PYD: 12 Mart serhildanı Rojava devriminin temelini oluşturuyor

Demokratik Birlik Partisi (PYD), 12 Mart Qamişlo katliamı ve serhildanının 20’nci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Suriye devriminin ana faktörlerinden biri olduğu gibi, 19 Temmuz 2012 Devrimi'nin de temelini oluşturuyor” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan PYD,  12 Mart katliamı şehitlerini anarken, Suriye, Gazze, Yemen, Sudan ve Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin yanı sıra Ortadoğu ve Doğu Asya genelinde artan gerilime dikkat çekti.

Açıklamada gerilimin temelinde, merkezi devletlerin Ortadoğu'da egemenliğini dayatması ve özellikle Kürt halkı gibi bölge halklarının umutlarını, tarihlerini, siyasi ve coğrafi gerçekliklerini göz ardı etmesinin yattığı kaydedildi.

PYD, 12 Mart 2004 Serhildanı’nın Şam hükümetinin iddia ettiği gibi bir karışıklık durumu olmadığının altını çizerek, "Qamişlo kentinde başlayan 12 Mart Serhildanı sırasında 40’a yakın kişi şehit oldu, onlarca kişi yaralandı ve Suriye güvenlik kurumları tarafından yakalanan yüzlerce Kürt işkenceden geçirildi. Rojavayê Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye genelinde yanı sıra Şam ve Halep’e kadar yayılan halk serhildanı büyük bir yankı uyandırdı” dedi.

Açıklamada devamla, “Serhildan, 2011 Mart ayının ortasında başlayan Suriye devriminin ana faktörlerinden biri olduğu gibi, 19 Temmuz 2012 Devrimi'nin de temelini oluşturuyor. Devrimin amacı Suriye'nin değişime ve demokrasiye ihtiyacı olduğuna dikkat çekmek, Suriye'deki Kürtlerin sorununu ulusal bir sorun olarak çözmek, bölgedeki sorunları çözmektir” ifadeleri kullanıldı.

Merkezi iktidar sisteminin Suriye'deki kurumlar arasında çekişme yaratma ve serhildan değerleriyle oynamaya yönelik hedeflerine ulaşamadığını belirten PYD, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına bölge kazanımlarını koruma çağrısında bulundu.

PYD, siyasi partilere ve diğer güçlere birlik oluşturarak düşmana karşı siyasi bir tavır sergileme ve siyasi çıkarlardan vazgeçme çağrısında bulundu.

Suriye'deki çatışmanın çözümü 2254 sayılı karar olduğunu belirten PYD, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin bölgede istikrar ve barışın sağlanması için önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.