Qamişlo şehitleri binlerce kişi tarafından uğurlandı

İşgalci Türk devletinin Qamişlo’ya yönelik bombardımanda şehit düşen yurttaşlar için kitlesel cenaze töreni düzenlendi.

Türk devletinin 25 Aralık Pazartesi günü Qamişlo’ya düzenlediği bombardımanda Ferhan Xelef, Bêrîvan Zubêr, Mihemed Hisên Mihemed, Riad Hemo, Rinas Hemîd ve Ferhan Temê şehit düşmüştü.

Enteriyê Mahallesi’ndeki morgdan altı kişinin cenazesi binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle Şehit Delîl Saruxan Şehitliği’ne kadar omuzlarda taşındı.

Törene Cizre Kantonu’nun belde ve ilçelerinden binlerce kişi katıldı. Sivil toplum kurumları, hizmet ve sağlık kurumları, Kongra Star, Demokratik İslam Kongresi ve siyasi partilerin üye ve temsilcileri de törende yer aldı.

Şehit tabutları güllerle süslenirken sık sık “İntikam”, “Şehit Namirin”, “Berxwedan jiyan e” sloganları atıldı.

Delîl Saruxan Şehitliği’nde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki törende bir konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Konseyi üyesi Foza Yûsif, şehit ailelerine ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına başsağlığı ve yaralılara ise acil şifalar diledi.

Foza Yûsif, “İrademizi kırmayı, demokratik ve halkların kardeşliği temelinde kurulan demokratik projemizi yok etmeyi amaçlıyorlar. Türk devleti, son saldırılarla yenilgisini gizlemeye çalışıyor. Kürdistan dağlarında da gerillanın elinden büyük darbeler aldı. Halkların direnişi karşısında tarihi, askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik yenilgiler yaşıyor” dedi.

 “Çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, toplumun tüm grup ve bileşenleri, okullar, fabrikalar ve altyapılarımız ahlaksız devletin hedefi olmuş” diyen Foza Yûsîf, şunları ekledi:

“Türk devleti ve dünya bilsin ki demokratik ulus fikrine göre inşa olan irademiz ve halkımız hiçbir şekilde yenilmeyecek. Direniş kararı veren halkın kendisidir. Yürüttüğümüz direniş zaferle taçlanacaktır. Yenilgi insanlık düşmanı Erdoğan’ın payı olacaktır. Dökülen kanlarımızda eli olanları affetmeyeceği ve intikamımızı alacağız.”

Demokratik İslam Kongresi Eş Başkanı Mela Mihemed Xerzî, uluslararası güçlerin ve Arap ülkelerinin işgalci Türk devletinin Müslümanlara ve bölge halkına yönelik işlediği suçlara karşı sessiz kalmasını kınadı.

Xerzî, “İslam ve Hıristiyan toplumunun Erdoğan’ın Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik işlediği suçlara karşı tutumu net olmalıdır” diye konuştu.

Daha sonra Lareysa Azab adlı çocuk Arapça bir şiir okurken, törene katılan halk arasında “intikam” sloganı yükseldi. Törende şehadet belgeleri okunarak şehitlerin ailelerine teslim edildi.

Şehitler Ferhan Xelef, Bêrîvan Zubêr, Mihemed Hisên Mihemed, Riyad Hemo ve Rinas Hemîd’in cenazeleri Delîl Saruxan Şehitliği’nde toprağa verildi.

Şehit Ferhan Temê’nin cenazesi, Tirbespiyê ilçesindeki Şehit Dilşîr Şehitliği’nde toprağa verilmek için götürüldü.

Şehit Ayya El Sebawî ve Şehit Faris El Faris’in cenazeleri ise ailelerinin talebi üzerine Qamişlo’nun Um El-Fursan köyünde toprağa verildi.