Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – X: Reece Harding

Reece Harding, Avustralya’da sörfçülük yaparken DAİŞ vahşetini ve buna karşı sadece Rojava savunma güçlerinin mücadele ettiğini duydu. Yola koyuldu.

Reece Harding. 31 Ağustos 1991 tarihinde Avustralya’nın Middle Swan bölgesinde Michel ve Keith çiftinin çocuğu olarak dünyaya gelir. Kendi ülkesi Avustralya’da sörfçü ve cankurtaranlık yapıyordu. Yerel futbol takımı West Coast Eagles'ın hevesli bir taraftarıydı ve seyahat etmeyi seviyordu. Rojava’ya gelmeden önce siyasetle pek ilgisi olmayan Reece Harding'i Halk Savunma Birlikleri YPG'ye katılmaya motive eden şey insancıl bir ruhtu. Evinde, DAİŞ’in vahşeti, insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili haberleri izlerken öfkeleniyordu.

İNSANİ GÖREV SAYDI, YOLA KOYULDU...

Reece, YPG'yi demokrasi ve eşit haklar için bir güç olarak gördü ve artık oturup onların tek başına savaşmasına izin veremeyeceğine karar verdi. DAİŞ’e karşı amansız mücadele yürüten YPG’ye batının yeterince destek göstermediğine inanarak insani görev olarak bu mücadeleye dahil olmak için Avustralya’nın Gold Coast bölgesinden Rojava Özerk Bölgesine doğru yola koyuldu. 4 Mayıs 2015’te Rojava’ya gelerek Halk Savunma Birliği (YPG) saflarına katılır. Ve 21 Şubat 2015 tarihinde Til Hemis’in Xesan köyünde şehit düşen Avustralyalı Ashley Johnston’un mücadeledeki adını yani Bagok Serhed ismini alır.

MAYINI ETKİSİZ HALE GETİRİRKEN

Bagok Serhed, mücadele arkadaşları tarafından yetkin ve cesur bir savaşçı olarak tanınır. Sürekli sabotaj birimine katılmak ister, katılır. Çalışmaların çoğu el yapımı patlayıcıları ve mayınları etkisiz hale getirmektir. 27 Haziran 2015 tarihinde Eyn İsa’nın Mişêrfa köyünde bir mayını temizlediği sırada şehit düşer. Cenazesi kısa süre sonra Avustralya’ya getirilerek ailesi ve sevdikleri tarafından düzenlenen törenle defnedilir.

ARKADAŞLARI İÇİN HER ŞEYİ YAPARDI

Reece Harding’in kardeşi Jordan, “Reece, her zaman arkadaşlarını kollar ve onlara yardım etmek için her şeyi yapardı. Heval Bagok bu yönünü tüm arkadaşlarına da gösterdi. Reece bir fark yarattığını bilerek şehit düştü. Huzur içinde şehit düştüğünü biliyorum. 23 yılda çoğu insanın bir ömürde yaşadığından daha fazlasını yaşadı” der.

YPG saflarındaki mücadele arkadaşları da Şehîd Bagok Serhed’i, mücadele arkadaşlarını korumak için elinden gelenin de fazlasını gözünü kırpmadan yapacak biri olarak anlatıyor.

 
YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – XI: Kevim Jochim