GÖRÜNTÜLÜ

Kuzey ve Doğu Suriye’de seçim hazırlıkları sürüyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de 11 Haziran’daki belediye seçimleri için hazırlıklar sürüyor. Özerk Yönetim Yüksek Seçim Komiserliği Eşbaşkanı Rûken Mele Îbrahîm, Suriye genelinde ilk kez bu denli demokratik bir seçim gerçekleşeceğini kaydetti.

ROJAVA'DA YEREL SEÇİMLER

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Bölgesi’nde belediye seçimleri ilk kez 2015’te yapıldı. Bu seçimler sonucunda belediye meclisleri oluşturuldu ve eşbaşkanlar seçildi. 2017’de ise komün ve şehir meclisi seçimleriyle meclis temsiliyetine göre belediye eşbaşkanları seçildi. Böylelikle belediye çalışmaları devrim içinde başladı ve devam etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Belediyeler Birliği, kendisini öz yönetim ve demokratik siyaset anlayışına dayandırıyor. Özerk Yönetim, Efrîn-Şehba’da 5, Tebqa’da 9, Reqa’da 16, Fırat’ta 11, Cizîr’de 57, Minbic 6 ve Dêrazor’da 18 olmak üzere 122 belediye aracılığıyla halka hizmet veriliyor.

133 BELEDİYE

11 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimlerde 7 kantonda belirlenen belediye sayısı şu şekilde: Tebqa Kantonu’nda 9, Efrîn-Şehba Kantonu’nda 5, Dêrazor Kantonu’nda 18, Fırat Kantonu’nda 16, Reqa Kantonu’nda 12, Minbic Kantonu’nda 6 ve Cizre Kantonu’nda 67 olmak üzere 133 belediye.

Kuzey ve Doğu Suriye Yüksek Seçim Komiserliği, 28 Mart’ta ilk toplantısını gerçekleştirerek, yaptıkları açıklamayla Kuzey ve Doğu Suriye belediye seçimlerinin 30 Mayıs’ta yapılacağını açıklamış, daha sonra ise 11 Haziran’a ertelendiğini duyurmuştu.

Belediye seçimlerinde yer alan Kongra Star ve Zenobiya Kadınlar Topluluğu aday adayları, kadınlar tarafından ön seçimle belirlendi. Kongra Star,  Süryani Birlik Partisi, Zenobiya Kadınlar Topluluğu, Ermeni Meclisi, Demokratik Birlik Partisi (PYD), Demokratik Asuri Partisi, Suriye’nin Geleceği Partisi, Suriye Êzidîler Birliği’nin de içinde olduğu 22 parti ve örgüt 20 Mayıs’ta Özgürlük İçin Kadın ve Halkların İttifakı (Tifaqa Gelan û Jinan ji bo Azadiyê) ittifakı kurduklarını açıkladı.

28 Mart’tan bu yana Kuzey ve Doğu Suriye belediye seçimleri hazırlığı hızla devam ediyor.  Özgürlük İçin Kadın ve Halkların İttifakı en büyük ittifak olarak gözlemlenirken, “Daha İyi Hizmet İçin Hep Birlikte İttifakı” çatısı altında ise Demokratik Yeşiller Partisi, Kurdistan Çağdaşlık Hareketi, Kurdistan Kardeşlik Partisi (PBK), Suriye Kürt Demokrat Sol Partisi ve Kurdistan Emekçiler Birliği’nden oluşuyor.  Kendi isimleriyle seçime girecek partiler de şöyle: Suriye Ulusal Demokratik İttifak Partisi, Ulusal Kalkınma ve Demokratik Değişim Partisi, Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi.

SEÇMEN KARTLARI

Seçim komisyonlarının kurulmasıyla seçimde oy kullanacak yurttaşlara seçim kartları dağıtılmaya başlandı. Seçim kanununa göre mahalle sakinlerinin isimleri kayıt altına alınıyor ve seçim kartları veriliyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Bölgesi Yüksek Seçim Komiserliği Eşbaşkanı Rûken Mele Îbrahîm, 11 Haziran’da gerçekleşecek Kuzey ve Doğu Suriye belediye seçimlerine ilişkin ajansımıza konuştu.

