MSD’den BM’nin kayıplara ilişkin ‘bağımsız kurum’ kararına destek

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Birleşmiş Miletlerin (BM) Suriye’de kayıp kişilerin araştırılmasına ilişkin bağımsız bir kurum kurma kararını destekledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 29 Haziran günü, Suriye'de on iki yıldır kayıp olan binlerce kişinin akıbetini "açıklığa kavuşturmak" ve böylece ailelerin taleplerine yanıt vermek için "bağımsız bir kurum" oluşturdu.

Sivil toplum örgütlerine göre, 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana yaklaşık 100 bin kişi baskıların kurbanı oldu ya da silahlı gruplar tarafından alıkonularak kaybedildi.

Genel Kurul'un 83 evet, 11 aleyhte ve 62 çekimser oyla aldığı karara göre, Suriye'de "on iki yıllık çatışma ve şiddetten sonra", kaybedilenlerin "ailelerinin acılarını hafifletmek için çok az ilerleme kaydedildi" .

Bu nedenle üye devletler, “Suriye'deki tüm kayıp şahısların akıbetini ve nerede olduklarını açıklığa kavuşturmak için, Birleşmiş Milletler himayesi altında, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Kayıp Kişilerine İlişkin Bağımsız Kurum” kurmaya karar verdiler.

MSD yaptığı yazılı açıklamada kararı memnuniyetle karşılayarak, “Bu karar, hukuk ve insan hakları örgütlerinin uzun yıllardır gösterdiği büyük çabaların sonucudur” dedi.

“Demokratik Suriye Meclisi (MSD) olarak bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz” diyen MSD, şunları ekledi:

“Suriye’deki çatışmasının sonlandırılmasına ve Suriyelerin acılarının hafifletilmesine yönelik tüm çaba ve girişimlere her türlü desteği ve yardımı vermeye hazırız. Bundan önce Özerk Yönetim de çözüme yönelik deklarasyon yayınladı, ayrıca tutukladığı DAIŞ çetelerini yargılayacağını açıkladı. Yargılama kararı da kayıpların akıbeti hakkında birçok gerçeği ortaya çıkarabilir.”

Uluslararası kurumlara bu girişimleri ciddiyetle ele almaları çağrısında bulunan MSD, “Tüm Suriyelilerin katılımı olmadan ve BM kararları uygulanmadan Suriye’deki sorunların ve çatışmaların sonlanamayacağını belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.