MSD: Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü çözüm için fırsat olmalı

Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Suriye’nin 11 yıl aradan sonra pazar günü Arap Birliği’ne dahil edilmesinin “siyasi bir çözüm bulmak için gerçek bir fırsat olarak” değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan MSD, Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden dahil edilmesini olumlu gördüklerini ifade ederek, Suriye’de çöken ekonomi ve güvenlik sorunlarının kaynağı doğru bir şekilde çözülmediği sürece üstesinden gelinemeyeceğini kaydetti.  

Özellikle yolsuzluklara vurgu yapan MSD, “Yapılan yolsuzluk devlet kurumlarını tüketti. Bu nedenle tüm Suriyelilerin ülke işlerinin yönetimine dahil olması için devlet kurumları ulusal demokratik yöntemlere göre yeniden kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

MSD, Suriye krizini çözmeye yönelik bugüne kadarki uluslararası çabaların çoğunun başarısız olduğunu hatırlatarak, şunları belirtti: “Bunun nedeni, yapılan girişimlerin Suriye halkının temel çıkarlarının dikkate alınmamasıdır. Sonuç olarak, rejimin ulusal ve demokrasiyi tesis edebilecek diyalogları reddetmeyi sürdürmesi için zemin tanındı. Ayrıca Suriye’deki temel sorunun demokrasi olduğunu ve bu sorun çözülmeden ulusal kurumlarına güçlü bir şekilde dönemeyeceğine inanıyoruz.”

“Biz Suriye’nin doğru çıkarlar temelinde Arap Birliği’ne geri dönüşünü olumlu karşılıyoruz” diyen MSD, şunları ekledi: “Bu adım Suriyelilerin acılarını dikkate almalıdır. Ayrıca genel bir siyasi sürecin gerçekleşmesi için, tüm aktif Suriye ulusal partilerinin herhangi bir dışlama olmaksızın siyasi sürece katılması gerekir. Arap inisiyatifinin doğru bir şekilde işlemesini ve BM’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde durumu istikrara kavuşturmasını umuyoruz. Böylece siyasi bir süreç başlatılması sonucuna bağlı olarak mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönmesi için uygun bir ortam yaratılabilir.”

Mülteci sorunu için de yardım etmeye hazır olduklarının altını çizen MSD,  “18 Nisan’da açıklanan ve Suriyeli mültecileri karşılamaya hazır olduklarına işaret eden Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi deklarasyonunu destekliyoruz” dedi.

Açıklamada uyuşturucu ile mücadelenin önemine de vurgu yapıldı. Kuzey ve Doğu Suriye’nin uyuşturucuyla mücadeledeki çabasının önünde engeller olduğuna dikkat çeken MSD, ayrıca uyuşturucu kaçakçılığının sadece komşu devletler ve bölgelerle sınırlı kalmadığını ifade etti.

MSD, uyuşturucunun Suriyeli gençlerin geniş bir alanını etkileyen önemli bir ulusal sorun olduğunu kaydetti.

MSD, “Arap hareketliğinin, Suriyelilerin demokrasi umutlarını yerine getirebilecek 2254 sayılı BM Kararı uyarınca siyasi bir çözüm bulmak için gerçek bir fırsat olması gerektiğini görüyoruz” mesajını verdi.

Açıklama “Suriye'nin güvenli bir ülke, istikrar ve barış kaynağı olması için çatışmanın olumsuz etkilerini sona erdirmek için tüm aktif ulusal tarafları temsil eden ve Suriyelilerin temel hedeflerini gerçekleştiren bir siyasi sürece katkıda bulunmaya ve desteklemeye hazırız” ifadeleri ile son buldu.