, “Kobanê’de direnen savaşçıların yanında yer almak istediler. Yüzlercesi geldi ve onlarcası şehit düştü. Çeteler ve destekçileri Kobanêyi boğmak istedikçe, Kobanê direnişi daha da büyüdü, onlar Kobanê direnişini yıkmak ve iradesini kırmak istedikçe Kobanê evrenselleşti” dedi.
Çetelerin Kobanê’yi dört sokak ile sınırlamak istediklerini hatırlatan İsmail Mihemed, devamla o günlere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Direnen ve iradesini ortaya koyanların el birliğiyle kazanıldı Kobanê. Ama unutulmasın Kobanê’de elimizde sadece bir sokak kalmıştı ve biz irademizle o sokaktan Bahoz’a ulaştık. Kobanê direnişi tüm dünyada ezilen halklar ve özgürlükçü halklar için direniş umudu ve ilham kaynağı oldu.”
Dünya Kobanê günü büyük direnişin, emeğin ve iradenin sonucu oluştuğunu ifade eden İsmail Mihemed, son olarak şu temenni ve dileklerde bulundu: “Dünya Kobanê Günü’nü felsefemizin Önderine ve demokratik projemizin sahibine, özgürlük için mücadele eden ve direnen tüm halklara armağan ediyoruz. Biliyoruz ki biz Önderliğimizin özgürlelştiği gün, tüm ortadoğu halklarının özgürlük günü olarak ilan edilecek.”
İŞGALE KARŞI DİRENMEK HEYECAN VERİCİYDİ
2012 yılında Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) içinde yer alan ve DAİŞ çetelerinin saldırısı başladığında yönünü Koban’ye çevirip orada yaralananlardan biri ise Reqalı Ciwan Azad.
19 Temmuz Devrimi’nin başlamasından Kobanê savaşına kadar olan sürecin kendileri için çok kutsal bir süreç olduğunu hatırlatan Ciwan Azad, “Bizim elimize tarihi bir fırsat geçmişti. Kürt gençleri olarak kendi ülkesi için savaşmak ve topraklarımızı işgalcilerden kurtarmak ve özgür bir ülke kurmak büyük heyecan veriyordu” diye konuştu.
KOBANÊ’DE 13 BİN ÇETE ÜYESİ YENİLDİ
Dört parça Kürdistan’da kadın, yaşlı, genç demeden herkesin Kobanê’ye sarıldığını vurgulayan Ciwan Azad, şunları söyledi: “Bu direniş DAİŞ’e destek veren devletlerin planlarını boşa çıkarttı. Elbette direnen ve kendine sahip çıkan bir halka tüm dünyanın sahip çıkması gerekir. Eğer bir halk kendine sahip çıkmazsa, kimse ona sahip çıkmaz. Kürdistan halkı bunu kanıtladı. 13 bin DAİŞ’li Kobanê’de yenildi. İşte bu 72 ülke QSD’yi desteklemek zorunda kaldı. Kürt halkının iradesi ve direnişi koalisyonun QSD’ye destek vermesini sağladı. Bu direniş olmasaydı, hiçbir zaman bu ülkeler destek vermeyecekti.”
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın projesini tüm dünyaya tanıtmak için mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Kobanêli gazi Ciwan Azad Eğer son olarak şu görüşleri dile getirdi: “Türk devleti bugün İmralı’da bu kadar pervasızca saldırıyorsa, yine Medya Savunma Alanları’na karşı kimyasal silah dahil her türlü barbarca yöntemle saldırıyorsa bu Kürt mücadelesine karşı yaşadığı tıkanmışlığı ve sıkışmışlığın göstergesidir.”