Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik İslam Kongresi toplandı

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik İslam Kongresi, Qamişlo'nun Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde 540 delegeyle toplandı.

Üçüncüsü yapılan kongreye, Êzidi dininin ve Zerdeşt inancının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Demokratik Özerk Yönetim ve Kongra Star üyeleri katıldı.

emokratik İslam Kongresi üyesi Şêx Ebdullah Şêxo, saygı duruşu ardından Âl-i İmran Suresi'ni okudu. 

Beş kişilik bir divanın oluşturulduğu kongrenin açılış konuşmasını Demokratik İslam Kongresi Eş Başkanları Delal Xelîl ve Mihemed El Xerzanî yaptı.

Açılış konuşmalarında, İslam dininin insanlığa hizmet eden yönlerine vurgu yapılarak, iktidarcı sistemlerin dinleri kendi çıkarları doğrultusunda manipüle ettiğine dikkat çekildi. Eşbaşkanlar, dinlerin karşılıklı kabul ve merhamete dayalı bir şekilde yaşaması gerektiğini ifade etti. 

El Xerzanî, kongrenin farklı görüşlerin kabul edilerek bir değişim noktası haline gelmesini umduğunu sözlerine ekledi. 

Kongrede, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hemdan El Ebid ile Kongra Star sözcüsü Rîhan Loqo'nun birer konuşma yapması bekleniyor. 

Ayrıca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın İbrahimi dinlere ilişkin perspektifi, KCK Halklar ve İnançlar Komitesi'nin kongreye gönderdiği yazılı mesaj, yıllık faaliyet raporu ve kongre tüzüğü okunacak. Kongre sonunda yeni eşbaşkanlar seçilecek.