Reqa’da Suriye Çalıştayı başladı

PYD öncülüğünde “Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesi doğrultusunda gelişen Kürt-Arap ilişkileri için tarihi strateji' şiarıyla Reqa'da 2. Suriye Çalıştayı başladı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD), 2. Suriye Çalıştayı'nı Reqa’daki Erd El Seîde Salonu'nda “Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesi doğrultusunda gelişen Kürt-Arap ilişkileri için tarihi strateji' başlığı altında başladı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde düzenlenen çalıştay; Suriye krizi ile Ortadoğu'daki krizlerin çözümünde Kürt-Arap ilişkilerinin stratejik rolünü ve çözümünde ortak bir zemin üzerinde birlik ve dayanışma içerisinde çalışma, düşünme, fikir yürütmek ve daha sonra açığa çıkan ortak akıl çerçevesinde uzlaşmanın önemini tartışmak amacıyla organize edildi.

Çalıştaya şu isim ve çevreler katıldı: "Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Reqa, Tebqa, Minbic ve Kobanê’den PYD üyeleri, Suriye’nin Geleceği Partisi üyeleri, Muhafazakar Parti, Suriye Yurtsever ve Toplum Partisi, Kuzey ve Doğu Suriye'deki hukukçular, Zenûbiya Kadın Topluluğu, Suriye Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda bağımsız kadın siyasetçi ve Dêrazor, Minbic, Reqa ve Tebqa aşiretlerinin şeyhleri ve ileri gelenleri ile Özerk Yönetim temsilcileri."

'HEDEFİMİZ SİYASİ-AHLAKİ TOPLUM'

Çalıştayda konuşan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, çalıştayın düzenlenmesinin önemi ve nedenlerinden bahsederek, "Netliğe ve şeffaflığa ihtiyacımız var. Çalıştayın aynı zamanda konusu özellikle iktidar güçlerinin baskısı ve stratejik ilişkileriyle ilgilidir" dedi.

Müslim, şöyle konuştu:

"Ortadoğu 400 yıl boyunca Osmanlı işgali ve sömürüsü altında kaldı. Ulus devlet kurulduğunda ise Fransız ve İngiliz işgali Osmanlı İmparatorluğu'na darbe vurmak ve onu zayıflatarak yıkmak için bunu kullandı. Daha sonra bir Türk ve Fars ulus devleti kurdular. Ancak Kürtlerin coğrafyasını parçalara ayırarak kurdukları bu ulus devletlerin himayesi altına koydular.

En önemlisi nasıl gelişim göstermemiz gerektiğine bakmalıyız. Hepimiz Kürt-Arap ilişkilerinin stratejisinin oluşturulmasında birinci derecede yer alıyoruz. Bu nedenle, siyasi-ahlaki bir toplum inşa etmek bizim temel görevimizdir. Bu da ancak Önder Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu Demokratik Ulus paradigmasında gelişen projesiyle mümkündür."

'MÜDAHALEYE ASLA İZİN VERMEYİZ'

Çalıştayın son zamanlarda gelişen olaylarla aynı zamana denk gelmesinin önemini vurgulayan QSD Genel Komutanı Mazlûm Abdî'nin çalıştaya gönderdiği ses kaydı dinlendi.

Ebdi, "Bölgelerimizdeki birçok yurttaş Kürt-Arap ilişkilerini kurmaya çalışırken hayatlarını verdi. QSD güçleri, Kürtlerden, Araplardan, Ermenilerden, Çeçenlerden ve bölgenin tüm bileşenlerinden oluşuyor ve tüm toplum bileşenlerini temsil ediyor. Bölgelerin özgürleştirilmesi sırasında, bu bölgeleri kurtarmak için hayatlarını verdiler. Bunun için hiçbir tarafın ya da yabancı bir gücün müdahalesine asla izin vermeyiz” dedi.