GÖRÜNTÜLÜ

Qamişlo, Şehba ve Çilaxa’da Kürt Dil Bayramı etkinlikleri

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo, Şehba ve Çilaxa kentlerinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

QAMIŞLO’DA PANEL

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Kürt Dil Kurumu (SZK) ve Qamışlo'daki Rojava Üniversitesi, "Bir halkın dili onun varlığı ve onurudur" sloganıyla bir panel düzenledi. Etkinlik, Rojava Üniversitesi'nin konferans salonunda gerçekleştirildi. Panele, Rojava Üniversitesi öğrencileri, SZK üyeleri, Özerk Yönetim temsilcileri ve birçok davetli katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Araştırmacı Deham Ebdulfetah, tüm katılımcıların Kürt Dil Bayramı'nı kutlayarak dilin önemine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından şair Beşir Mele Newaf ve Kürt Edebiyatı Bölümü öğrencileri, ünlü Kürt şairi Feqiyê Teyran'ın hayatını anlatan bir tablo sundu. Sanatsal performanslar ve edebi sunumlar, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

ŞEHBA’DAKİ BERXWEDAN KAMPI’NDA KUTLAMA

Şehba'da Eğitim Komitesi, Fafin kasabasındaki Berxwedan Kampı'nda bir kutlama organize edildi. 

Etkinliğe, yüzlerce Efrînli öğretmen, öğrenci ve göçmen katıldı. Kutlamada Efrin Kantonu Şehit Aileleri Meclisi ve Şehba Eğitim Komitesi Üyesi Cudi Mistefa bir konuşma yaparak Kürt Dil Bayramı'nı kutladı ve her ulusun kendi dilinde eğitim görmesinin önemine dikkat çekti.

Efrîn ve Şehba Kantonu Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Fadıl Çawiş de konuşmasında, Kürt halkının kimliğinin Kürt diliyle korunduğunu belirterek, "Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesi sayesinde bu varlık korunmuştur. Kürt diline her zaman sahip çıkmalıyız" dedi. 

Etkinlik, Şehit Viyan Amara, Serdem Şehit Şaha ve Şehit Îlan gruplarının sahne alarak sergiledikleri performanslarla devam etti ve halaylarla sona erdi.

ÇILAXA’DA COŞKULU YÜRÜYÜŞ

Cizre Kantonu'na bağlı Cilaxa’da ise Okullar Yönetimi tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri de katılarak şehrin sokaklarında bayram coşkusunu yaşattı. 

Yürüyüş, Okullar Yönetimi binası önünden başlayarak, şehir sokaklarını dolaştıktan sonra tekrar aynı noktada sona erdi. Öğrenci Rohêv Seyfûdin burada yaptığı konuşmada, kent halkının Kürt Dil Bayramı'nı tebrik ederek, "Anadilimizi öğrendiğimiz için mutluyuz. Kürtçeyi yeniden canlandırdığı için herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlikler, Kürt dilinin ve kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiği mesajıyla son buldu.