Kuzey ve Doğu Suriye'de 25 Kasım eylemleri

Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok merkezde kadınlar, ‘Şiddet ve işgalin her türlüsüne karşı jin, jiyan, azadÎ’ sloganıyla alanlara çıktı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde kadınlar öncülüğünde ‘Şiddet ve işgalin her türlüsüne karşı jin, jiyan, azadî’ sloganıyla eylemler düzenlendi.


Qamişlo kantonunda binlerce kadın Osman Sebri Kavşağı önünde yürüyüşe başladı. Eylemde şehit Sakine Cansız, Beritan, Zilan, Şilan, Arin, Jina Emini ile Önder Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı.

Şehit Rûbar Qamişlo Meydanı'nda yürüyüş mitinge dönüştü. Burada Kongra Star Koordinasyon Üyesi Ramziye Mihemed konuşma yaparak kadınların şiddete karşı mücadelesini selamladı.

Kadınların görüşlerini birleştirmenin ve örgütlülüğünü güçlendirmenin önemine vurgu yapan Remziye Mihemed, "Her türlü şiddete karşı birlik olmak, ataerkilliği, işgali yıkmak ve işgal altındaki topraklarımızı kurtarmak için örgütlenmeliyiz" dedi.

REQA

Reqa’da Zenubiya Kadın Topluluğu’nun düzenlediği yürüyüşe yüzlerce kadın ve Suriye Kadın Meclisi, siyasi partiler ile şehrin tüm sivil ve askeri kuruluşlarının üyeleri katıldı.
Kadınlar Reqa Çocuk Hastanesi önünden Özgür Kadın Meydanı'na yürüdü. Burada Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrivan Xalid konuşma yaptı. Bêrivan, "Bu meydan DAIŞ'in kadınlara yönelik işlediği birçok suça tanıklık ediyor. Bugün olduğu gibi her yıl da tüm kadınlara, tüm kadınlar kurtarılana kadar mücadelemizin devam edeceğine dair sözümüzü yeniliyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından 'Özgür Kadın Meydanı' parkının açılışı yapıldı.

KOBANÊ


Kobanê yürüyüşüne yüzlerce kent sakini ve parti temsilcisi katıldı. Kobanê'de Şehit Egîd Meydanı'ndan başlayan yürüyüş Özgür Kadın Meydanı'na kadar devam etti.

Fırat Bölgesi Kongra Star Koordinasyon Üyesi Macida Hesun, "Önder Abdullah Öcalan, haklarını almak ve ataerkil zihniyete karşı durmak için kadınları uykularından uyandırdı” dedi.

Macida Hesun, şöyle devam etti: "Günümüzün kadınları eskisi gibi değil. Fikirleri ve felsefesiyle kadınlar için mücadele eden Önder Abdullah Öcalan'ın mücadelesi sayesinde artık kadınlar bağımsız bir sese kavuşuyor ve kendilerine yönelik baskılara karşı durabiliyorlar. Önderlik kadınları haklarını aramaya teşvik etti. Onun sayesinde Ortadoğu'nun çoğu bölgesinde kadınların öncülüğünde devrimler gerçekleşti.”

Eylemin sonunda Fırat Bölgesi Hilala Zêrin Hareketi'ne bağlı Şehit Sakine grubu, kadına yönelik şiddet yöntemleri ve mücadele yollarını konu alan bir oyun sundu.

MINBIC

Minbic'de yüzlerce kişi Mizan Kavşağı’ndan El Meseb Kavşağı’na yürüdü. Kavşakta Zenubiya Kadın Topluluğu sözcüsü basın açıklamasını okudu.
Açıklamada, kadınların işgal altındaki bölgelerde ve işgalci Türk devleti ve çetelerinin suçlarına karşı direnişi selamlandı.

HESEKÊ
Yüzlerce kadın ve kanton sakini, Mişerf Mahallesi'ndeki Şehit Arin Mirkan Meydanı önünde yürüyüşe başladı. Yürüyüş şehir merkezinde mitinge dönüştü.
Kongra Star Koordinasyon Sözcüsü Rihan Loqo, "Burada toplanmamız, Önder Abdullah Öcalan'ın fikirlerine ve felsefesine olan inancımıza dayalı dayanışmamız, Rojava kadınlarının gücünü ve kadın iradesiyle kazanacak direnişlerini göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Vivian Beho Osê de kadın birliğinin önemine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Hesekê Hilala Zêrin Hareketi kadına yönelik ihlalleri konu alan bir oyun sergiledi.

HALEP

Kongra Star’ın Halep'in Şêxmeqsud Mahallesi’nde düzenlediği yürüyüşe binlerce kadın, sivil toplum örgütleri, HPC, İç Güvenlik Güçleri-Kadın ve çok sayıda kişi katıldı.

Eşrefiye Mahallesi’nde bulunan dört yola kadar yürüyüş sürdü.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclis Üyesi Velentîna Ebdo şunları söyledi: "Türk devleti ve çeteler bölgelerimize saldırıyor, öncülerimiz hedef alınıyor. Saldırıların amacı kadınların iradesini kırmaktır. Ama yapamıyorlar çünkü mücadeleyi büyüttük. Kendimizi egemen sistemlerin vahşetinden kurtarmak için direnerek, savunuyoruz.”

Kongra Star Akademisi Yöneticisi Muna Kibik ise, Kurdistan Özgürlük Hareketi'nin kuruluşuyla kadınların büyük kazanımlar elde ettiğini söyledi. Muna Kibik, “"Hareket ve Önder Apo olmasaydı kadınlar bu kadar ilerleyemezdi" diye belirtti.

ŞEHBA

Şehba'da bir araya gelen kadınlar 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş Ehdas ilçe merkezinden Şehit Viyan Amara Akademisi’ne kadar devam etti.

PYD Şehba ve Efrîn Kantonu Üyesi Sureya Mistefa, "Kadınlar bölgede büyük değişimler yarattı. Çok zor denilen şeyleri başardı” dedi.

Şehba ve Efrin Kantonları Kongra Star Koordinasyon Üyesi Elif Mihemed şunları söyledi: "Önder Abdullah Öcalan ‘kadınların özgürlüğü, toplumun özgürlüğüdür’ diyor. Ortak yaşama ve eşitliğe dayalı bir toplum inşası Özerk Yönetim ile başladı ve genişliyor. Toplumda da yavaş yavaş yerleşiyor. Kadınlar da yaşamın her alanında kendini daha çok gösterme şansını buluyor, çok önemli kazanımlar elde etti.”

DÊRAZOR

Dêrazor’da Zenubiya Kadın Topluluğu Meclisi, 25 Kasım etkinliklerini kitlesel yürüyüşle tamamladı. Meclis binası önünde başlayan yürüyüş dört yola kadar devam etti.

Zenubiya Kadın Topluluğu Meclisi Üyesi Îxlas El Ehmed, "Kadınlar saldırılara karşı teslim olmamayı öğrendi. Baskıcı sisteme kadınlar örgütlenerek, alternatif oldu ve her türlü şiddete güçlü bir cevap verdi" dedi.