Qamişlo’da kimyasal protestosu: Bu halkın isyanıdır!

Rojava’nın Qamişlo kentinde yüzbinlerin bir araya geldiği mitingde Türk devletinin kimyasal saldırıları ve uluslararası toplumun sessizliği kınandı.

“Halkların ve gerillanın iradesiyle kimyasal silahları, işgali ve ihaneti yeneceğiz” şiarı ile organize edilen yürüyüş için sabah saatlerinden itibaren Cizire bölgesine bağlı Dêrik, Rimêlan, Girkê Legê, Tirbespiyê, Çilaxa, Til Koçer, Til Birak, Til Hemîs, Amûdê ve Qamişlo ilçeleri ile Hesekê Kantonu’nun Şedadê, Hol, Til Temir, Dirbêsiyê, Zirgan ve Hesekê ilçelerinden yüz binlerce kişi harekete geçti.

Qamişlo’daki yürüyüş üç koldan başladı. Siyahi Mahallesi, Ferman Hastanesi ve Qasimo Camiisi önünden harekete geçen halk, 12 Mart Şehitleri Stadı’na doğru yürüdü.

Cizre bölgesindeki Qamişlo ve Hesekê kantonlarından Arap, Kürt, Ermeni, Süryani ve Asuriler yürüyüşte yer aldı.

Yürüyüş sırasında kimyasal silahla şehit düşen 17 gerillanın fotoğrafları ile PKK bayrakları, Kuzey ve Doğu Suriye’deki çok sayıda örgütün bayrakları taşındı.

Yüz binler sık sık "Bijî gerîla" sloganı atarak, Şehitler Stadı’nda toplandı.

FOZA YÛSÎF: GÜCÜMÜZ KİMYASAL SİLAHLARINIZDAN DAHA BÜYÜK

Mitingde bir konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Kurulu üyesi Foza Yûsif, kullanılan kimyasal silahlara dikkat çekerek, “Kirli silahlarınız özgür halkın iradesi ve direnişini kıramayacak. Halkın, özgür kadının ve gerillanın gücü kimyasal silahlarınızdan daha büyüktür” dedi.

Uluslararası sessizliği de kınayan Yûsîf, “Tutumunuzla Türk devletinin halkımıza yönelik saldırılarını meşrulaştırıyorsunuz. Halkımız kendi topraklarında özgürce yaşamak istiyor. Hakkımızı, halkımızı ve topraklarımızı savunuyoruz. Sessizliğiniz ahlaki değildir. Halklar adına sessizliğinizi, faşist Türk devletinin suçlarını umursamazlığınızı lanetliyoruz” şeklinde konuştu.

Gerillaya giden gaz maskelerine KDP tarafından el konulduğunu da hatırlatan Yûsîf, KDP’ye şu çağrıyı yaptı: “Halkların sesine kulak verin. Bugün Kürt halkı, Kürdistan’ın dört parçasında şehit ve değerler etrafında birleşmiş. Gelin onur yürüyüşüne katılın. İşgalcilerle işbirliğiniz bizi zayıflatıyor, düşmanımızı güçlendiriyor.”

Gerillanın Türk devletine karşı savaşında yalnız olmadığını belirten Foza, gerillanın halkların onurunu DAIŞ ve diğer tüm çete gruplarına karşı savunduğunu hatırlattı.

Foza Yûsif konuşmasına şöyle devam etti: “Düşman, kimyasal silahları kullanarak özgürlük yürüyüşünü durduramayacağını bilmeli. Özgürlük uğruna verilen direniş durmayacak. Bu halk genci ve kadını ile barbarlıktan intikamın alınacağını söylüyor. Biz bu kirli ve ahlaksız savaşa karşı onurumuzu savunuyoruz.”

Kürdistan dağlarında gerillanın eşsiz direnişine dikkat çeken Foza Yûsif, “Kuzey ve Doğu Suriye halkı özgürlük, onur ve eşitlik için seferberlik ruhuyla alanlarda olacak, Gerillanın yanında mücadeleyi büyütecek” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

GERİLLA YAKINI: BU HALKIN İSYANIDIR

Medya Savunma Alanları’nda kimyasal saldırıda şehit düşen gerilla Rûksen Zagroz’un amcası Hec Beşîr Tahir, katılımcıları selamlayarak Cizre bölgesi halklarının büyük katılım gösterdiği bu eylem için “kimyasal saldırılara karşı halkın isyanı” dedi.

Tahir, “Kürtleri öldürmek için kimyasal silahlar kullanan Türk devletinin tarihini unutmuyoruz, ancak gerillaların gücü ve iradesiyle bu saldırılara ve politikalara direneceğiz. Onlar sayesinde başarıya çok yakınız” dedi

EL EBID: GERİLLA İNSANLIĞI TERÖRDEN KORUYAN BİR HALKIN ÇOCUKLARI

Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanlık Yardımcısı Hemdan El Ebid, “Tüm dünyaya söylüyoruz iktidarların iradesine değil ve halkların iradesine bakın diyoruz” şeklinde konuştu.

 Gerillanın Kobanê, Şengal ve tüm insanlığı terörden koruyan özgür halkın çocukları olduğunu vurgulayan El Ebid “İşgal varsa direniş olmalı, despotizm varsa devrim olmalı” DEDİ.

El Ebid şöyle devam etti: “Biz barış istiyoruz. Osmanlı’nın devamı olan Erdoğan ise toprakları için savaşan ve özgürlüğü elde etmek için binlerce şehit veren yerel halka darbe vurmaya çalışıyor.”

Gerillaya desteklerin devam edilmesi gerektiğinin altını çizen El Ebid, “Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, BM ve Uluslararası Koalisyon Türk devletinin gerilla güçlerine yönelik kimyasal saldırılarına son vermeli. Dünyada özgürlük isteyen her kişi yanımızda durmalı. Biz dünyayı koruduk ve barış isteyenler seslerini yükseltmeli” ifadelerini kullandı.

HENA: MODERN TEKNOLOJİ BARIŞI VE İSTİKRARI YOK ETMEK İÇİN KULLANILIYOR

Suriye’nin Gelecek Partisi Qamişlo Meclisi Üyesi Nûra Hena, “Halkımızı ve toprağımızı koruyan güçlerimizi selamlıyoruz. Bugün faşist Türk rejimine ve suçlarına karşı mücadele etmek, halka karşı ve özellikle Kürt halkına yönelik kimyasal silah kullanımına karşı  özgür dünyaya sesinizi duyurmak için buradayız. Dünyayı Türk devletine baskı yapmaya ve bu politikalara son vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Hena, işgalci Türk devletinin özgürlüklerin kısıtlandığı bir yer haline geldiğini vurgulayarak, “Halen halklara ve yönelik soykırım ve katliam politikalarını sürdürüyor. Modern teknoloji, Kuzey ve Doğu Suriye'de barış ve istikrarı yok etmek için kullanılıyor” diye belirtti.

Konuşmaların ardından Awazên Çiya Grubu, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin mücadelesini anlatan şarkıları seslendirdi.