Rojava’da sivil alanlar yoğun bombardıman altında

Rojava’da sivil altyapılar sabah saatlerinden bu yana Türk devletinin yoğun bombardımanı altında bulunuyor. Saldırılar geçen her saat daha da geniş bir alana yayılıyor. Can kayıpları ve yaralılar var.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Türk devletinin saldırıları ekim ayı başında yeni bir boyut kazandı. Yıllardır sivilleri ve sivil altyapıları sistematik bir şekilde bombalayan, birçok bölgeyi işgal ederek tam bir soykırım uygulayan Türk devleti, bu kez açık bir şekilde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ağzından “sivil alt yapıları” hedef alarak savaş suçları işleyeceğini tüm dünyaya ilan etti.  

Bu perşembe günü özellikle Cizre bölgesinde yoğun saldırılar var. Sabah saatlerinden bu yana 10’u aşkın bölge bombalandı. Hedef alınan yerler arasında baraj, elektrik santrali, petrol istasyonları, su istasyonları, göçmen kampı, köyler ve sivil araçlar var.

ELEKTRİK SANTRALİ HEDEF ALINDI

Yerel saatle 15.00 sıralarında Qamişlo’nun Meysenun mahallesinde bulunan elektrik santrali ile kente bağlı bağlı Sêgirka köyünü bombalandı. Saldırı sonucunda elektrik istasyonunda yangın çıktı.

HESEKÊ’DE 4 SİVİL YARALANDI

Sabah saatlerinde Hesekê’ye yoğun bombardıman yapıldı. Savaş uçakları Hesekê’nin kuzeyinde, Hesekê-Til Temir yolu üzerindeki Mişerfe Hime mezrasını bombaladı.

Bombardımanda ikisinin durumu ağır olmak üzere 4 köylü yaralandı. Yaralananların isimleri şöyle: Elî Hemo Naso (70), Beşîr Îsa Hemîd (49), Ebdulezîz El Mihemed ve Ednan Behro Ebdullah.

WAŞUKANÎ KAMPI BOMBALANDI

Bu saldırıda kısa bir süre sonra Waşûkani Kampı civarı bombalandı.

Waşûkani Kampı, Serêkaniyê işgali nedeniyle zorla yerlerinden edilenler için Özerk Yönetim tarafından kurulmuştu. Kamp daha önce de birçok kez bombalandı.

TIL TEMIR’DE SİHA DÜŞTÜ

Hesekê kantonuna bağlı Til Temir’in Tewile köyü de Türk devletine ait silahlı insansız hava aracı SİHA ile bombalandı.

Til Temir ilçesinin Ruguba ve Ebû Naqa köyleri arasında ise Türk devletine ait Bayraktar adındaki bir Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) düştü. Daha detaylı bilgi alınamadı.

ŞERA’DA DA BİR KAMİZAZE DRON DÜŞÜRÜLDÜ

Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Şêwarxa köyü yakınında işgalci Türk devletine ait bir kamikaze dron düşürülerek, etkisiz hale getirildi.

AMÛDÊ’DE SİVİLLER HEDEFLENDİ

Türk devleti öğleden önce Amûdê’nin Til Hebeş köyünü de hedef aldı. Sivillerin doğrudan bombalanırken, ilk bilgilere göre can kayıpları ve yaralılar var ancak daha detaylı bilgilere henüz ulaşılamadı.

İşgalci Türk devletine ait savaş uçakları Amûdê’de elektrik santralini bombaladı.

SU İSTASYONLARI HEDEF ALINDI

Yerel saatle 12.30 sıralarında SİHA’lar Hesekê yolu üzerinde Til Temir’in Rekbe köyünü de bombaladı. Rebeke köyünde özellikle içme suyu istasyonları bulunuyordu. Saldırıda istasyonlarda maddi hasar oluştuğu yönünde bilgiler var.

KOBANÊ’DE BİR KÖY ÜÇ KEZ BOMBALANDI

Eş zamanlı olarak savaş uçakları Kobanê’nin güneyindeki Sirîn ilçesine bağlı Qesif köyünü bombaladı. Köy üç kez bombalanırken, sonuçları hakkında bilgi alınamadı.

BİR MOTOSİKLETE SİHA SALDIRISI

Kobanê'nin güneydoğusundaki Xirab Eşk köyü yakınlarındaki M4 yolu üzerinde ise bir motosiklet SİHA’nın hedefi oldu. Daha ayrıntılı bilgi alınamadı.

DÖRT PETROL İSTASYONU BOMBALANDI

Türk devletine ait bir SİHA, Tirbespiyê ilçesinin güney-batısındaki Girdahol köyünde bulunan bir istasyon bombaladı. Hasarın boyutları henüz tespit edilemedi.

İnsansız hava aracı ilçenin kuzeyindeki Seîde petrol istasyonunu da bombaladı. İlçede bulunan 2 ana istasyon ve bölgedeki en önemli stratejik yapı olan Seîde petrol istasyonu, aynı zamanda ilçenin kuzeyindeki 15'ten fazla köye ve birçok iletişim kulesine elektrik sağlıyor. Hasara ilişkin bilgi alınamadı.

Gün içinde Çilaxa'nın kuzeyindeki El Qaws istasyonu da bombalanmıştı.

Yerel saatle 14.20 sıralarında SİHA ile Tirbespiyê’nin kuzeyinde bulunan Zarba Petrol İstasyonunu bombalandı.

2 ŞAM HÜKÜMETİ ASKERİ YARALANDI

İşgalci Türk devletine ait silahlı insansız hava araçları, Efrîn Kantonu’nun Şêrawa ilçesine bağlı Meyasê köyündeki Şam hükümet güçlerine ait bir noktayı 2 defa bombaladı. Saldırıda 2 Şam askeri yaralandı.

SEYDA KÖYÜ DE BOMBALANDI

Türk ordusu saat 15:10 sularında ağır silahlarla Eyn Îsa’nın kuzeyindeki Seyda köyünü bombaladı.

ÖZERK YÖNETİM: DÜŞMANCA BİR DAVRANIŞTIR, SAVAŞ SUÇUDUR

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, işgalci Türk devletinin Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yapılan fedai eylemini gerekçe gösterdiğini hatırlatarak, “Türk devleti, Suriye sınırındaki aşırı askeri konuşlandırmalarını, Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden gençlere karşı cinayet, işkence ve darp suçlarını kullandığı günlük suçlarını unutuyor" dedi.

“Hizmet binalarının hedef alınması genel ve insan refahı üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır ve bu düşmanca bir davranıştır ve savaş suçları kategorisine girmektedir” diyen Özerk Yönetim, Uluslararası Koalisyonu, uluslararası, hukuki ve insani kuruluşları, Rusya'yı ciddi duruş sergilemeye ve Türk devletinin önünde durmaya çağırdı.