QSD, Türk devletine ajanlık yapanların itiraflarını yayınladı

Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalanan, Türk devletine çalıştıklarını kabul eden ajan şebekesinin itiraflarını yayınlandı

Suriye Demokratik Güçleri (QSD), 6 kişiden oluşan ajan şebekesini çökertti. QSD, işgalci Türk devleti adına çalıştıklarını itiraf eden ajanların itiraflarını yayınladı. QSD, işgalci Türk devleti adına çalışan, askeri, güvenlik ve kurumların bilgi ve fotoğraflarını MİT'e veren 6 ajanın itiraflarını paylaştı.

QSD, devrimin başladığı 19 Temmuz 2012'den bu yana Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik her türlü savaşı yürütme çabalarını hiçbir zaman durdurmadığını belirtti. QSD, işgalci Türk devletinin Özerk Yönetim ve QSD'yi yenmek etmek amacıyla her türlü silah, savaş uçağı ve insansız hava aracıyla bölgeye saldırdığını söyledi.

QSD, bölgeye yönelik özel savaş planına dikkat çektiği açıklama şöyle: “En tehlikeli plan özel savaştır. Bölgenin gençleri ajan şebekelerine katılarak öldürme, hedef gösterme ve terör eylemlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Sivilleri katlederek şantaj, tehdit ve maddi menfaat sağlayarak gençleri istihbarat teşkilatlarında çalışmaya ve ajan şebekelerine dahil etmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda işgalci Türk devleti Türkiye’deki Suriyelilere de baskı yapıp, kendilerine ajanlık yapmalarını istiyor. İşgal altındaki bölgelerde de aynısını yapıyor, öldürmekle, tutuklamakla, kaçırmakla tehdit ediyor. Bu tehditlerle kişilerin iradelerini kırarak, bu kişileri terör faaliyetlerinde kullanmaya çalışıyor. Sonuç olarak masum insanlar şehit edildi, sivil kurumlar hedef alındı.''

QSD, ajanların MİT'e askeri, emniyet, idari hizmet kurumlarıyla ilgili bilgi ve koordinatlar verdiklerini ve saldırı eylemleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Ajanlardan birinin adı Ridwan El Yetîm'dir. El Yetim, Türkiye'de yaşayan Ela Mihemed Nezîm’in kendisiyle telefonda görüştüğünü ve bir miktar para karşılığında arabaları havaya uçurmasını istediğini söyledi. El Yetim ve bazı kişiler Til Temir'de yurttaşların arabalarını havaya uçurdu.

Emced El-Nasir isimli ajan, Türkiye'den dönmeden bir gün önce Mihemed Xerib Ebbas isimli bir kişinin kendisini aradığını ve Til Temir ile Hasake'deki askeri güçlerin fotoğraflarını çekip kendisine göndermesini istediğini de itiraf etti.

Ajan El-Nasir, Til Temir ve Hesakê'deki 7 askeri noktanın fotoğraflarını çekip para almadan MİT'e gönderdiğini belirterek, "Beni her zaman, ‘eğer isteğimizi yapmazsan bilgileri göndereceğiz’ diyerek, tehdit ediyorlardı. Kuzey ve Doğu Suriye’deki askeri komutanlığına bilgilerimi vereceklerini ve benim MİT’le çalıştığımı söylemekle tehdit ediyorlardı” dedi. 

El Nasir, 22 Temmuz 2023'te QSD tarafından tutuklandığını söyledi.

Fewaz El Hiso isimli ajan, 12 askeri noktanın videosunu çekip Ebu Nebil isimli kişiye gönderdiğini itiraf etti. Dêrik'teki İç Güvenlik Güçleri üyeleri ve yöneticilerinin isim ve fotoğraflarının da aynı kişiye verildiğini belirten Fewaz El Hiso, tutuklanmadan bir gün önce Ebu Nabil'den 75 dolar aldığını belirtti.

