Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar Paris şehitleri için yürüdü

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde düzenlenen yürüyüş ve toplantılar, “Direniş ateşini yükseltmek, Paris Katliamı şehitlerinin intikamıdır" sloganıyla yapıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Abdurahman Kızıl ve Mîr Perwer için Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok bölgesinde anma etkinlikleri ve yürüyüşler düzenlendi. 

QAMIŞLO

Genç Kadınlar Birliği ile Kongra Star öncülüğünde Qamişlo’da düzenlenen kitlesel yürüyüşe, binlerce kişi katıldı.

Osman Sebrî Kavşağı’nda başlayan yürüyüş Şehit Rûbar Qamişlo Kavşağı’na kadar devam etti.

Burada konuşan Kongra Star Yönetimi Şaha Xelîl, Paris katliamlarını kınayarak, “Her iki katliam da demokrasi ve insan haklarını korumakla kendini iddia eden Fransa’nın başkentinde gerçekleşti. İnsan hakları onların gözlerinin önünde çiğneniyor” dedi.

Jineoloji Üniversitesi’nde ise Paris şehitlerinin mücadele yaşamını konu alan seminer düzenlendi ve sinevizyonlar izletildi. Seminer ardından Paris şehitlerinin fotoğrafları ve Sakine Cansız’ın kaleme aldığı “Hep Kavgaydı Yaşamım” kitabı öğrencilere dağıtıldı.

HESEKÊ

Hesekê’de Til Temir, Zirgan, Dirbêsiyê, Şedadê ve Hol ilçe ve beldelerinden yüzlerce kadının katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Sînalko Kavşağı’nda başlayan ve Güvercin Kavşağı’na kadar süren yürüyüşten sonra Dirbesiyê Kongra Star Yönetim üyelerinden Fatima Keleş bir konuşma yaptı.

Katliamı kınayan Fatima Keleş, mücadele mesajı verdi.

KOBANÊ

Kobanê’de ise Özgür Kadın Meydanı’ndan merkezdeki Şehit Seydo İlkokulu önüne kadar yürüyüş yapıldı.

PYD Meclisi üyesi Mehabat Koçer, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın Kurdistan Özgürlük Hareketi’ndeki rollerine değindi. Mehabat Koçer, bugün kadınların elde ettiği kazanımlarının Önder Abdullah Öcalan’ın paradigması ve şehit Sakine Cansız’ın mücadelesinin bir ürünü olduğunu kaydetti.

TEBQA

Tebqa Kantonu’nda Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi öncülüğünde düzenlenen kitlesel yürüyüşe sivil toplum kuruluşları üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Semîre Hebeş, “İşgalci Türk devletinin Suriye ve diğer bölgelerdeki işlediği insanlık dışı suçları sürüyor. 3 devrimci kadın katledildi ancak onlar bizim için daima ölümsüzdür” dedi.

Uluslararası güçlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik insanlık dışı suç işleyen işgalci Türk devletine karşı sessizliğine dikkat çeken Semîre Hebeş, uluslararası güçlerin bu sessizliğiyle terör saldırılarına ortak olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda ise şehitlerin takipçileri olacaklarını ve halkın özgürlüğünü ve devrim kazanımlarını korumakta kararlı olduklarının altını çizdi.

ŞEHBA

Binlerce Efrîn ve Şehba Kantonu sakini de "Direniş ateşini yükseltmek, Paris Katliamı şehitlerinin intikamıdır" sloganıyla yürüdü.

Yürüyüş Şehba'nın Fafin ilçesi girişinden ilçe merkezine kadar devam etti. Şehba Kongra Star Koordinasyonu adına konuşan Feride İbis, Paris Katliamını kınayarak, "Paris'te üç kadın savaşçı Fransız hükümetinin gözü önünde katledildi. Ama Fransa hükümeti buna sessiz kalıyor" dedi.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Menal Şêxo, şehit Sakîne Cansız'ın çizgisini takip etme sözü verdi.

HALEP

"Paris Katliamı'nın intikamı kadın devriminin zaferi ve korunmasıdır" sloganıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Kongra Star ve Halep Şehit Aileleri Meclisi yürüyüş düzenledi.

Binlerce Şêxmeqsûd ve Eşrefiye sakininin katıldığı yürüyüşte, Paris'teki birinci ve ikinci katliamda şehit olanların fotoğrafları taşınırken, "Jin jiyan azadî” ve "Unutmak ihanettir" pankartları açıldı.

Yürüyüş ardından Kongra Star Halep Koordinasyon üyesi Berjîn Mihemed "Şehit Sakîne şahsında önde gelen kadınların işgalci faşist güçler tarafından hedef alınması, işgalcilerin başarılar karşısında çaresizliğinin bir göstergesidir" ifadelerini kullanırken, Şehit Aileleri Kadın Meclisi Üyesi Remziye Salih ise, üç öncü kadının mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti.

ŞAM

Kongra Star Şam’ın Zorava Mahallesi’nde onlarca kadının katılımıyla bir toplantı düzenledi. Birinci Paris katliamı şehitlerinin yaşam mücadelesine değinilen toplantıda, katliam kınandı.