Kuzey ve Doğu Suriye’de halk bugün de alanlarda

Türk devletinin soykırım saldırılarını protesto eden Kuzey ve Doğu Suriyeliler, bölge hava sahasının savaş suçu işleyen Türk devletine kapatılmasını istedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde halk alanlara çıkarak Türk devletini protesto etti.

HOL

Hesekê Kantonu’nun Hol ilçesinde sivil toplum örgüt, aşiretlerin ileri gelenleri, aydınlar ve çok sayıda kişi işgalci Türk devletinin saldırılarını düzenlenen yürüyüşle protesto etti.

PYD İlçe Eşbaşkanı İqbal Ebdo, altyapı ve hizmet merkezlerini hedef almanın savaş suçu olduğunu belirterek, "Halkın geçim kaynağını kesmek, halkın iradesini kırmak istiyor. Bu saldırılar insanlık dışı saldırılardır. Tavrımız nettir. İşgalci Türk devletinin saldırılarına ve planlarına karşı QSD ve Özerk Yönetim'in yanındayız" dedi.

Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye hava sahalarının kapatılması ve işgalci Türk devletinden hesap sorulması çağrısında bulunuldu.

ŞEDADÊ

Şedadê bölgesinde çok sayıda kişi Suriye Devrimci Gençlik Hareketi'nin merkezi önünden Önderlik Parkı’na kadar yürüdü.

Önderlik Parkı’nda açıklama yapan Şedadê Kongra Star üyesi Emîra Seed, işgalci Türk devletinin saldırılarını kınayarak, bölge halkının saldırılara karşı direneceğini söyledi.

PYD yöneticilerinden Fadil El Ehemd, saldırılara karşı mücadelenin güçlendirilmesi çağrısında bulunarak, "Kuzey ve Doğu Suriye halkına yönelik saldırıların durdurulması için İşgalci Türk devletine baskı yapılmalıdır" dedi.

DÊRIK

Qamişlo Kantonu’nun Dêrik kentindeki Newroz Kampı’nda yüzlerce göçmen, işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etti. Kampta başlayan yürüyüş ilçe merkezine kadar sürdü.

Newroz Kampı yöneticisi Subhî Îlyas, işgalci Türk devletinin saldırılarına tepki göstererek, şunları söyledi: "İşgalci Türk devleti, hizmet merkezlerini hedef alarak, halkı aç bırakmak istiyor. Düşman bilsin ki, onun saldırılarına direneceğiz ve topraklarımızı işgal etmelerine izin vermeyeceğiz.”

Newroz Kampı Kadın Komitesi Üyesi Hedla Mistefa ise, "Saldırılar irademizi zayıflatmaz. Önderliğimizin ve şehitlerimizin düşüncelerinin takipçisi olacağız" diye belirtti.

Eylem, "Bimre xiyanet", "Êrişên li ser herêmên em rawestînin" ve "Em azadiyê dixwazin" sloganlarıyla son buldu.

ŞEHBA

Şehba’da çok sayıda kişi komployu protesto etmek amacıyla çadır kurdu.

Şehba, Şêrawa, Til Rifet, Efrinli binlerde göçmenin katılımıyla Fafin köyünde bulunan Şoförler Meydanı'nda çadır kuruldu. Eyleme KPC üyeleri, Sağlık Kurulu, TEV DEM ve MSD üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

"İmralı duvarını yıkın, özgürlük savaşını kazanın" sloganıyla düzenlenen etkinlikte Önder Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları sergilendi ve "Cumhurbaşkansız hayat olmaz" sloganı atıldı. Kitle sık sık "Dîwarê Îmraliyê hilweşînin, cenga azadiyê ser bixin", “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı.

Açıklama yapan Eğitim ve Öğretim Komitesi Eşbaşkanı Fadil Çawîş, “Önder Abdullah Öcalan'ın direnişi, kumpas ve tecridi boşa çıkardı. Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü, halkların da en temel hedefidir. Güney Afrika'dan Latin Amerika'ya ve Ortadoğu'ya kadar halklar, ayağa kalkıyor Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için. Bu gösteriyor ki Önderlik insanlığın umududur. Kuzey ve Doğu Suriye halkı olarak Önderliğin fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız” dedi.

Açıklamanın ardından kurulan çadırda etkinlikler düzenlendi. Çadır eylemi yarın da sürecek.