Qamişlo’da halklar 7 şehidi son yolculuğuna uğurladı

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında şehit düşen İç Güvenlik Güçleri’nin 6 üyesi ile bir YPG savaşçısı Kürt, Arap, Süyani ve Ermeniler tarafından son yolculuklarına uğurlandı.

Türk devletinin 8 Ekim’de Dêrik’in Koçerat bölgesinde İç Güvenlik Güçleri Uyuşturucuyla Mücadele Akademisi’ni bombalaması sonucunda Uyuşturucuyla Mücadele Birimi’nin 29 üyesi şehit düşmüştü.

Şehitlerin çoğunluğu Dêrik, Qamişlo, Hesekê ve Kabonê kentlerde kitlesel törenle toprağa verildi verildi.

Uyuşturucuyla Mücadele Birimi üyeleri Salih El Dendûş, Bessam El Hisên, Alan Nazim, Mehmûd El Wero, Feyad El Hedmol ve Mihemed Şemdîn ile 9 Ekim’de Dêrazor’da şehadete ulaşan Halk Savunma Birlikleri (YPG) savaşçısı Rêdûr Qamişlo (Ehmed El Elî) için ise Qamişlo’da askeri tören yapıldı.

Qamişlo, Til Hemîs, Tirbespiyê ve Amûdê kentleri ve köylerinden binlerce kişi 7 şehidi son yolculuklarına çıkarmak üzere bir araya geldi.

Şehitlerin yoldaşları, Enteri Mahallesi’ndeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) genel merkezi önünden İç Güvenlik Güçleri ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) bayraklarına sarılı 7 şehidi omuzlarında Şehit Delîl Saroxan Şehitliği’ne kadar taşıdı.

Qamişlo, Tirbespiyê ve Til Hemîs ilçelerinden olan şehitler için Qamişlo’daki Şehit Delil Saruxan Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni topluluklarından binlerce kişi törene katıldı. Kürt ve Arap aşiret kanaat önderleri, hukukçular, aydınlar, yazarlar ve sanatçıların yanı sıra Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi ve Kuzey ve Doğu Suriye'deki siyasi parti temsilcileri de törende yer aldı.

Tören sırasında aralıksız şekilde direniş sloganları atılırken, saygı duruşunun ardından Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi üyesi Hêvî Seyd, şehitlerin gösterdiği fedakarlıkların önemine dikkat çekti.

Hêvî Seyd, "Bu kahramanlar, halkımızın kazanımlarını korumak için canlarını feda ettiler. Altyapıları, kurumları, sivilleri ve askeri güçleri hedef alan saldırılar uluslararası hukuka aykırıdır ve Kürtleri ve özerk yönetimi yok etmeyi amaçlamaktadır. Bugün şehitlerin etrafında binlerce kişinin bulunması, bölge halkının onurlu bir yaşam için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğinin en güçlü göstergesidir ve saldırılara karşı en güçlü tepkidir" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah, işgalci Türk devletinin son saldırılarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun 25'inci, Serêkaniyê ve Girê Spî'ye yönelik işgal saldırılarının dördüncü yıl dönümünde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Asya Abdullah, “Saldırıların artmasındaki amaç Özyönetim sistemini, halkların ortak yaşamını ve kadın devrimini yok etmektir” dedi ve şunları ekledi:

“Şu an karşımızda bulunan bu şehitler halkımızı ve gençlerimizi korumak için mücadele ediyordular. Halkın tek yolu özgürlük, öz savunma ve öz örgütlenme mücadelesidir. Bu temelde her türlü saldırılara karşı mücadelemiz devam edecektir.”

Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri komutanlarından Mihemed Omer ise şöyle konuştu: “Bu şehitler uyuşturucu ticaretine ve dağıtımına engel olacaklarının sözünü vermişti. Bu şehitler, Türk devletinin iddia ettiği gibi ulusal güvenliğe tehdit oluşturmadılar, sadece bölgede uyuşturucu ticaretinin yayılmasına izin vermeyeceklerinin sözünü vermişlerdi. Şehitlerin direniş bayrağını göklere yükselteceğimizin ve uyuşturucuya karşı mücadele etmeye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz.”

Konuşmalardan sonra 7 şehidin şehadet belgesi okunarak ailelere teslim edildi.

Tören ardından, Ehmed Xalid El Elî, Salih El Dendûş, Bessam El Hisên, Alan Nazim ve Mihemed Şemdîn, Şehit Delil Saroxan Şehitliği’nde toprağa verilirken Şehit Feyad El Hedmol Til Hemîs de, Mihemed El Wero ise toprağa verilmek üzere Tirbespiyê’ye doğru yola çıkarıldı.