Abdullah Öcalan’a Özgürlük hamlesi Kuzey ve Doğu Suriye'de sahiplenildi

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, "Abdullah Öcalan özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm" için başlatılan hamleye katıldı.

Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürt Sorununa Siyasi Çözüm Platformu tarafından dünyanın 74 farklı merkezinde başlatılan hamle, Kuzey ve Doğu Suriye'de de sahiplenildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, Qamişlo’daki 12 Mart Şehitler Stadsyumu’nda Kürtçe ve Arapça dillerinde basın açıklaması yaptı. Eyleme Özerk Yönetim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının üye ve temsilcileri, siyasi partiler, Kürt ve Arap aşiretlerinin kanaat önderleri, kadın ve gençlik hareketi, TEV-DEM üyeleri ile binlerce kişi katıldı.

Kürtçe açıklamayı Halk İnisiyatifi Üyesi Henaa Xelîl, Arapça açıklamayı ise yine Halk İnisiyatifi üyelerinden Enwer El-Esir okudu.

Açıklamada, Halk İnisiyatifinin de hamleye katıldığı belirtildi.

'ÖNDER ABDULLAH ÖCALAN MİLYONLARIN İRADESİDİR'

Açıklamanın devamında, milyonlarca Kürdün Abdullah Öcalan'ı siyasi iradesi olarak gördüğü ifade edilerek, “Araplar, Süryaniler ve dünyanın farklı yerlerinden birçok insan da Önder Abdullah Öcalan’ı önderleri olarak görmektedir. Ezilen halklar, etnik gruplar, dini, mezhepsel, toplumsal cinsiyet, ekoloji ve eşitsizlik karşıtları için bir çare ve barış iradesi olarak görülmektedir” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulduğu, yıllardır dünyayla, ailesi ve avukatlarıyla irtibatının kesildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Bir işkence ve insanlık dışı durumla karşı karşıyayız. Buna rağmen Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesi tüm çevrelere ilham kaynağı olmuştur.  Dolayısıyla Önder Abdullah Öcalan'ın özgürlük mücadelesi küresel bir davadır ve dünyanın her yerinden partiler, örgütler, kurumlar ve bireyler onun için mücadele etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada Kürt sorununun aynı zamanda uluslararası bir sorun olduğu, Kürtlerin siyasi ve kültürel haklarının ihlal edildiği, katliamlara maruz bırakıldığı, milyonlarca kişinin yerinden edildiği belirtildi. Açıklamada, “Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve barışın hayata geçirilmesi noktasında herkesin mücadele etmesi gerekiyor. Önder Abdullah Öcalan Kürt sorunu ile Ortadoğu sorunlarını sahip olduğu güçlü rol ve misyon ile çözebilir. Bu nedenle uygulanan tecridin derhal kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekmektedir” denildi.

KAMPANYAYA KATILIM ÇAĞRISI

Açıklamanın sonunda Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi'nin bu amaçla "Önder Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm" şiarıyla başlatılan hamleye katıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Tüm kadın ve gençlik örgütlerinin yanı sıra, siyasi parti ve kuruluşlarını da bu kampanyaya katılmaya çağırıyoruz. Mücadeleyi aralıksız bir şekilde e kararlılıkla siyasi, hukuki, diplomatik ve halk eylemleriyle büyüteceğiz.”