Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – VIII: Ivana Hoffmann

Rojava’ya mücadeleye destek olmak için değil mücadelenin bir parçası ve sahibi olmak için yola düşmüştü ve halkların ortak mücadelesine ışık tuttu.

Şehit düşmeden öncede bulunduğu mevzide şöyle demişti: ‘Rojava’da insanlık, hak ve enternasyonalizm savaşı veriliyor. Rojava yeni bir başlangıç, umuttur.”

"Bir karar verdim ve günlerce kafamda bu düşüncelerle yaşadım. Şimdi Dicle ve Fırat nehirlerinin akıntısı kadar güçlü bir adım atma günüdür. Rojava Devrimi'nin bir parçası olmak istiyorum, orada kendimi geliştirmek istiyorum. Tüm ezilen halklarımızı birleştiren mücadelemizi tanımak istiyorum. Hepsinden önemlisi gerekirse kendi hayatımla devrimi savunmak istiyorum. Bunun sonucunda nelerle karşılaşabileceğimi biliyorum ve bu mücadelenin öneminin farkındayım" diye yazmıştı şehit düşmeden önce…

BİRÇOK GREV VE EYLEME KATILDI

Almanya'nın Emmerich kentinde doğup büyüyen Ivana Hoffmann, Alman anne Michaela ve Togo'lu baba Kossi’nin kızıydı. Toplam 12 kardeşi olan büyük bir aileden geliyordu. Ivana gençliğinde, yerel futbol takımında oynadığı Emmerich'teki topluluğunda aktif olarak yer aldı. Arkadaşları ve ailesi onu şarkı söylemeyi, dans etmeyi ve müzik yapmayı seven, çok sayıda arkadaşı olan sevilen bir çocuk olarak hatırlıyor.

Daha sonra Duisburg-Meiderich'e taşındı ve Rojava'ya gelene kadar burada yaşadı. Burada çok erken yaşlardan itibaren politik olarak örgütlendi ve 2009'da Eğitim Grevi hareketine katıldı. Sonraki yıllarda feminist örgütlenme, anti-faşist eylemler ve Blockupy Hareketi protestolarında yer alarak bir devrimci olarak gelişimini sürdürdü. Ayrıca enternasyonalist şehitleri anma ve siyasi tutukluların özgürlüğünü talep etme eylemlerine katıldı.

DAİŞ FAŞİZMİNE KARŞI MÜCADELE SAFLARINA

1994'ten beri de Türkiye devrimci örgütlerinden MLKP’nin (Marksist-Leninist Türkiye Komünist Partisi) gençlik kanadı olan KGÖ'ye (Komünist Gençlik Örgütü) katıldı. 2013 yazında Türkiye'de bir siyasi gençlik kampına ve çeşitli gösterilere katılan KGÖ heyetine katıldı. Ivana, KGÖ'de bir örgütçü olarak gelişti ve çok sayıda sorumluluk ve görev üstlendi. 2014 baharında Irak ve Suriye'de hızla yayılan DAİŞ faşizmi dalgasına karşı mücadelede MLKP'deki yoldaşlarına katılma kararı aldı. Savaşın gidişatını değiştirmek için üzerlerine düşeni yapmaya gelen diğer enternasyonalistlerin saflarına katıldı.

YAŞAMIN GÜZELLİKLERİNE DAHİL OLDU

Kürdistan'da, gerilla güçleri tarafından savunulan Medya Savunma Alanlarına atıfta bulunan "Avaşin" adını aldı. Önce Medya Savunma Alanlarına gitti, burada gerillayla birlikte kapsamlı bir ideolojik, siyasi ve dil eğitimi aldı. Daha sonra Rojava'ya giderek savaşın ön saflarında yer aldı.

Kendini bir savaşçı olarak geliştirmeye kararlıydı ve askeri yaşamın her alanında hevesle yer aldı. Dağlarda onunla birlikte eğitim gören bir yoldaşı onu şöyle anlatıyor: “Çeşitli silahları tanımak, onları hızlıca sökmek, temizlemek ve bakımlarını yapmak için her zaman çok istekliydi. Sadece bununla da yetinmezdi. Keşif, istihbarat, pusu, sızma, baskın, kamuflaj... gibi eğitim faaliyetlerimize komutanları ikna ederek dahil olmayı başarmıştı. Avaşin yoldaş aynı zamanda komünal yaşamın örgütlenmesinde, daha doğrusu yaşamın örgütlenmesinde kilit bir bileşen olarak hareket etti. Mutfaktaki günlük işlerden nöbetçiliğe, ekmek yapımından kuru odun depolamaya, uzun mesafelerde sırtta yük taşımaya kadar hep yanımızdaydı. Hepimiz şehir hayatının getirdiği ve kırda gerillaya engel olan alışkanlıklardan kurtulma mücadelesi içindeydik. Avasin yoldaş da kendi sahip olduğu şehirli alışkanlıklarla amansız bir mücadele içindeydi. Bu yüzden gerilla yaşamının güzelliklerinin yanı sıra bu zorluklara karşı da hep ileri derecede mücadele etti.”

ŞEHİT DÜŞTÜĞÜ SALDIRI

Şehîd Avaşin Tekoşîn Güneş, 7 Mart 2015 tarihinde Hesêkê’nin kuzeyindeki Til Temir’e bağlı Til Nasır köyündeki şiddetli çatışmalarda şehadete ulaşır. Onunla birlikte bu mevzide savaşan bir yoldaşı, Şehîd Avaşin ve yoldaşlarının şehit düştüğü saldırıyı şöyle anlatıyor: “Hem Til Temir'deki saldırı ve çatışmalardan dolayı hem de etrafımızda sürekli çatışma olduğu için silah ve havan seslerine alışmıştık. Düşman 7 Mart'ta gece saat 2'den hemen önce yanımızdaki köye, kısa bir süre sonra da bizim köye saldırdı. Ben Avaşin yoldaşla birlikte tüm yoldaşları uyandırdım, o da biksisini (BKC makineli tüfek) kaptığı gibi saldırı yönüne doğru koştu. Biksisi her zaman uyuduğu yerin önünde hazırdı. Avaşin Yoldaş'ı son görüşüm bu oldu. Çatışma başladıktan yaklaşık bir iki saat sonra şehit düştü. Daha sonra savaş alanında Avaşin yoldaşla birlikte olan arkadaşlardan onun ne kadar cesurca savaştığını öğrendim. Avaşin yoldaş düşmanla karşılaştığında partiye ve yoldaşlarına devrime ne kadar sadık olduğunu kanıtladı. Tereddüt etmeden faşist çetelerin üzerine yürüdü ve ölümsüzleşti. Avaşin yoldaş birçok sınırı aşıp en ön saflarda savaşmayı göze alan genç bir parti savaşçısıydı. Büyük bir miras bırakarak ölümsüzleşti.”

‘ROJAVA BİR BAŞLANGIÇ, UMUTTUR’

Şehit düşmeden önce bulunduğu mevzide şunları dile getirmişti: “Arkamızdaki topraklarda DAİŞ var. Bir haftadır buradayız. Bir haftadır Rojava Devrimi'ni savunmak için pozisyonumuzu koruyoruz. Rojava'ya gelmeye karar verdim çünkü burada insanlık için, haklar için ve enternasyonalizm için savaşılıyor. Rojava bir başlangıçtır. Rojava umuttur.”

Şehîd Avaşin Tekoşîn Güneş’in anısına şehit düştüğü Til Temir kentindeki mahalleye adı verilir.  

YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – IX: Aryel Botan