GÖRÜNTÜLÜ

Qamişlo Halk Belediyesi katliamı üzerinden 10 yıl geçti

DAİŞ’in 11 Mart’ta Qamişlo Halk Belediyesi’ne gerçekleştirdiği saldırı 10 yılı geride bıraktı. Dönemin Belediye Eşbaşkanı Sema Bektaş o günü anlatırken; Qamişlo Halk Belediyesi ve Ekoloji Komitesi Üyesi Mesut Yusuf ise 2023 yılı faaliyetlerini anlattı.

QAMIŞLO KATLİAMI

Qamişlo Halk Belediyesi, 12 Mart 2004 Qamişlo Serhildanı şehitlerini anmak için hazırlık yaparken, DAİŞ çeteleri 11 Mart 2014'te belediye binasına saldırdı. Saldırı sonucunda Cîhan Ferhan Murad, Aleaddîn Ebid El Îlah Osman, Emîne Mihemed Bîlal, Rewşen Mihemed Zekî Îbrahîm, Awaz Mehmud Mihemed, Fehed Ebdilezîz Osman, Helepçe Taha Xelîl, Îbrahîm Melîk Ezîz, Mûsa Azad Mûsa ve Elî Xelef Silêman şehit oldu. 10 insanın katledildiği bu vahşi saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlendi.  11 Mart 2014 Qamişlo Halk Belediyesi şehitlerinin anıldığı dönemde bir belediye üyesinin de şehit düşmesiyle belediye şehitleri 11 şehit olarak anıldı. Bu nedenle birçok yayın kuruluşu tarafından 11 Mart'taki saldırıda şehit düşenlerin sayısı 11 olarak yazıldı. Ancak saldırıda 8 belediye çalışanı olmak üzere toplam 10 kişi şehit düştü.

19 Temmuz 2012’de başlayan Rojava Devrimi'nin önemli kazanımlarından biri olan Qamişlo Halk Belediyesi, 2013’ün Mayıs ayında faaliyete geçti. 21 Ocak 2014’te Cizîr Bölgesi halkı, Demokratik Özerk Yönetimini ilan etti. Özerk Yönetimler bünyesindeki ‘Yerel Yönetim ve Belediyeler Komitesi’ de bu sistemin temel yapı taşlarından biri oldu. Özerk Yönetimin ilanıyla Qamişlo Halk Belediyesi hedef alındı ve DAİŞ tarafından katliam gerçekleştirildi.

BELEDİYECİLİKTE İLK TECRÜBE

Dönemin Belediye Eşbaşkanı Demokratik Birlik Partisi Eşbaşkanı (PYD) Sözcüsü Sema Bektaş, Qamişlo Halk Belediyesi katliamı sırasında yaralananlardan biriydi.


Qamişlo Halk Belediyesine dönük saldırıda şehit düşen yoldaşlarını anan Sema Bektaş, Rojava’nın o dönemde içinde bulunduğu atmosferi şu şekilde aktardı: “Devrimin ilk kurumlarından olan halk belediyeleri, Özerk Yönetim ilan edilmeden de aktif bir şekilde halka hizmet sunuyordu. Belediyeler, yaşamın her boyutunda yerini alıyor, bir nevi Özerk Yönetim rolünü oynuyordu. İlk örgütlenen belediye kurumu da zaten Qamişlo Halk Belediyesi’ydi. 2012 yılından 2014 yılına kadar gibi kısa bir sürede ilişkilerini geliştirdi. O dönem Bakurê Kurdistan’daki belediyelerle diyalog halindeydik. Qamişlo Halk Belediyesi’nden heyetler, yürüttükleri belediyecilik modeli, belediyelerdeki eşbaşkanlık sistemi ve Rojava Devrimi’nde yürüttükleri çalışmaları anlatmak üzere Amed ve Ankara’da gerçekleşen konferanslara katılmıştı. Özerk Yönetimin ilanı öncesi kurulan bir kurum olduğu için halkın içerisinde etkili ve bölge dışında da dikkat çekiyordu. Özerk Yönetim ilanını ardından hedef alınan ilk kurumdu. 2014 yılında artık belediye kanunlarını çıkarma aşamasına ulaşmıştık.”