KUZEY VE DOĞU SURİYE’DE BİR İLK

Kuzey ve Doğu Suriye genelinde ilk kez böylesi bir seçim yapılacağını kaydeden Rûken Mele Îbrahîm, “Kuzey ve Doğu Suriye’de 7 kantonda Yüksek Seçim Komiserliği’ne bağlı (28 Şubat’ta kuruldu) seçim komisyonları kuruldu. Bu komiteler ise belde ve şehirlerde seçim komisyonları kurdu. Kanton, belde ve şehir seçim komisyonları dönemsel olarak kuruldu. Seçimler ardından bu komiserlikler ortadan kalkmış olacak. Sadece Yüksek Seçim Komiserliği faaliyetlerine devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

SEÇİM KOMİSYONLARI BAŞVURU MERKEZİ ROLÜNÜ DE OYNAYACAK

Rûken Mele Îbrahîm, 7 kanton bünyesinde açılan belde ve şehir seçim komisyonlarının açılma nedenlerini şöyle aktardı: “Belde ve şehirlerde açılan seçim komisyonları, belediye seçimlerinde aday adayı olmak isteyen bağımsız kişilerin, ittifakların ve partilerinin başvuru merkezi rolünü oynuyor. Komünlerin halka ulaştıracağı seçim kartlarını da hazırlayan belde ve şehir seçimleri, sayıya göre seçim sandıklarının kurulacağı yerleri tespit edecek, sandık sayısı çıkarılacak. Bu tespit ardından 3 kişiden 4 kişiye kadar sandık görevlileri belirlenecek.”

KADINLAR ADAY ADAYINI KENDİLERİ SEÇTİ

Ön seçimlere de dikkat çeken Rûken Mele Îbrahîm, “Seçim tarihinin belirlenmesinden bu yana ön seçimler gerçekleşti. Kadınları kendi aday adayını belirledi. Hangi halktan olursa olsun aday adayı olma hakkı bulunuyor. İki cins arasında da yüzde elli olarak eşit bir kota belirlendi” açıklamasında bulundu.

ADAYLIKLARA İTİRAZ HAKKI 2 GÜN

Rûken Mele Îbrahîm, Yüksek Seçim Komiserliği’nin adaylıkları açıklamasının ardından 2 günlük itiraz süreci başlayacağını belirterek, “İtirazlar nedeninin geçerli olabilmesi itirazın doğruluk payı şeffaf bir şekilde göz önünde bulundurulacak. İtirazlar kanunlar dahilinde olmadığı müddetçe kabul edilmeyecek. İtiraz etme aşamasının tamamlanmasıyla da Yüksek Seçim Komiserliği tekrar adayların adlarını açıklayacak” ifadelerini kullandı.

ŞEFFAF BİR SEÇİM

Yüksek Seçim Komiserliği’nin adayları açıklaması ardından adayların kendilerini tanıtma sürecinin başlayacağını ve bu süreç içinde de Yüksek Seçim Komiserliği’nin bir usul belirleyeceğini belirten Rûken Mele Îbrahîm, “Seçimlerden bir gün önce saat 18:00’da aday tanıtma süreci tamamlanmış olacak. Belirlenen saati aşan adayın, bağımsızların, ittifakların ve siyasi partilerin adaylığına müdahale etme hakkımız var. Hangi adayın nerede kendisini tanıtabilme durumları netleştirilecek” diye konuştu.

Sandık görevlileri ve müşahitlerin de hazır bulunacağı 11 Haziran’da, saat 08:00’de seçimlerin başlayacağını söyleyen Rûken Mele Îbrahîm, “Seçim kartı olmayan kişi oyunu kullanamayacak. Başka birinin yerine oy kullanma geçerli sayılmayacak ve sandıkların kapanma süreci ardından sayım işlemi başlayacak. 3 sandık görevlisi ve siyasi partilerin müşahitleri eşliğinde sayım gerçekleşecek. Belediye eşbaşkanları ve belediye meclisi üyelerinin seçileceği iki oy pusulası olacak. Eşbaşkanı ve meclis üyelerinin adları olduğu iki pusulada sadece bir kez oy kullanmamış olursa o pusula yanıyor. Seçimlerin tamamlanması ardından ıslak imzalı sonuç belgeleri, belde ve şehir seçim komisyonunun onayına tabi tutularak ilgili 7 kantondaki seçim komisyonlarına gönderilecek. Seçim sonuçları, kantonlarda kurulan seçim komisyonlarının da onayıyla Kuzey ve Doğu Suriye Yüksek Seçim Komiserliği’ne teslim edilecek” diyerek, herkesi seçim günü sandık başına çağırdı.