Eli Berkel isimli ajan, QSD'ye karşı işlenen suçları anlattı. Eli Berkel, Useme El Benawi adında bir kişinin kendisini aradığını ve kendisinden askeri noktaların fotoğraflarını çekmesini istediğini itiraf etti. Eli Berkel, şunları söyledi: "Eyn İsa'ya gittiğimizde bazı noktaların fotoğraflarını çekip kendisine gönderdim. 4 askeri nokta belirleyip kendisine gönderdim. Sonra bana noktaların hedef alınıp alınmadığını sordu. Bilmiyorum dedim. Ancak savaşçılara hiçbir şey olmadı. Daha sonra benden başka yerleri de belirleyip göndermemi istedi. Tirwazi’'dayken Useme El Benawi bana para göndermek için kimlik fotoğrafımı istedi, kimliğim olmadığı için ona kardeşimin kimlik fotoğrafını gönderdim. Daha sonra benden Tirwazi'deki diğer noktaların fotoğraflarını çekmemi istedi. Paranın tamamını 2-3 gün içinde tek seferde göndereceğini söyledi. Ona bölgedeki tek burç olan Qesira Moza burcunu, burcun yanındaki çukuru, üssümüzün yakınındaki çöldeki 3 noktayı, çimento şirketinin yakınındaki Xetaxît köyündeki bir noktayı, Suriye rejim güçlerine ait noktaları ve başka bir noktanın fotoğraflarını gönderdim. Daha sonra ona 8'den fazla noktanın koordinatlarını verdim. Keskin nişancıların saldırısı sonucu bir savaşçı da şehit oldu."

Ebdulezîz El Nasir isimli ajan, komşusunun amcasının eşinin Serêkaniyê’de "Askeri Polis" üyesi olan Ebu Nabil’den (İdan Eli El Xilaf) askeri noktaların ve komutanların fotoğraflarını çekip kendisine göndermesini istediğini söyledi. Devamında şunları söyledi: "Ben kendisinden askeri noktaları ve komutanların fotoğraflarını göndermesini istedim. Bana, o zaman Serêkaniyê’ye gelip Türklerin önünde ifadeni verip kendini beraat ettir. Ona görüntüleri gönderdim ama görüntüleri beğenmedi. Benden askeri bir yerin adını ve içeriğini belirtmemi istedi. Bana yine Elok'a gidip orada 10-15 gün dinlenebileceğimi söyledi. Sana bir kiloluk bir çanta vereceğiz, sen de onu Hesekê girişine taşıyıp karada bir yere koyacaksın dedi. Çantanın fotoğrafını çekip kendisine göndermek istedim. Kimsenin bunu umursamadığını ve çantanın sorumluluğunun kendisine ait olduğunu söyledi. Ebu Nabi, başkalarının gelip çantaları alacağını söyledi. Ayrıca Ebu Ebdullah adında birisinin bana yardım edeceğini söyledi. Daha sonra Ebu Şewax adında birisinin benimle konuşacağını söyledi. Bu kişiyi tanıyordum, İç Güvenlik Güçlerinde birlikte çalışıyoruz ve kendisi araba kullanıyor. Daha sonra benden noktanın ve yüzünün fotoğrafını çekip kendisine göndermemi istedi. Sonunda üçü de kendileriyle çalışmam konusunda ısrar etti."

Ednan El Eli isimli ajan, Selim Hisên El Ferak isimli kuzeninin kendisini MIT için çalışan bir ajan grubuyla tanıştırdığını söyledi. Ajan El Eli, Til Temir'deki bazı komutanların ve askeri noktaların fotoğraflarını ve videolarını 700 dolar karşılığında çektiğini ve bunları Mihemed isimli MİT mensubuna gönderdiğini itiraf etti.

QSD, casusların yaptıklarından pişmanlık duyduklarını belirtti. Gençlere işgalci Türk devletinin oyunlarına gelmemeleri ve halkının yanında olma çağrısında bulunan QSD, "Düşman nasıl merhamet etmiyorsa güçlerimiz de ajan şebekelerini bulup, onları adalet önüne çıkarmayı kararlı bir şekilde sürdürecek" dedi.