SALDIRI 12 MART ANMASI HAZIRLIĞI DÖNEMİNDE OLDU

DAİŞ’in saldırısı öncesi Qamişlo Halk Belediyesi’nde birçok kişinin olduğunu aktaran Sema Bektaş, “Belediyede bulunan kişiler belediyenin kuruluşunda yer alan kişilerdi. Bu saldırı sonucunda 5 kadın 5 erkek olmak üzere 10 kişi şehit düştü. 8’i Qamişlo Halk Belediyesi emekçileri biri belediyede çalışmak için başvuran Awaz ve diğeri ise ziyarete gelen bir arkadaştı. Saldırı öncesi, '12 Mart Qamişlo Serhildanı hazırlığı için belediye olarak nasıl bir hazırlık yapabilir' konulu bir tartışma için toplanmıştık. Tartışmada hazır olan ve o saldırıda şehit düşen arkadaşların birçoğu şehitler anısına fidan dikme, serhildan havasına uygun hazırlıkların yapılması önerileri yapmıştı. Saat 10:45’te büyük bir patlama sesi duyduk. 10 kadın arkadaşla bir odada kendimizi korumak amacıyla saklandık. Ne olduğunu anlamamıştık. Sadece patlama sesleri geliyordu. Dışarı çıktık, bir saldırganla karşılaştık. Bombayla saldırdı ve tekrar çıktığımız yere geri döndük. Şehit Fehed saldırganı yakalamak isterken, DAİŞ üyesi olan saldırgan kendisini patlattı ve Fehed arkadaş bu şekilde şehit düştü.

Birçok arkadaşımız bu saldırıda yaralandı. Ben ve diğer arkadaşlar balkondan atlayarak yaralandık. DAİŞ saldırıyı üstlendi. Saldırı sonrası kameralardan olay anını izledik. Saldıranlar, 2 kişiydi ve bir kişi tarafından kontrol ediyordu. 2 DAİŞ’li de 15-16 yaşları arasındaydı. Mayınlarla kaplı bedenlerinin yanı sıra silahlıydılar. Öncelikle belediyenin güvenlik güçlerini şehit düşürmüşlerdi. Merdivenlerde karşılaştıkları herkesi taramışlardı. Ardından odaları patlatmışlardı. Sonunda da kendilerini patlatmışlar. Şehit Halepçe, Emîne ve Rewşen birlikte Maliye odasındaydı. DAİŞ’li saldırgan odalarına giderek kendisini patlatıyor ve 3 arkadaş bu şekilde şehadete ulaşıyor. Şehit Awaz, belediyede çalışma başvurusu için gelmişti, merdivenler üzerinde şehit düşürülüyor” ifadeleriyle o günleri anlattı.

QAMIŞLO HALK BELEDİYESİ BİR MODEL

Qamişlo Halk Belediyesi çalışmalarının o dönemlerde bir model oluşturduğunu ve bu nedenle DAİŞ tarafından saldırı gerçekleştirdiğini kaydeden Sema Bektaş, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bu olayın ardından nasıl belediye binasına gideceğimizi düşünüyorduk. Çalışma arkadaşlarımız o binada şehit düşmüştü. Şehit arkadaşların birçok eşyası yerdeydi, bina harabeye dönmüştü. Fakat duygularımızı bir kenara bıraktık. Şehit yoldaşlarımızın izinden devam etmemiz gerektiği fikrinden yola çıkarak, geriye kalan belediye çalışanlarıyla binaya gittik, yeniden faaliyetlerimize devam ettik. Qamişlo Halk Belediyesi bölgenin diğer şehirleri için örnek olan ilk belediye modelimizdi. Artık belediye çalışanları, tecrübelerini diğer şehirlere aktarıyordu. Şu ana kadar da Qamişlo Halk Belediyesi aralıksız bir şekilde halkına hizmet ediyor, şehitlerinin anılarını yaşatıyor.”

