Paris şehitleri Til Barak ve Şeddadê'de anıldı

Kongra Star, Til Birak ve Şedadê ilçelerinde Birinci Paris Katliamı şehitlerini şehadetlerinin 11’inci yıl dönümünde anarak, Fransa hükümetine katliamı aydınlatma ve suçluları cezalandırma çağrısında bulundu.

Kongra Star, Cizre Kantonu’na bağlı Til Birak ve Şedadê ilçelerinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i şehadetlerinin 11’inci yıldönümünde andı. 

 Kongra Star Şedadê Koordinasyonu, ilçe halkının katılımıyla belediye salonunda bir seminer düzenledi. Seminerde konuşan Kongra Star üyesi Ehlam Mihemed, şehitlerden bahsederek, tüm bölge halkına her 3 şehidin uğruna canını verdiği özgürlük ve bağımsızlık değerlerine bağlı olmaları çağrısında bulundu.

Ardından her 3 şehidin yaşamını konu alan bir sinevizyon gösterildi.

Til Birakê ilçesinde ise, ilçeden onlarca yurttaş, sivil toplum kurumları üyeleri, askeri meclisler ve siyasi partilerin katılımıyla anma töreni düzenlendi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi üyesi Ahîn Elî, ilçe meclis salonunda verilen semineri yürüttü. Ahîn Elî, 3 şehidin rolüne dikkat çekerek, bu katliamın işgalci Türk devletinin kadın mücadelesi ve devrimine olan kinini gösterdiğini kaydetti.

Ahîn, Fransa hükümetine gerçekleri açıklamaya ve bu katliamda yer alan suçluları cezalandırması çağrısında bulundu.

QAMIŞLO

Zihêriye köyünde, köy halkı ve Eyn Dîwar Belde Meclisi üyelerinin katılımıyla bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Eyn Dîwar Belde Meclisi Kadın Meclisi üyesi Rojîna Temê, her 3 şehidin yaşamından bahsetti.

Rojîna, “Sakine arkadaş, geleneksel kadınları ve klasik gelenekleri reddederek büyüdüğü çevrenin kutsal değerlerine sahip çıktı. Fabrikalarda para için değil, mücadelesi için çalıştı. Mücadelesine para için değil fabrikalarda başladı. Fabrikalarda çalışarak gençleri tanıyacak, onlarla tartışacak ve onlara yol gösterecek, böylece PKK'ye katılıp özgür düşünceyi tanıyacaklardı.

Şehit Fidan da, Fransa’da Kürt derneklerinden eğitim alarak mücadelesine başladı.

Şehit Fidan da mücadelesine Fransa'da Kürt derneklerinde eğitim alarak başladı. Merkezi Brüksel'de bulunan KNK'nin üyesiydi. Fransa'da, Belçika'da ve hatta Almanya'da toplumunda siyasiler tarafından tanındı, kadın davasına duyarlı davrandı ve birçok uluslararası foruma katıldı.

Leyla arkadaş ise, Kürt gençlik grubunun üyesiydi, Fransa ve Almanya’da yaşıyordu” diye konuştu.

Seminer, “Jin, Jiyan, Azadî” “Kadın özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür” ve Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla sona erdi.