Rojava’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için gösteriler

Kuzey ve Doğu Suriye’de, Gemlik depreminin ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu konusunda açıklama yapılması talebiyle gösteriler düzenlendi.

Marmara Denizi’nde 5.1 büyüklüğünde depremin meydana gelmesinin haberlerde yer edinmesinden sonra Kuzey ve Doğu Suriye halkı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunun açıklanması için alanlara çıktı.


Girkê Legê ilçesindeki yurttaşlar, sivil kurum üyeleri, Şehit Aileleri Meclisi, Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği, Abdullah Öcalan’ın durumunu öğrenmek için bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Şehit Xebat Meydanı’nda başlayan yürüyüşte, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Avukatların bir an önce İmralı’ya gitmesini istiyoruz” yazılı pankartlar taşındı. Ayrıca “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bi xwîn ve bi can em bi te re ey Serok” sloganlar atıldı.

Yürüyüş, ilçe merkezinde mitinge dönüştü. Burada konuşan PYD üyesi İdris Mihemed, “Önder Abdullah Öcalan irademizi ve onurumuzu temsil ediyor. Önderlikten haber alınmaması özellikle deprem sonrası bizde endişe yarattı” dedi.

Mihemed, uluslararası örgütleri sorumluluklarını yerine getirmeye, İmralı Zindanını ziyaret etmeye ve Abdullah Öcalan’ın durumunu açıklamaları çağrısında bulundu.

İdris Mihemed konuşmasını, “Hiçbir şekilde durmayacağız, Önderlikten haber alana kadar alanlarda olacağız. Önder Abdullah Öcalan özgürlük isteyen halkları temsil ediyor” sözleriyle tamamladı.

Eylem, “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla sona erdi.

Qamişlo Kantonu’nun Dêrik ilçesi ve Koçerat bölgesinden yüzlerce yurttaş, düzenlediği yürüyüşle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tehlikenin herkesin üzerinde olduğunu kaydetti.

Yürüyüş Azadî Meydanında halk meydanına kadar devam etti. Yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın posterleri, Şehit Aileleri Meclisi ve PKK bayrakları taşındı. Ayrıca, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Berxwedana Rêbertî”, “Bijî Serok Apo” ve “Bi can bi xwîn em bi te re Serok” sloganları atıldı.

Yürüyüş halk meydanında mitinge dönüştü. Burada konuşan PYD Dêrik yöneticisi Binefş Ebdo, Abdullah Öcalan’ın durumunun açıklanması talebinde bulunduklarını belirterek, “Önderlik üzerindeki tehlike tüm halkları üzerindeki tehlikedir” dedi.

Eylem, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana Rêber Apo” sloganlarıyla sona erdi.

Qamişlo kentinde de Qamişlo Halk İnisiyatifi tarafından bir yürüyüş organize edildi. Qamişlolu yüzlerce yurttaş yürüyüşe katıldı. Sonî Kavşağı’nda başlayan ve Şehit Rûbar Kavşağı’na kadar devam eden yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin bilgilerin açıklanması çağrıları yapıldı.

Yürüyüşçüler, Abdullah Öcalan’ın resimlerini ve “Önder Apo’ya özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüşün ardından konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi Qamişlo Eş Başkanı Menîce Heyder, işgalci Türk devletinin İmralı’da yürüttüğü politikalar Kürt halkına soykırım uygulamak istediğini gösterdiğini ve bunu da Önder Abdullah Öcalan’ın şahsında yaptığına dikkat çekerek, “Zehirlemeden mutlak tecride kadar her işkence uygulanmakta. Şimdi deprem yaşandı ve Önder Abdullah Öcalan’ın durumundan endişeleniyoruz” diye belirtti.

Menîce Heyder şöyle devam etti: “Acilen Önder Abdullah Öcalan’dan haber almak istiyoruz, rahat ve huzurlu yaşayamıyoruz. CPT’nin bir rolünü görmüyoruz ve sessizliklerini kınıyoruz. Önder Apo’ya sonuna kadar felsefesi temelinde mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz” diye konuştu.

Yürüyüş, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

TIL HEMÎS

Til Hemîs ilçesinde ise Til Hemîs Halk Meclisi konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Til Hemîs Halk Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı meclis üyesi Belqîs Elabdullah okundu.

Meclis açıklamasında uluslararası örgütlere ve insan hakları kurumlara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi engellemeye ve durumuna ilişkin bilgi almaya çağırdı.