DEMOKRASİNİN TEMEL YAPI TAŞI HEDEF ALINDI

Qamişlo Halk Belediyesi ve Ekoloji Komitesi Üyesi Mesut Yusuf, devrimin başlangıcıyla Qamişlo Halk Belediyesi’nin hızla örgütlendiğini kaydederek, “Yaşanan savaşla belediyeler halka hizmet sunma konusunda aksamaya uğramadan faaliyetlerine devam etti. 2014 yılında Özerk Yönetimin ilanıyla daha da aktif bir şekilde çalışmayı sürdürdü. Demokrasinin temel yapı taşı olan belediye sistemlerinin güçlendiğini gören DAİŞ, belediyeyi hedef aldı. Fakat bu saldırıyla halkımızın iradesi kırılamadı aksine faaliyetler yoğunlaştırıldı. 2017 yılında gerçekleşen seçimlerle beraber Qamişlo Halk Belediyesi, Xerbî ve Şerqî olmak üzere iki merkezde çalışmaya devam etti. 2018 yılının sonunda Qamişlo Kantonu Halk Belediyesi ve Ekoloji Komitesi olarak ilan edildi” diye konuştu.


2023 yılında halka su ve elektrik ulaştırmak için sefer olduklarını belirten Mesut Yusuf, 2023 faaliyetlerini ise şu şekilde aktardı: “Qamişlo’nun su kaynağı olan Hilêliyê, Uweca, Ceqceq ve Sefan su istasyonları onarıma tabi tutuldu. 3 bin m³ olan Hilêliyê su deposu yapıldı. Bir saatte 250 m³ su pompalayan Uweca su istasyonu onarıldı. Bin 200 metreyi aşkın yeni su hatları oluşturuldu.  13 bin 665 m³ olmak üzere 19 mahallede yollar asfaltlandı.”

BELEDİYELER BİRLİĞİ MECLİSİ’NİN OLUŞTURULMASINA AĞIRLIK VERİLECEK

2023 yılında onaylanan Toplumsal Sözleşmeyle yeniden inşaya gidileceğini kaydeden Mesut Yusuf, Toplumsal Sözleşmenin ardından yürüttükleri çalışmaları ve 2024 plan ve projelerini aktararak konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Belediyeler kanunu taslağı oluşturularak, Demokratik Belediyeler Birliği çatı örgütüne doğru gidildi. Şubat ayında Cîzre Kantonu Demokratik Belediyeler Birliği ilan edildi. Yıllık projelerimiz ise halkın talep ve önerileri doğrultusunda planlamaya alınıyor. 2 oturum şeklinde olan tartışmalar ardından yıllık plan ve projeler bütçeye göre belirleniyor. İstediğimiz sonuca ulaştık mı? Yüzde yüz ulaşabildik demek hayali olacaktır. Fakat işgalci Türk devletinin binlerce saldırısına rağmen hala aralıksız bir şekilde halkımıza hizmet sunuyoruz. Saldırılarla bölgenin alt yapısı tamamen çöktü fakat onardık, halkın ihtiyaçları için seferber olduk. Halka hizmet konusunu her zaman belediyeler için ilkedir. Halkımızda bu duyarlılıkla belediyelerine sahip çıkıyor.

2024 yılında saldırıların devam edeceği anlayışıyla belediyelerimizi örgütlemeliyiz. Özellikle su ve elektrik sorunun tamamıyla ortadan kalkması için projelerimiz bulunuyor. Bunların yanı sıra Toplumsal Sözleşme ile belediyelerin yeniden örgütlenmesi, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi ve böylece Demokratik Belediyeler Birliği Meclisi’nin oluşturulması faaliyetlerine ağırlık verilecek.”