Oso: Türk devleti insansızlaştırmak istiyor

Qamişlo Kantonu Su İşleri Müdürü Xurşîd Oso, Türk devletinin elektrik, su ve petrol istasyonlarını bombalayarak, halkı çaresiz bırakıp terk etmeye zorladığını söyledi.

Türk devletinin işgali kolaylaştırır nüfus yapısını değiştirmek için temel yaşam ünitelerini hedef aldığını belirten Qamişlo Kantonu Su İşleri Müdürü Xurşîd Oso, “Türk devletinin vahşeti biliniyor. Bu vahşice saldırıları her zaman vardı ama buna rağmen halk her zaman kendi topraklarında kalmakta ısrarcı oldu ve olmaya da devam edecek” dedi.

İşgalci Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye alanlarına yönelik insanlık suçu saldırılarına devam ediyor. Türk devleti, bölge halkının yaşam ihtiyaçlarını karşılayan su istasyonlarını, elektrik istasyonlarını ve bölgedeki petrol kuyularını hedef alıyor. ANF’ye konuşan Qamişlo Kantonu Su İşleri Müdürü Xurşîd Oso, Türk devletinin son saldırılarla temel hedefinin bölgenin altyapısı ve yaşam alanlarını olduğunu belirterek, “Özellikle elektrik istasyonları gibi toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan yerler hedef alındı. Böylece halkın temel ihtiyaçları olan su ve elektriğe zarar vererek mağdur etmektir” dedi.

ELEKTRİK VE SU YOK

Qamişlo’daki dört su istasyonunun elektrik ihtiyacını buradan sağlayan elektrik santralının bombalandığını hatırlatan Oso, şunları söyledi: “Qamişlo büyük bir şehir, tahminen bir milyon insan burada yaşıyor. Serêkaniyê ve Girê Spî’den gelen çok sayıda mülteci de burada yaşıyor. Yine, Siwedikê İstasyonu tüm Cizîrê alanına elektrik veriyordu. Ayrıca bölgedeki su ihtiyacının karşılanması için de gereken elektrik ihtiyacı buradan sağlanıyordu. Şimdi Dêrik’ten Elok ve Serêkaniyê’ye kadar tümden elektriksiz kalmış durumda. Ayrıca halk susuz kalmış durumda. Tirbespiyê, Amûdê, Girkê Legê, Çilaxa, Dêrik tüm bu şehirlerde şu an elektrik yok ve su da bu nedenle verilmiyor. Jeneratörlerle su vermeye çalışacağız ama Rojava üzerinde bir ambargo var zaten. Kapılar kapalı. İhtiyaca göre jeneratör almak, bunun yakıtını bulmak zor.

HALK TOPRAĞINI TERK ETMİYOR

Türk devletinin zaten amacı bu, halkın ihtiyaçlarını kesmek, çaresiz bırakmak ve yerlerini terk etmeye zorlamak. Bu şekilde bölgedeki demografik yapıyı değiştirmek. Türk devletinin vahşeti biliniyor. Bu vahşice saldırıları her zaman vardı. Buna rağmen halk, her zaman kendi topraklarında kalmakta ısrarcı oldu ve olmaya de devam edecek. Türk devleti, bu şekilde halkın iradesini kıramayacak. Bizler de halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için her tür çabayı göstereceğiz. Elbette çok büyük maddi zararlar verildi. Birçok istasyon imha edildi. Eskisi gibi belki ihtiyacı tümden karşılayacak su verilmeyebilir ama tüm gücümüzle çalışacağız.”

ELEKTRİĞE BAĞLI KURUMLAR DURDU

Qamişlo Kantonu Elektrik Kurumu yöneticilerinden Mihemmed Zekî Sileman Îsa, özellikle elektrik istasyonlarının hedef alındığına işaret ederek, şunları paylaştı: “Dêrik, Hesekê, Qamişlo, Tirbespiyê elektrik istasyonlarını hedef aldı. Bu istasyonlar büyük zarar gördü. Amûdê’deki istasyon tümden yandı ve şimdi Amûdê şehri elektriksiz. Qamişlo’da iki istasyon zarar gördü. Bizim birçok stratejik merkezlerimiz bu istasyonlar üzerinde çalışıyordu. Buğday depoları, göz ve kalp hastanesi, böbrek diyaliz merkezi, 6 sivil hastane, Qamişlo’nun iki büyük merkezi fırını buradan elektrik alıyordu. Tüm bunlar şu an durmuş durumda. Halkın su ve ekmek ihtiyacı karşılanamıyor. Su kuyuları çalışamıyor. Yaklaşık 500 bin insan tümden elektriksiz kaldı. Qamişlo’nun yarısı. Şimdi jeneratörlerle sağlamaya çalışıyoruz, ancak bir süre sonra yine kriz yaşanacak. Halkın kullandığı jeneratörler yaklaşık 8 saat çalışabiliyor. Yine kurumlar bir şekilde kendini idare etmeye çalışıyor. Şu anda üzerinde özellikle durduğumuz, su kuyuları, ekmek ihtiyacı ve hastanelerdir. Eskisi gibi elektrik ihtiyacını karşılamak zaman alacak, çünkü zarar gören malzemelerin hiç biri bölgemizde bulunmuyor. Dışarıdan gelmesi gerekiyor. Rojava’nın üzerinde ambargo var. Tüm bunları karşılamak için zaman gerekiyor.”