Kuzey ve Doğu Suriye: Maxmur direnişini destekliyoruz

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Irak hükümeti tarafından tel örgüler ve kulelerle tecrit edilmek istenen Maxmur halkının direnişini desteklediklerini açıkladı.

Özerk Yönetim yaptığı açıklamada “Sivil ve mültecilerin bulunduğu Mexmur Kampı’nı saldırı ve silah zoruyla kuşatma girişimleri, kamp ve göçmenleri koruma değerlerine aykırıdır” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “BM’nin kontrolündeki bu kamp yıllardır kuşatma altında. Bağdat hükümeti, şimdi kamptaki insanlara ağır koşullar dayatarak ve kuşatmayı şiddetlendirme girişiminde bulunuyor. Kamptaki halkın insani ihtiyaçlarını karşılamak yerine askeri güç dayatan Irak hükümetinin yaklaşımı, Mülteci Koruma Yasası’nın ilke ve ölçülerine aykırıdır. Irak halkının da göç nedeniyle çok acı çektiği biliniyor. Özerk Yönetim kamplarında hala binlerce Iraklı mülteci bulunuyor. Ancak onları koruma ve yaşam ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğu yerel yönetim ve hükümetlere aittir.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Mexmur Kampı’ndaki halkın sergilediği direnişi destekliyoruz. Kampa göç etme nedenleri olan mültecilerin haklarının olduğu ve mağduriyetlerinin büyütülmemesi gerektiğini belirtiyoruz. Sorunların silah zoruyla değil diyalog yollarıyla çözülmesi gerektiği konusunda çağrı yapıyoruz. Öncelikle mültecilerin durumu dikkate alınmalı. Diyalog her zaman çözümün temelidir ve diğer seçenekler istenilmeyen farklı sonuçları doğuracak.”