QSD: DAİŞ’i yenmek için etkili uluslararası işbirliği gerekiyor

DAİŞ’in Baxoz’da yok edilmesinin yıldönümüne ilişkin açıklama yapan QSD, DAİŞ tehdidinin devam ettiğini ve buna karşı uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti.

QSD AÇIKLAMASI

DAİŞ’in Baxoz’da yok edilmesinin yıldönümüne ilişkin açıklama yapan QSD, DAİŞ tehdidinin devam ettiği ve buna karşı uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti.

Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanlığı (QSD), 23 Mart 2019'da DAİŞ çetelerine yönelik başlatılan ve çetelerin Baxoz bölgesindeki varlığına son veren hamlenin 5'inci yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımladı. 

QSD resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Baxoz hamlesinin şehitleri anılarak,"Şehitlerimiz kanlarıyla Baxoz zaferinin yolunu açtı. Bu hamlede kahramanlık destanları yazıldı” denildi.

Çetelerle mücadele aşamasında Kuzey ve Doğu Suriye halkının ve bileşenlerin tutumunun da büyük önem taşıdığı ve DAİŞ’in yenilgiye uğratılmasında rol oynadığı belirtilen açıklanın devamında, QSD güçlerinin insanlığın şahit olduğu en zalim çetelere karşı tarihi bir direniş gerçekleştirdiği hatırlatılarak, "Dünya buna şahit oldu. Savaşçılarımız uğruna savaştıkları davaya inançlıydılar. O manevi gücün sahipleri, çetelerin yarattığı atmosferi ortadan kaldırdı” ifadeleri kullanıldı.

Komutanlık açıklamasında DAİŞ çetelerinin QSD güçlerinden ağır darbeler aldığı, bölge üzerindeki kontrolü kaybedince de Baxoz'da sivilleri kalkan olarak kullandıkları belirtilerek, “Çeteler Baxoz kasabasında vahşice toplandı. Sonlarının geldiğini anlayınca kaçırdıkları sivilleri canlı kalkan olarak kullandılar. Ancak güçlerimiz sivillere insani standartlarla yaklaştı. Sivillerin terör örgütünün elinden kurtulabilmesi için operasyonu defalarca kesintiye uğratıp insani koridor açtılar. Siviller hukuka ve insani standartlara uygun olarak güvenli bölgelere taşındı. Ayrıca teslim olan örgüt mensuplarını da özel gözaltı yerlerine naklettik” denildi.

Açıklamada, Baxoz'da kazanılan zaferin önemine dikkat çekilerek, "Güçlerimiz milyonlarca sivili teröristlerin elinden kurtarmayı, tüm dünyayı kötülüklerden kurtarmayı başarmıştır” ifadelerine yer verildi.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

DAİŞ’in bölge ve Dünya için hala büyük bir tehdit oluşturulduğu ifade edilen QSD açıklamasında devamla şunlar kaydedildi: "Çeteler, gizli hücreleri aracılığıyla kendisini yeniden organize etmeye ve coğrafi kontrolü yeniden ele geçirme hayallerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Kendileriyle aynı fikirde olmayan aşiret liderlerini hedef alan, hizmet ve idari kurumlarda çalışan sivillere yönelik bombalı saldırılar ve öldürmeler halen devam ediyor.”

Açıklamada, QSD'nin çete hücrelerine yönelik askeri operasyonlarının devam ettiği ancak DAİŞ ideolojisinin kaynağı kurutulmadığı sürece bölgede ve dünyada istenilen başarının yakalanamayacağına dikkat çekildi. DAİŞ zihniyetinin kurutulması için atılması gereken adımlar ise şöyle sıralandı: "Dünyanın her yerinde güçlerimiz için ülkelerin etkin işbirliğine ihtiyacı var. Uluslararası koalisyon güçlerinin katılımı terörle mücadele ve örgütle mücadelenin sürdürülebilmesi için gerekli desteğin sağlanması açısından önem taşıyor. Terörün geçtiğimiz yıllarda büyük yıkımlara yol açtığı bölgenin yeniden inşası için de iş birliği yapılması gerekiyor. Bu nedenle kamu kurumlarının kurulması için geniş bir uluslararası katılıma ihtiyaç vardır. Yine terör örgütü tutsaklarının davasının çözümü ve ülkelerine dönüşleri için iş birliği önemlidir. Bölgelerimizde uluslararası hukuka göre yargılamalarını denetleyecek uluslararası bir mahkemenin kurulması gerekiyor. Ayrıca örgütün Hol kampındaki ailelerinin dosyasının çözülmesi ihmal edilemeyecek kadar önemli bir görevdir. Çetelerin kamp içerisinde oluşturduğu kaynağı güçlerimiz kurutmaya çalışsa da hâlâ canlı bomba gibi duruyor. Bu başlı başına dünyayı riske atıyor ve herkes bununla ilgilenmelidir.”

Açıklamanın sonunda işgalci Türk devletinin çetelere destek verdiğine ve çetelerin Dêrazor bölgesindeki saldırılarına dikkat çekilerek, "Terör örgütünün mağlup edilmesinin şart olduğunu görüyoruz. Bu konuda uluslararası toplumun etkili işbirliği gereklidir” ifadeleri kullanıldı.